Σε υψηλούς τόνους κινήθηκε η τοποθέτηση στη Βουλή του αν. Τομεάρχη Ανάπτυξης & Επενδύσεων Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Βουλευτή Ηρακλείου, Χάρη Μαμουλάκη την Πέμπτη 10/06, κατά τη διαδικασία συζήτησης του νομοσχεδίου του Υπουργείου Εσωτερικών με θέμα: «Θεσμικό πλαίσιο τηλεργασίας, διατάξεις για το ανθρώπινο δυναμικό του δημοσίου τομέα και άλλες ρυθμίσεις του Υπουργείου Εσωτερικών».
Ο Χάρης Μαμουλάκης, αφού έκανε αναφορά στον τρόπο με τον οποίο η πανδημία επιτάχυνε τις τάσεις μετασχηματισμού της εργασίας που ήταν ήδη εν εξελίξει και στα θετικά του στοιχεία, επεσήμανε τους κινδύνους που ο ίδιος μετασχηματισμός ενέχει. Αναφέρθηκε στην απειλεί κατάργησης της ιδιωτικότητας των εργαζομένων, στην κατάργηση του ωραρίου, καθώς και στην απειλή της οικείας και οικογενειακής ζωής, μέσα από την «εισβολή» των εργασιακών υποχρεώσεων στον χρόνο της προσωπικής ζωής, χωρίς αρχή αλλά ούτε και τέλος. «Επί της αρχής, η σημερινή πρωτοβουλία της κυβέρνησης είναι σε θετική κατεύθυνση, με δύο όμως αστερίσκους: Πρώτον, ότι η σημερινή ρύθμιση της τηλεργασίας στο δημόσιο δεν είναι συγχωροχάρτι για την προσπάθεια θεσμικής εμπέδωσης της απορρύθμισης του ιδιωτικού τομέα, και εξαιτίας της τηλεργασίας, στην οποία οδηγεί το έκτρωμα του κυρίου Χατζηδάκη. Και δεύτερον, με την παρατήρηση ότι υποθέτουμε, όλες και όλοι, ότι το σημερινό σχέδιο νόμου, οι 9 σελίδες και τα 19 αυτά άρθρα που μας φέρατε, πράγματι ρυθμίζουν κάτι και δεν αποτελούν ένα επικοινωνιακό πυροτέχνημα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Χάρης Μαμουλάκης.
Καυτηρίασε επίσης το γεγονός ότι ο συγκεκριμένο νόμος δεν θέτει «το δάχτυλο επί τον τύπον των ήλων για να απαντήσει στα βασικά ερωτήματα που τίθενται για την εργασία στο δημόσιο. Δεν θα έλεγε για παράδειγμα απλά και μόνο ότι τα προσωπικά δεδομένα είναι ιερά και ότι πρέπει να τα προστατεύουμε, αλλά θα περιέγραφε και την διαδικασία μέσα από την οποία θα τα προστατεύαμε. Θα έλεγε, δηλαδή, ρητά ότι η καταγραφή των εργαζομένων απαγορεύεται και δεν θα άφηνε τα παράθυρα που αφήνει το άρθρο 6 του παρόντος νομοσχεδίου. Θα έδινε συγκεκριμένο περιεχόμενο στην «εθελοντική» συμμετοχή των εργαζομένων στην τηλεργασία. Και θα προσδιόριζε με σαφήνεια ποιες είναι αυτές οι «έκτακτες συνθήκες και ανάγκες», που αναφέρονται στο άρθρο 7 παρ. 3, στην βάση των οποίων υποχρεούται ένας εργαζόμενος υποχρεωτικά να εργαστεί εξ αποστάσεως» τόνισε ο Χάρης Μαμουλάκης, επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι απουσιάζει η μέριμνα για την κάλυψη του απαιτούμενου εξοπλισμού, όπως είναι οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές, καθώς και του κόστους χρήσης των δικτύων ίντερνετ.
Στη συνέχεια, ο Χάρης Μαμουλάκης αναφέρθηκε στην τροπολογία για τον τρόπο εισαγωγής στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης – ΕΣΔΔΑ, με την απαράδεκτη πρόβλεψη για την εφαρμογή της άμεσα, στον πρώτο μεγάλο διαγωνισμό της ΕΣΔΔΑ από το 2011, η οποία υποτιμά τις νέες και τους νέων που προετοιμάζονται χρόνια για αυτό το διαγωνισμό. «Για την προσθήκη του αντιδημοκρατικού και παλαιοκομματικού θεσμού της συνέντευξης, μετά το ΑΣΕΠ, την ΔΕΗ, τώρα και στην ΕΣΔΔΑ, δεν έχετε καμία δικαιολογία, καμία αιτίαση, κανένα φύλλο συκής για να καλύψετε τον σκοπό σας» είπε ο Χάρης Μαμουλάκης αναφερόμενος στον Υπουργό Εσωτερικών και τόνισε «Ο κ. Βορίδης το μόνο που θέλει είναι να αναστήσει ένα κράτος με πιστοποιητικά κοινωνικών φρονημάτων-light, στο οποίο η συνέντευξη θα λειτουργεί ως φίλτρο για ανθρώπους με επικίνδυνες, δηλαδή δημοκρατικές, ιδέες.».
Ο Χάρης Μαμουλάκης κατέληξε λέγοντας: «Δεν γνωρίζω αν η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι η χειρότερη κυβέρνηση της μεταπολίτευσης. Ο ανταγωνισμός από την κυβέρνηση Σαμαρά είναι μεγάλος, ο αγώνας θα ήταν αμφίρροπος. Γνωρίζω όμως με βεβαιότητα ότι η κυβέρνηση του κυρίου Μητσοτάκη είναι η πιο ρουσφετολογική που είχε ο τόπος από την περίοδο 1989-1993!».