Την αναγκαιότητα χρηματοδότησης των απαραίτητων αντιπλημμυρικών έργων που θα θωρακίσουν ευαίσθητες περιοχές, μεταξύ άλλων και του νομού Ηρακλείου, ανέδειξε για μια ακόμη φορά στη Βουλή ο αν. Τομεάρχης Ανάπτυξης & Επενδύσεων Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Βουλευτής Ηρακλείου, Χάρης Μαμουλάκης, με Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε προς τον Υπουργό υποδομών & Μεταφορών Κώστα Καραμανλή.
Ο Χάρης Μαμουλάκης καυτηρίασε το γεγονός ότι η Κυβέρνηση έχει προβλέψει μόλις 110 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης για το σύνολο των έργων αντιπλημμυρικής προστασίας σε Κρήτη, Δυτική Ελλάδα, Πελοπόννησο και Κεντρική Μακεδονία, ποσό που θεωρείται εξαιρετικά μικρό δεδομένων των ιδιαιτεροτήτων όλων αυτών των περιοχών. Αν συνυπολογιστεί και το γεγονός ότι ο παραπάνω προϋπολογισμός θα καλύψει και έργα για την παροχή νερού για αρδευτικούς σκοπούς, καθώς και παρεμβάσεις ενίσχυσης της αποτελεσματικής διαχείρισης υδάτων, καθίσταται προφανές ότι δεν επαρκεί για την αποτελεσματική θωράκιση όλων αυτών των περιοχών.
«Με δεδομένο ότι η κλιματική αλλαγή προκαλεί καιρικά φαινόμενα που οδηγούν σε ισχυρότερες και συχνότερες πλημμύρες, αλλά και τις επιστημονικές προβλέψεις που αναφέρουν ότι το 30% περίπου της έκτασης της Ελλάδας απειλείται με ερημοποίηση, καθίσταται σαφές ότι ο κυβερνητικός σχεδιασμός είναι ανεπαρκής» αναφέρει σε δήλωσή του ο Χάρης Μαμουλάκης, τονίζοντας: «Σε προηγούμενη Κοινοβουλευτική Ερώτηση που κατέθεσα για το μείζον ζήτημα των έργων αντιπλημμυρικής προστασίας του νομού Ηρακλείου, ο Υπουργός απάντησε ότι για την αναγκαιότητα εκπόνησης μελετών και εκτέλεσης αντιπλημμυρικών έργων στη συγκεκριμένη περιοχή, τα εν εξελίξει και προγραμματιζόμενα έργα και μελέτες, ανέρχονται στο συμβατικό ποσό των 233,47 εκατ. ευρώ. Με ποιο κριτήριο επιμερίστηκε το ποσό των 110 εκατ. ευρώ στα αντιπλημμυρικά έργα στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» και κατά πόσο αυτό θεωρείται επαρκές, για να καλύψει τις σχετικές ανάγκες της Κρήτης, της Δυτικής Ελλάδας, της Πελοποννήσου καιΚεντρικής Μακεδονίας;».