Σ. Βαρδάκης: «Να καταγραφούν άμεσα οι ζημιές από τον καύσωνα και να αποζημιωθούν οι πληττόμενοι αμπελουργοί και ελαιοπαραγωγοί από τον ΕΛΓΑ»
Κοινοβουλευτική παρέμβαση αναφορικά με την απόγνωση των αμπελουργών και των ελαιοκαλλιεργητών Κρήτης λόγω των παρατεταμένων χρονικά υψηλών θερμοκρασιών που κατέστρεψαν την φετινή παραγωγή, πραγματοποίησαν οι βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Κρήτης, Σωκράτης Βαρδάκης, Νίκος Ηγουμενίδης, Μανόλης Θραψανιώτης, Χάρης Μαμουλάκης, Ανδρέας Ξανθός, Παύλος Πολάκης και ο Τομεάρχης ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σταύρος Αραχωβίτης, με πρωτοβουλία του βουλευτή Ηρακλείου Σωκράτη Βαρδάκη, καταθέτοντας σχετική ερώτηση προς τον Αρμόδιο Υπουργό.
Οι βουλευτές φέρνουν στη βουλή τη μεγάλη ανησυχία των παραγωγών της Κρήτης εξαιτίας των συνεπειών του καύσωνα των τελευταίων ημερών, ο οποίος προκάλεσε εκτεταμένες καταστροφές στους κρητικούς αμπελώνες, με κίνδυνο να μην τρυγηθούν οι φετινές παραγωγές.
Συγκεκριμένα, στον νομό Ηρακλείου τις τελευταίες μέρες έχουν καταγραφεί θερμοκρασίες πολύ υψηλές, σε κάποιες περιοχές μάλιστα η θερμοκρασία έχει ανέβει πάνω από τους 40ο C. Ο καύσωνας είναι παρατεταμένος χρονικά και σύμφωνα με την πρόβλεψη της μετεωρολογικής υπηρεσίας οι υψηλές θερμοκρασίες στο νησί θα εξακολουθήσουν .
Αποτέλεσμα αυτού είναι τα επιτραπέζια σταφύλια να έχουν καταστεί μη εμπορεύσιμα, όπως επισημαίνει η Οργάνωση Αμπελουργών και Ελαιοκαλλιεργητών Κρήτης και ως εκ τούτου η αποζημίωσή τους από τον ΕΛΓΑ είναι πλέον επιτακτική ανάγκη. Για τον λόγο αυτό θα πρέπει να σταλούν στους αμπελώνες κλιμάκια για να κάνουν την απαραίτητη αυτοψία και να εκτιμήσουν τις ζημίες.
Όπως αναφέρει ο κ. Βαρδάκης, για το θέμα της (κατ’ εξαίρεση) αποζημίωσης από τον ΕΛΓΑ των αμπελουργών, αλλά και των ελαιοκαλλιεργητών λόγω καύσωνα, ήδη έχει κατατεθεί η σχετική επιστολή της Οργάνωσης Αμπελουργών και Ελαιοπαραγωγών Κρήτης στον Αρμόδιο Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και έγιναν συγκεκριμένες κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις.
Σε ότι αφορά τις ελαιοκαλλιέργειες, ο κ. Βαρδάκης υπενθυμίζει ότι ο φετινός Μάιος υπήρξε για την Κρήτη ο θερμότερος της δεκαετίας, σύμφωνα με τα στοιχεία 53 μετεωρολογικών σταθμών, όπως αυτά δόθηκαν στην δημοσιότητα, με το συγκεκριμένο φαινόμενο να δημιουργεί μείζον πρόβλημα στους ελαιοπαραγωγούς, καθώς η αύξηση της θερμοκρασίας και ο καύσωνας του Μαΐου σε περιοχές της Κρήτης, συνέπεσε με το «δέσιμο» του ανθού της ελιάς, με αποτέλεσμα να καεί ο ανθός.
Όπως επισημαίνει ο κ. Βαρδάκης, αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα πολλοί παραγωγοί να μην καταφέρουν να παράξουν ελαιόλαδο για την επόμενη ελαιοκομική περίοδο, τη στιγμή που οι τιμές σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια θα είναι καλύτερες.
Για τους λόγους αυτούς οι βουλευτές καλούν τον αρμόδιο Υπουργό να απαντήσει αν θα υπάρξει καταγραφή των ζημιών και αποζημίωση στους πληττόμενους αμπελουργούς και ελαιοπαραγωγούς από τον ΕΛΓΑ.