Ότι μας κοστίζει πολύ ακριβά το επιτελικό κράτος στην Ελλάδα το γνωρίζαμε, αλλά ότι το πληρώνουμε ακριβότερα, αναλογικά προς το ΑΕΠ, από ό,τι στην μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη, τις ΗΠΑ, είναι άνω ποταμών! Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή.
Φτηνά τους ήρθε
Την Πέμπτη 1η Ιουλίου ο Τζο Μπάιντεν με την Κάμαλα Χάρις παρουσίασαν στο Κογκρέσο την ετήσια έκθεση για το προσωπικό του Λευκού Οίκου. Οι 560 υπάλληλοι κοντά στον πρόεδρο, από σύμβουλοι πολιτικής μέχρι δημοσιογράφοι, κοστίζουν στον αμερικανό φορολογούμενο 50 εκατομμύρια δολάρια τον χρόνο, ποσό πρωτοφανές για την συγκεκριμένη κατηγορία υπαλλήλων. Βέβαια, ο αμερικάνος φορολογούμενος θα μπορούσε να νιώσει πιο άνετα εάν μάθαινε ότι το κόστος που επιβαρύνεται ωχριά μπροστά στο πόσα πληρώνει, σε αναλογία με το ΑΕΠ των δύο χωρών, ο έλληνας φορολογούμενος για να συντηρεί το επιτελικό κράτος. Σύμφωνα με δημοσίευμα της Εφημερίδας των Συντακτών, ο προϋπολογισμός για την Προεδρία της Κυβέρνησης, για το 2021, ξεπερνά τα 34 εκατομμύρια ευρώ, ήτοι περί τα 40,5 εκατομμύρια δολάρια, με τις συνολικές θέσεις να φτάνουν τις 440! Εάν λάβει, λοιπόν, ο αμερικανός φορολογούμενος υπόψη την χαώδη διαφορά των δύο οικονομιών –η Ελλάδα έχει περίπου 95 φορές μικρότερο ΑΕΠ από τις ΗΠΑ- και κατά συνέπεια το τεράστιο κόστος που επωμίζεται αναλογικά ο έλληνας, θα μπορεί να ανασάνει ανακουφισμένος ότι «φθηνά του ήρθε»…
Γκρίνια για το μεγάλο κόστος
Ωστόσο, ο αμερικανικός Τύπος μάλλον δεν κάνει τη σύγκριση με την Ελλάδα και γκρινιάζει για τα πενήντα εκατομμύρια που κοστίζουν οι μισθοί των υπαλλήλων του Εκτελεστικού γραφείου του Τζο Μπάιντεν. Το ποσό θεωρείται υπερβολικό, καθώς κανείς από τους πρόσφατους πρώην αμερικανούς προέδρους –Ντόναλντ Τραμπ και Μπαράκ Ομπάμα– δεν έφτασε κοντά σε αυτό. Ούτε ξεπέρασαν ποτέ τους 500 υπαλλήλους.
«Ο συνολικός αριθμός υπαλλήλων και οι συνολικοί μισθοί στην φετινή έκθεση, που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη, είναι πράγματι υψηλότεροι από ό,τι σε προηγούμενες πρόσφατες αναφορές», αναγνώρισε αξιωματούχος του Λευκού Οίκου. Ο Λευκός Οίκος αύξησε τον αριθμό του προσωπικού για τη χρήση 2021 για να υποστηρίξει την κυβέρνηση εν μέσω της μετάβασης και να καλύψει τις ανάγκες που ήταν εμφανείς στην αρχή της θητείας, ιδίως με την παγκόσμια πανδημία, ισχυρίζονται από την κυβέρνηση.
Ωστόσο, ο αριθμός του προσωπικού είναι κάτι παραπάνω από απλή απάντηση στις πολλαπλές κρίσεις. Ο ‘υπερπληθυσμός’ στον Λευκό Οίκο είναι ενδεικτικός του τρόπου με τον οποίο ο Μπάιντεν έχει συγκεντρώσει σε μεγάλο βαθμό τη χάραξη πολιτικής στη Δυτική Πτέρυγα αντί να βασίζεται στο υπουργικό συμβούλιο του.
Περισσότερες γυναίκες, κλείνει το μισθολογικό χάσμα
Από τους υπαλλήλους του Λευκού Οίκου που διορίστηκαν από τον Μπάιντεν, οι γυναίκες «βγάζουν» κατά μέσο όρο $93.752, ενώ οι άνδρες κερδίζουν $94.639, σύμφωνα με τα στοιχεία που μοίρασε ο Λευκός Οίκος.
Οι γυναίκες αποτελούν επίσης περίπου το 60 τοις εκατό των διορισμένων του Λευκού Οίκου του Μπάιντεν και το 56 τοις εκατό του ανώτερου προσωπικού του. Τα άτομα που είναι μέλη μιας φυλετικής ή εθνικώς διαφορετικής κοινότητας αποτελούν το 44% όλων των διορισμένων και το 36% των ανώτερων υπαλλήλων, σύμφωνα με το ενημερωτικό δελτίο.