Την «κόκκινη» διαχωριστική γραμμή μεταξύ εμβολιασμένων και ανεμβολίαστων προέταξε για άλλη μια φορά ο Αδωνις Γεωργιάδης, εξυπηρετώντας το κυβερνητικό αφήγημα που ρίχνει την ευθύνη για την αποτυχία του εμβολιαστικού προγράμματος στους πολίτες.
Δείτε επίσης: “Προνόμια εμβολιασμένων”: Αμιγείς και μεικτοί χώροι διασκέδασης – Πώς θα λειτουργήσουν (Βίντεο)
Μια καθαρόαιμη φασίζουσα κυβέρνηση, στιγματίζει όπως οι ναζί τους πολίτες
«Τσουνάμι» αντιδράσεων από τους επιχειρηματίες της εστίασης για τον διαχωρισμό
Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων μιλώντας στον ΣΚΑΙ δεν άφησε περιθώρια αμφιβολίας για τον τρόπο που σκέφτεται η κυβέρνηση να αντιμετωπίσει τα λάθη, τις αστοχίες και τις παραλείψεις της που συνιστούν παντελή έλλειψη στρατηγικής στην αντιμετώπισης της πανδημίας. Και αυτός ο τρόπος δεν είναι άλλος, από την τιμωρητική και αυταρχική στάση που μας έχει συνηθίσει η κυβέρνηση Μητσοτάκη.
Στο συγκεκριμένο θέμα το αλαλούμ που δημιούργησε στην αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης θα το πληρώσουν οι πολίτες που δεν έχουν προλάβει ή δεν έχουν πειστεί να εμβολιαστούν λόγω των παλινωδιών και σειρά τραγικών λαθών της κυβέρνησης από την αρχή της πανδημίας.
«Έχει αρθεί η ηθική υποχρέωση του κράτους να μοιράζει λεφτά και να φορτώνει χρέος τις επόμενες γενιές εφόσον είναι διαθέσιμα τα εμβόλια», τόνισε μεταξύ άλλων, ο Άδωνις Γεωργιάδης .
Πρόσθεσε δε ότι αν κάποιος έχει αποφασίσει να μην εμβολιαστεί, ο ίδιος έχει αποφασίσει να ζήσει να με περιορισμούς.
«Όταν ξεκίνησε η πανδημία, η κυβέρνηση είχε την ηθική ευθύνη να βρει τρόπο να δώσει χρήματα να κρατήσει ζωντανές τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά. Αυτή η ηθική υποχρέωση του κράτους αίρεται με την παροχή των εμβολίων στους πολίτες. Από τη στιγμή που έχουν τη δυνατότητα να κάνουν το εμβόλιο και άρα να πάψουν κινδυνεύουν, έχει αρθεί η ηθική υποχρέωση του κράτους να μοιράζει λεφτά και να φορτώνει χρέος τις επόμενες γενιές. Τα λεφτά που δώσαμε ήταν 41 δισ. ευρώ και το σύνολο του ΑΕΠ πέρυσι ήταν 165 δισ. ευρώ», δήλωσε ο κ. Γεωργιάδης.
Ο ίδιος προέταξε την ατομική ευθύνη των πολιτών επισημαίνοντας ότι αν υπάρξει νέο κύμα πανδημίας «και ανθρώπινες ζωές θα χαθούν και το σύστημα υγείας θα πιεστεί και τοπικά lockdown θα αναγκαστούμε να κάνουμε και ζημιά στην οικονομία θα πάθουμε».
Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο ενός γενικευμένου lockdown, απάντησε ότι εφόσον ένα μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού έχει εμβολιαστεί και δεν κινδυνεύει, «δεν μπορούμε και δεν έχουμε το ηθικό δικαίωμα τους περιορίζουμε» υπογραμμίζοντας ότι «για αυτούς που δεν έχουν εμβολιαστεί, αν χρειαστεί, θα τους περιορίσουμε».
Αναφορικά με τα μέτρα που έχουν ληφθεί τόσο για τις μετακινήσεις όσο και για την ψυχαγωγία, ο υπουργός Ανάπτυξης τόνισε ότι «όσο κάποιος κινδυνεύει λιγότερο, απολαμβάνει μεγαλύτερων ελευθεριών. Όσο κάποιος κινδυνεύει περισσότερο, πρέπει να τον προστατεύουμε εξαιτίας των λανθασμένων του επιλογών».
Μάλιστα, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο τα μέτρα για τα νησιά να επεκταθούν και στις χερσαίες μετακινήσεις, ανάλογα με την πορεία της πανδημίας.
Για την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού, ο κ. Γεωργιάδης σημείωσε ότι «θεωρώ αδιανόητο να μπαίνει ανεμβολίαστος καθηγητής στην τάξη», ενώ πρόσθεσε ότι και οι σερβιτόροι θα πρέπει να εμβολιαστούν.