«Αυτό ακριβώς συνέβη στη Βρετανία, η Πολιτεία επέλεξε για να έχει επαρκή εμβόλια για όλους να εμβολιάσει όσο το δυνατόν περισσότερους με την πρώτη δόση και να χορηγήσει δεύτερη δόση αργότερα από τις 8 εβδομάδες. Αλλά τους πρόλαβε η μετάλλαξη»
Τους προβληματισμούς της για την επιλογή της κυβέρνησης να δώσει σε νέους που έχουν κάνει μόνο μία δόση εμβολίου χρηματική επιβράβευση που αξιοποιείται στις μεταφορές για να πάνε διακοπές, εξέφρασε μιλώντας στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή του Mega η καθηγήτρια Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ Αθηνά Λινού.
Η μετάλλαξη Δέλτα που καλπάζει σε πολλές χώρες και η παρουσία της διευρύνεται και στην Ελλάδα «είναι μία μετάλλαξη πολύ μεταδοτική … τουλάχιστον διπλάσια από το αρχικό. Κινδυνεύουν να νοσήσουν κυρίως αυτοί που δεν είναι εμβολιασμένοι. Φαίνεται ότι και είναι λίγο πιο επιθετική, ότι εισάγεται σε νοσοκομεία μεγαλύτερο ποσοστό αυτών που νοσούν, σε σχέση με την προηγούμενη περίοδο», είπε η κα Λινού. «Για μεγάλο ποσοστό όσων έχουν εμβολιαστεί, ανάλογα και με το εμβόλιο, αυτό προστατεύει πλήρως. Για μικρότερο ποσοστό προστατεύει πλήρως ως προς τη σοβαρή νόσο, από είσοδο σε ΜΕΘ και απώλεια ζωής. Η πρώτη πιθανότητα είναι ότι δεν θα κολλήσει. Ένα 80% με τα mRNA εμβόλια (Pfizer, Moderna) και ένα 60%-65% με τα υπόλοιπα (Astrazeneca, Johnson&Johnson) προστατεύεται πλήρως από το να κολλήσει. Ένα μικρό ποσοστό θα κολλήσει, αλλά θα το περάσει πολύ εύκολα».
Αν αυτοί προστατεύονται ωστόσο, δεν ισχύει το ίδιο για όσους έχουν κάνει μόνο μία δόση. Σχολιάζοντας την Freedom Pass και τα 150 ευρώ ως επιβράβευση για νέους 18-25 ήδη έχουν ή τώρα μπαίνουν στην πλατφόρμα για να κλείσουν ραντεβού εμβολιασμού, η κα Λινού είπε ότι «κάθε κίνητρο είναι πολύ χρήσιμο. Δεν ξέρουμε πόσο θα αποδώσει το συγκεκριμένο, θα το δούμε», αλλά «δεν με βρίσκει σύμφωνη το ότι δίνεται αυτό το ποσό μετά την πρώτη δόση. Η πρώτη δόση δεν προστατεύει παραπάνω από 30%, για όσα στελέχη προστατεύει. Θα ήθελα να περιμένουμε, να δώσουμε αυτά τα χρήματα στα παιδιά, 15 ημέρες μετά την δεύτερη δόση. Να απολαύσουν τις διακοπές τους, αλλά αργότερα. Δεν είναι μόνο θέμα διακοπών. Είναι αρκετά χρήματα, που μπορούν να αξιοποιηθούν σε πολιτιστικές εκδηλώσεις. Κάποιος οικείος μου είπε ότι μπορούν να δοθούν και για εισιτήρια στο ποδόσφαιρο, που αρχίζει τον Σεπτέμβριο».
«Είναι επικίνδυνο να ενθαρρύνουμε τα παιδιά να απολαύσουν πράγματα στις διακοπές τους χωρίς να είναι ασφαλή. Λίγη υπομονή ακόμα δεν θα πείραζε. Μην ξεχνάμε ότι υπάρχει και το μονοδοσικό εμβόλιο, που χρειάζεται “15 ημέρες από σήμερα” … Είναι μεγάλο λάθος» να πιστέψει κανείς ότι είναι ασφαλής μόνο με την πρώτη δόση, «αυτό ακριβώς συνέβη στη Βρετανία, η Πολιτεία επέλεξε για να έχει επαρκή εμβόλια για όλους να εμβολιάσει όσο το δυνατόν περισσότερους με την πρώτη δόση και να χορηγήσει δεύτερη δόση αργότερα από τις 8 εβδομάδες. Αλλά τους πρόλαβε η μετάλλαξη», υπογράμμισε η ίδια. Όταν φτάσουμε τον εμβολιασμό στο 70%-80%, τότε θα γλιτώσουμε όσα παιρνούν το Ισραήλ, η Πορτογαλία, η Βρετανία, η Ρωσία, επιβεβαίωσε η κα Λινού, «αλλά πρέπει να βιαστούμε να εμβολιαστούμε».
Σημείωσε επίσης, για όσους λένε «ας το καθυστερήσω για να έχω ανοσία το Χειμώνα», ότι «μελέτη που δημοσιεύτηκε χτες στο Nature δείχνει ότι το εμβόλιο “κρατάει” για πολύ μεγαλύτερο διάστημα, δεν ξέρουμε πόσο. Αναιρεί το επίχείρημα της Pfizer ότι θα χρειαστεί τρίτη δόση. Δεν φαίνεται να χρειάζεται τρίτη δόση, εκτός αν έχουμε άλλη μετάλλαξη που δεν την πιάνει το εμβόλιο», όπως διευκρίνισε.