Μία εξαιρετικά επικίνδυνη για το εγγύς μέλλον εικόνα των επιδημιολογικών δεδομένων περιέγραψε μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του Mega ο γιατρός-ερευνητής στις ΗΠΑ Γιώργος Παυλάκης.
«Είναι καλύτερο να τρομάξουμε παρά να την πάθουμε σαν αγράμματοι», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παυλάκης για το κλίμα χαλάρωσης που έχει καλλιεργηθεί, ειδικά μετά την άρση της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας σε εξωτερικούς χώρους.
«Η μετάλλαξη Δ είναι σχετικά καινούργια, έχει διαφορετικές ιδιότητες, τόσο στα συμπτώματα όσο και στη συμπεριφορά, μεταδίδεται πολύ-πολύ ευκολότερα, μολύνει περισσότερους ανθρώπους, βγάζει πολύ περισσότερο ιικό φορτίο, πολλαπλασιάζεται πολύ πολύ πιο γρήγορα και ψηλά στο ανθρώπινο σώμα. Αποτέλεσμα, να είναι περισσότερο βλαπτική για τον οργανισμό, κάνει χειρότερη ασθένεια και επεκτείνεται και στα παιδιά». Η ιδιαιτερότητά του είναι ότι, «παρόλο που έχει να ανταγωνιστεί άλλες, πολύ δυνατές μεταλλάξεις, επικρατεί σε ελάχιστο χρονικό διάστημα. Στη Βρετανία π.χ. όπου είχε επικρατήσει γενικά το “αγγλικό” στέλεχος (το “Άλφα”), από τον ένα μήνα στον άλλο τώρα έχουν μία τεράστια επιδημία “Δέλτα”, πάνω από 70%-80% των κρουσμάτων στη Βρετανία. Σε μία χώρα που είχε καταφέρει να καταστείλει τα κρούσματα με γρήγορους και έντονους εμβολιασμούς, πολύ πιο μπροστά από την υπόλοιπη Ευρώπη (και την Ελλάδα). Παρόλα αυτά, “την έπαθε” από το νέο στέλεχος. Αυτό δείχνει την δύναμή του», όπως υπογράμμισε. Η μετάλλαξη Δέλτα «έχει βρει τρόπο να “πετάει” στον αέρα ευκολότερα, να μεγαλώνει μέσα στο σώμα μας γρηγορότερα, να κάνει χειρότερη ασθένεια … έχει καταφέρει να αποφεύγει ορισμένα από τα αντισώματα που έχει βγάλει ο οργανισμός μας, από τα εμβόλια ή από προηγούμενη μόλυνση. Το βλέπουμε συνεχώς στους ιούς, προσπαθούν να βρουν “τρύπες” στο ανοσοποιητικό μας σύστημα. Αυτός ο ιός τις έχει βρει».https://ccafdf9598d9846ba1668dc6000aa8ba.safeframe.googlesyndication.com/safeframe/1-0-38/html/container.html
Το στέλεχος Δέλτα+, συνέχισε ο ίδιος, «είναι ακόμα χειρότερο, γιατί αποφεύγει πολλά από τα αντισώματα που φτιάχνει ο οργανισμός μας. Αυτό σημαίνει ότι τα εμβόλια δουλεύουν ακόμα εναντίον του Δέλτα, αλλά δεν είναι τόσο δραστικά όσο για τον αρχικό ιό».
Πρόκειται περί αυταπάτης ότι «δεν πιάνει ο κορωνοϊός» τους εμβολιασμένους, τόνισε ο κ. Παυλάκης, «είναι το μεγαλύτερο σφάλμα, το ακούω συνέχεια, δεν πρέπει να συνεχιστεί αυτό το “οι εμβολιασμένοι δεν έχουν τελειώσει”. Όχι, δεν έχουν τελειώσει, δεν είναι όλοι οι εμβολιασμένοι το ίδιο. Είναι εμβολιασμένοι που θα πάρουν και τον καινούργιο ιό και θα έχουν ένα απλό κρυολόγημα, είναι και άλλοι που μπορούν να πάνε για διασωλήνωση και τα χειρότερα. Στην Βρετανία υπάρχουν αρκετοί θάνατοι εμβολιασμένων από την Δέλτα. Υπάρχουν πάρα πολλοί εμβολιασμένοι που δεν έχουν προστασία. Όπως μάλιστα διευκρίνισε σε άλλο σημείο, «Οι στατιστικές από τη Βρετανία, το Ισραήλ, κτλ., λένε ότι υπάρχουν 10% πιθανότητες να κινδυνεύσει» κάποιος εμβολιασμένος.
«Άνθρωποι που είχαν ασθενές ανοσοποιητικό, ασθενή αντίδραση στο εμβόλιο, που θα τα πήγαιναν σχετικά καλά με τον αρχικό κορωνοϊό ή και το βρετανικό στέλεχος, δεν υπάρχει αυτή η εγγύηση ότι θα πάνε το ίδιο καλά με το Δέλτα. Αυτό γίνεται και με τη γρίπη, γίνεται και με πολλές άλλες ασθένεις».
Καυτηρίασε παράλληλα «το σήμα που δόθηκε “να πετάξουμε τη μάσκα”, ο κόσμος παίρνει σήμα ότι “τελειώσαμε”. Δυστυχώς δεν είναι σωστό, δεν τελειώσαμε με τον κορωνοϊό. Με την Δέλτα μπορούμε να βρεθούμε σε ένα καινούργιο επιδημικό κύμα», αντίθετα, κατά τον κ. Παυλάκη, «αυτή την στιγμή μπαίνουν δύο πολύ μεγάλα και επείγοντα καθήκοντα. Το ένα είναι επιτάχυνση εμβολιασμών και το άλλο είναι επιβράδυνση του ιού, με όλα τα μέτρα που ξέρουμε, μάσκες, αποφυγή εσωτερικών χώρων, καθαρισμός χεριών, αποστάσεις. Αυτά δεν μπορούμε να τα πετάξουμε, είναι και τα δύο το ίδιο σημαντικά. Η μετάλλαξη Δέλτα «είναι στην Ελλάδα και επεκτείνεται, να μην το ξεχνάμε … τις επόμενες ημέρες αυτοί που υποστηρίζουν το “να περιμένουμε και θα δούμε”, θα εκπλαγούν. Δεν πρέπει “να περιμένουμε και θα δούμε” … Η μετάλλαξη Δέλτα μπορεί να μας οδηγήσει σε νέα μέτρα, ακόμη και εντός του καλοκαιριού. Ο ιός κάνει επιδημίες το καλοκαίρι. Το Ισραήλ πέρυσι είχε τεράστιο επιδημικό κύμα, όπως και άλλα μέρη στον κόσμο. Είναι δυσκολότερο για τον ιό, αλλά ένας καινούργιος ιός σαν κι αυτόν -και επιθετικός- δεν έχει όρια».