Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα των Ωκεανών (8/6/2021), σε ένα νησί με 1046 km ακτογραμμής, και τεράστιο πλούτο στο βυθό μας, δεν θα μπορούσαμε να μη συμπεριλάβουμε τους θαλάσσιους κοραλλιογενείς πληθυσμούς. Αναρτήθηκαν για το σκοπό αυτό σήμερα, στην υποδομή του GIS Crete τρία νέα σύνολα δεδομένων που προκύπτουν από αντίστοιχα ευρωπαϊκά προγράμματα παρακολούθησης της θαλάσσιας βιωσιμότητας (MEDISEH, EMODNET).
Συγκεκριμένα απεικονίζονται οι χωρικές διανομές του ενδημικού είδους Posidonia Oceanica ή αλλιώς «Λιβάδια Ποσειδωνίας» που κυριαρχούν στη Μεσόγειο Θάλασσα, καλύπτοντας περίπου 50.000 km2 από αμμώδεις και βραχώδεις, παράκτιες περιοχές, φτάνοντας σε βάθη περίπου 45m. Τα εκτεταμένα υποθαλάσσια λιβάδια Ποσειδωνίας, γνωστά σε μας σαν φύκια, είναι ένα προστατευόμενο είδος σύμφωνα με τη νομοθεσία της ΕΕ, ενώ πρόκειται για ένα είδος που καθαρίζει τις θάλασσες. Μπορούν να μειώσουν τα παθογόνα βακτήρια στο θαλασσινό νερό σε ποσοστό έως 50%.
Ακόμα, στην εφαρμογή του GIS Crete μπορούν οι χρήστες να δουν τη συχνότητα εμφάνισης από Ροδολιθικούς πυθμένες & Κοραλλιογενείς Εκτάσεις στις κρητικές ακτές. Αυτές οι βιοκατασκευές αποτελούν τυπικά υποθαλάσσια τοπία της Μεσογείου, τα οποία περιλαμβάνουν κοραλλιογενή φύκια που αναπτύσσονται σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού. Είναι το αποτέλεσμα των οικοδομικών δραστηριοτήτων των φυκιών και των κατασκευαστών ζώων, που αντισταθμίζουν τις φυσικές και βιολογικές, διαβρωτικές διαδικασίες. Λόγω της έκτασής και της βιοποικιλότητάς τους, κατατάσσονται μεταξύ των σημαντικότερων οικοσυστημάτων στη Μεσόγειο Θάλασσα και θεωρούνται μεγάλης σημασίας τόσο για την αλιεία όσο και για τη ρύθμιση του άνθρακα.
Τα σύνολα δεδομένων είναι διαθέσιμα στην διεύθυνση