Σε ευρεία τηλεδιάσκεψη για τα Άτομα με Αναπηρία προχώρησε ο βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Νίκος Ηγουμενίδης με τη συμμετοχή αρκετών φορέων που δραστηριοποιούνται στα θέματα της αναπηρίας και με στόχο την κοινή ενημέρωση, αλλά και να αναδειχθούν τόσο τα ζητήματα των ατόμων με αναπηρία όσο και τα επόμενα βήματα των παρεμβάσεων.
Ο Χαράλαμπος Γερώνυμος από τον Παγκρήτιο Σύλλογο Ανθρώπων με Αναπηρία μεταξύ άλλων ανέδειξε το ζήτημα της εργασίας και τα ιδιαίτερα χαμηλά ποσοστά σε όλες τις ηλικιακές ομάδες των ατόμων με αναπηρία, καθώς και πλήθος πάγιων αιτημάτων, από τη φορολογία μέχρι το ζήτημα της προσβάσιμης κατοικίας. Εκπροσωπώντας το «Μέλλον» ο κ. Θάνος Τσιβίλης τόνισε ιδιαίτερα τη σημασία της κοινωνικής αλληλοαποδοχής ρωτώντας με νόημα «από τα 740.000 καρότσια που υπάρχουν σήμερα, πόσα κυκλοφορούν έξω;», ενώ επίσης αναφέρθηκε στη φύση των διατάξεων ενός αθλητικού νόμου που θα πρέπει να αφορά τα Άτομα με Αναπηρία. Ακολούθως, οι κ.κ. Τζαμούσης και Γιγουρτάκης από τον «Άγιο Σπυρίδωνα» έθεσαν το ζήτημα της οικονομικής επιβίωσης των κέντρων που αφιερώνονται στα Άτομα με Αναπηρία, τονίζοντας τον μελλοντικό κίνδυνο της αμιγώς πολιτικής των επιδομάτων, αλλά και το ζήτημα της αγωνίας των γονιών για το μέλλον των παιδιών όταν οι γονείς φύγουν από τη ζωή. Με τη σειρά του, ο κ. Σημαντηράκης από το «Δικαίωμα στη Ζωή» τόνισε τη σημασία των μικρών σπιτιών-δομών «μέσα στη κοινότητα» αντί των κλειστών δομών, ενώ χαρακτηριστικά για τη συμβολή του κράτους ανέφερε πως σε όλο το διάστημα της πανδημίας «το κράτος δεν μας έστειλε ούτε μία μάσκα». Στη συνέχεια, ο κ. Καπελλάκης από το αθλητικό σωματείο «Μεγαλόνησος» υπογράμμισε την ανάγκη για μια ενιαία κεντρική πολιτική «έξω από πολιτικά παιχνίδια», την άρση της γραφειοκρατίας, τον πραγματικό κοινωνικό ρόλο των αθλητικών σωματείων και την ανάγκη διατάξεων που θα λαμβάνουν υπόψη την πολύπλευρη συμβολή του αθλητισμού για τα άτομα με αναπηρία.
Ο Νίκος Ηγουμενίδης σημείωσε εισαγωγικά ότι «δεν είναι στόχος μου η θεωρητική προσέγγιση των θεμάτων κοινωνικής πολιτικής και κοινωνικής αλληλεγγύης», προσθέτοντας την ανάγκη να υπάρξουν δίαυλοι επικοινωνίας μεταξύ όλων των φορέων με στόχο την πραγματική στήριξη των Ατόμων με Αναπηρία. Ειδικότερα, έθεσε επιμέρους ζητήματα, μεταξύ των οποίων την έγκαιρη διάγνωση και την άμεση θεραπευτική προσέγγιση για τις ηλικίες 0 έως 6 ετών, τα ζητήματα που αφορούν τα άτομα με βαριές αναπηρίες, τις ανάγκες και τα γραφειοκρατικά εμπόδια που πρέπει να αρθούν για την λειτουργία και κτίσιμο ξενώνα ολιγοήμερης φιλοξενίας παιδιών που οι οικογένειές τους έχουν ανάγκη, και αναφέρθηκε ξεχωριστά και στη δομή ΚΔΑΠ αΜΕΑ στη Μεσσαρά: «Πού αλλού χρειαζόμαστε; Πώς θα οικοδομηθούν; Τι γίνεται στα Κελιά;», τόνισε ο βουλευτής του Ν. Ηρακλείου. Παράλληλα, έθεσε και το την ανάγκη να υπάρξει μια καλά οργανωμένη παρέμβαση το επόμενο διάστημα στο εξής ζήτημα: «Τι γίνεται με τους συνανθρώπους μας που έχουν ανάγκη, όταν δεν θα υπάρχει κάποια στιγμή το οικογενειακό περιβάλλον;».
Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Πρόεδρος του Παγκρητίου Συλλόγου Αναπήρων Πολιτών, και οι εκπρόσωποι από το Σωματείο Γονέων, Κηδεμόνων και Φίλων Ατόμων με Αναπηρία «Δικαίωμα στη Ζωή», από τον Σύλλογο Ανθρώπων με Ειδικές ανάγκες, γονέων και φίλων Νότιας Κρήτης «Το Μέλλον», από το «Κέντρο Ειδικών Παιδιών–ο Άγιος Σπυρίδων» Ηρακλείου Κρήτης, από το Αθλητικό Σωματείο ΑμεΑ «Μεγαλόνησος», ενώ επίσης το παρών έδωσε και εκπρόσωπος του Συλλόγου Εργαζομένων από το Παράρτημα Αποθεραπείας και Αποκατάστασης Παιδιών με Αναπηρία.
Στα πλαίσια της τηλε-διάσκεψης συζητήθηκαν αναλυτικά ζητήματα που αφορούν τα Άτομα με Αναπηρία και τα επόμενα βήματα-παρεμβάσεις τόσο κοινοβουλευτικά όσο και σε όλους τους αρμόδιους παράγοντες.