Στέλιος Κούλογλου και Κώστας Αρβανίτης ρωτούν την Κομισιόν αν σκοπεύει να ζητήσει εξηγήσεις για τις συνεχιζόμενες καταγγελίες
Το ζήτημα των συνεχιζόμενων καταγγελιών για βασανιστήρια και χρήση υπέρμετρης βίας από την Ελληνική Αστυνομία φέρνουν οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Στέλιος Κούλογλου και Κώστας Αρβανίτης, στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Με ερώτησή τους προς την Κομισιόν, οι ευρωβουλευτές επισημαίνουν την καταγγελία του Γεωργιανού, Γκόργκι Χαρτζεϊσβίλι ότι βασανίστηκε τέσσερις μέρες στα χέρια της ΕΛ.ΑΣ. σε μια προσπάθεια να του αποσπάσουν ομολογία για τον φόνο της 20χρονης Κάρολαιν, όταν ακόμη ο -δολοφόνος- σύζυγος της προσποιούνταν ότι το έγκλημα διέπραξαν αλλοδαποί διαρρήκτες.
Όπως τονίζουν εκτός από αυτή την καταγγελία, δυο νέες μηνύσεις για βασανιστήρια και εξαιρετικά βίαιες συμπεριφορές της αστυνομίας κατατέθηκαν από πολίτες. Για τον λόγο αυτό, οι ευρωβουλευτές με την ερώτηση τους ζητούν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να διευκρινίσει εάν θα ζητήσει εξηγήσεις από τις ελληνικές αρχές για αυτά τα περιστατικά.
Υπενθυμίζεται ότι δεν είναι η πρώτη φορά που τα ζητήματα έρχονται σε γνώση της Κομισιόν. Σε πρόσφατη απάντηση της προς τις ερωτήσεις του Στ. Κούλογλου για την υπόθεση Ινδαρέ και τα γεγονότα της Νέας Σμύρνης, η Κομισιόν επισήμανε πως, αν και «τα κράτη μέλη είναι υπεύθυνα για τη διατήρηση της δημόσιας τάξης και τη διαφύλαξη της εσωτερικής ασφάλειας, και κάθε ενέργεια που εκτελείται από τις εθνικές αρχές, συμπεριλαμβανομένων των εθνικών αστυνομικών, εμπίπτει στην αρμοδιότητα του οικείου κράτους μέλους, εν προκειμένω της Ελλάδας».
Η Κομισιόν «καταδικάζει απερίφραστα τη δυσανάλογη χρήση δύναμης ή βίας, καθώς και κάθε μορφή διάκρισης, από τις αστυνομικές δυνάμεις. Τα κράτη μέλη θα πρέπει να προάγουν και να τηρούν τους οικείους κανόνες δεοντολογίας που αφορούν την επιβολή του νόμου, σεβόμενα πλήρως τις ευρωπαϊκές και διεθνείς υποχρεώσεις τους στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Οι εθνικές αρχές πρέπει να διερευνούν μεμονωμένες υποθέσεις καταγγελλόμενης αστυνομικής βίας και να διασφαλίζουν ότι απονέμεται δικαιοσύνη».
Αναλυτικά η ερώτηση των ευρωβουλευτών:
Ένας Γεωργιανός υπήκοος κατήγγειλε ότι το Μάιο του 2021 συνελήφθη στην Ελλάδα και βασανίστηκε επί 4 μέρες από αστυνομικούς με κουκούλες στο αρχηγείο της Αστυνομίας προκειμένου να ομολογήσει το φόνο μιας νεαρής γυναίκας, λίγες μέρες νωρίτερα.
Τον φόνο τελικά ομολόγησε ο ίδιος ο Έλληνας σύζυγος της δολοφονημένης ενώ η αστυνομία διέρρεε σε φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ ότι ο δράστης ήταν Γεωργιανός, δημιουργώντας αντιμεταναστευτικό-ξενοφοβικό κλίμα. Στη διάρκεια της κράτησής του δεν είχε πρόσβαση σε δικηγόρο ενώ καταγγέλλει ότι το αίτημά του να μεταφερθεί σε νοσοκομείο απορρίφθηκε.
Η κυβερνητική εκπρόσωπος δεν κάλυψε την Αστυνομία, όπως συνηθίζεται, για όσα καταγγέλλονται ενώ η Αστυνομία υποστηρίζει ότι ο κρατούμενος δεν θέλησε να μεταβεί σε Νοσοκομείο και εξετάστηκε από γιατρό που τον βρήκε καλά. Τα στοιχεία του γιατρού παραμένουν άγνωστα. και η ιατρική βοήθεια σε ανακρινομένους δεν συνηθίζεται στην Ελλάδα.
Ο 36χρονος κατέθεσε μηνυτήρια αναφορά για τα περιστατικά1 ενώ άλλες δύο μηνύσεις23 έχουν κατατεθεί πρόσφατα από πολίτες για βασανιστήρια και εξαιρετικά βίαιες συμπεριφορές από την Ελληνική Αστυνομία.
Ερωτάται η Επιτροπή:
Σκοπεύει να ζητήσει εξηγήσεις από τις αρχές για τις συνεχιζόμενες καταγγελίες περιστατικών βασανιστηρίων, υπέρμετρης χρήσης βίας και παραβίασης των δικαιωμάτων των κρατουμένων και του κράτους δικαίου;