Της Γεωργίας Πιστόλλα
Η λέξη άβακας είναι ελληνική και σημαίνει μια πινακίδα, μια σανίδα, κάτι που δεν έχει βάση. Σημαίνει επίσης πίνακα υπολογισμών ή πίνακα με άμμο ή σκόνη για την σχεδίαση γεωμετρικών σχημάτων.
Ο άβακας είναι το αρχαιότερο γνωστό όργανο για υπολογισμούς και ανακαλύφθηκε το 5.000π.χ από τους Βαβυλωνίους. Στην Ελλάδα έφθασε το 1.500 π.χ .
Σήμερα χρησιμοποιείται ευρέως από στην Κίνα και την Ιαπωνία από εμπορευόμενους και γραφειακούς υπαλλήλους.
Μάλιστα σ΄ένα διαγωνισμό μεταξύ του κινεζικού άβακα ή suàn pán και του ηλεκτρικού υπολογιστή στις 12 Νοεμβρίου 1946, ο άβακας κέρδισε 4 από τα 5 τεστ που έγιναν.
Ο Κινέζικος άβακας ή suan pan ο οποίος χρονολογείται από τον 2ο αιώνα π.χ βοήθησε στη χρήση του δεκαδικού και δεκαεξαδικού συστήματος αρίθμησης. Θεωρείται η 5η εφεύρεση της Αρχαίας Κίνας και από το 2008 έχει συμπεριληφθεί στον κατάλογο της παγκόσμιας άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της Unesco.
Ο γιαπωνέζικος άβακας ή σορομπάν χρησιμοποιείται ευρέως στην Ιαπωνία ακόμη και σε τράπεζες. Κάθε χρόνο διοργανώνονται διαγωνισμοί για το ποιος θα υπολογίσει πιο γρήγορα με το γιαπωνέζικο άβακα.
Το UCMAS είναι ένα πρόγραμμα ανάπτυξης του εγκεφάλου το οποίο βασίζεται στη χρήση του άβακα. Το πρόγραμμα αυτό χρησιμοποιείται ευρέως και στην Κύπρο.
Μετά από τα παραπάνω σκοπό έχω να πω σε κάποιους νέο-ανερχόμενους διοικούντες να μη χρησιμοποιούν προσβλητικά την ιστορία της ανθρωπότητας και της επιστήμης ειδικά όταν ακόμη και σήμερα αυτά τα επιτεύγματα χρησιμοποιούνται στην καθημερινή ζωή ακόμη και ανεπτυγμένων χωρών όπως των Κινέζων και Γιαπωνέζων. Αντί αυτού δεν θα έβλαπτε να διάβαζαν και να σέβονταν περισσότερο τον ΑΝΘΡΩΠΟ ΕΡΓΑΖΌΜΕΝΟ.
Οι παραπάνω πληροφορίες έχουν συγκεντρωθεί από το UCMAS CYPRUS και από την Βικιπαίδεια.
*Η Γεωργία Πιστόλλα είναι Δρ Πανεπιστημίου Κρήτης
Μερικοί διοικούντες δεν ξέρουν καν να χρησιμοποιήσουν άβακα, άσχετα με το ότι τον επικαλούνται.
Ειδικά κατά 7η ΥΠΕ μεριά