Το πάρκο λειτουργεί από το 2014 και προσφέρει στην τοπική κοινωνία.
Δείτε επίσης:
Κρήτη: Η άμεση κινητοποίηση των κατοίκων απέτρεψε την εγκατάσταση ανεμογεννητριών
Κάποιες φορές είναι κατανοητή η αντίδραση για την εγκατάσταση αιολικών πάρκων. Κάποιες άλλες όμως η αντίδραση δεν βγάζει κανένα νόημα και είναι εις βάρος των κατοίκων της περιοχής.
Μια από αυτές τις περιπτώσεις είναι και αυτή του Δήμου Αγίου Βασιλείου Ρεθύμνης όπου μια μικρή μερίδα – κατοίκων, αλλά και η Δημοτική αρχή – αντιδρά για ένα ολοκληρωμένο κατά 80% αιολικό πάρκο το οποίο προσφέρει στην τοπική κοινωνία από το 2014 και δεν προκαλεί καμία ενόχληση.
Σήμερα το πρωί ομάδες της περιοχής συγκεντρώθηκαν για να εμποδίσουν την διέλευση των οχημάτων της εταιρείας που προσπαθεί εδώ και χρόνια να ολοκληρώσει το έργο ανεβάζοντας τις 3 τελευταίες ανεμογεννήτριες στο ενεργό αιολικό πάρκο “Νοτικό Κοπρινού”. Όμως το Συντονιστικό Ρεθύμνου κατά των ΒΑΠΕ μαζί τη Δημοτική Αρχή, η οποία μέχρι το 2014 είχε δώσει τις απαραίτητες άδειες και εγκρίσεις προκειμένου να προχωρήσει το έργο θεωρούν πως οι τρεις νέες ανεμογεννήτριες θα κάνουν ότι δεν έκαναν οι υπόλοιπες οκτώ εδώ και σχεδόν μια εφταετία.
Το έργο έχει λάβει τις απαραίτητες αδειοδοτήσεις από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης και το Υπουργείο Περιβάλλοντος ενώ η προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας δικαίωσε την εταιρεία καθώς αποδείχθηκε πως δεν ευσταθούν οι επικλήσεις για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις και την απόσταση των ανεμογεννητριών από το χωριό Άρδακτο.
Και πέρα από τα παραπάνω, ας μην ξεχνάμε επίσης και το οικονομικό όφελος των γύρω περιοχών από το πάρκο και της τοπικής κοινότητας όπως το 2,7% του κύκλου εργασιών των πάρκων που επιστρέφεται στους κατοίκους.
Οι κοινότητες Βάτος και Άρδακτος για την πενταετία 2014-2019 υπολογίζεται πως “γλιτώνουν” 122 χιλιάδες ευρώ όσον αφορά τους μελλοντικούς λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος (το ποσό αυτό θα πιστωθεί στις χρεώσεις κατανάλωσης ενέργειας) ενώ η δημοτική αρχή έχει ήδη λάβει 210 χιλιάδες ευρώ για έργα στις εν λόγω περιοχές.
Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να γνωρίζουμε πως η μείωση των ρύπων και της κατανάλωσης της ενέργειας μπορεί να γίνει βήμα προς βήμα σε πραγματικούς χρόνους και πραγματικές ενέργειες και όχι με φανταστικές δράσεις σε μελλοντικούς χρόνους.
“Φυσικά και είμαστε υπέρ στην μείωση των ρύπων, φυσικά και είμαστε υπέρ στην μείωση της κατανάλωσης ενέργειας αλλά όχι και το πάρκο στα βουνά μας”! Το γνωστό Σύνδρομο ‘όχι στην αυλή μου’ «καλά κρατεί»..