Επερώτηση κατέθεσε η Λαϊκή Συσπείρωση Κρήτης για να συζητηθεί στο προσεχές περιφερειακό συμβούλιο, με θέμα την ενίσχυση μικροεπαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων χωρίς προσωπικό, από το πρόγραμμα μη επιστρεπτέας επιχορήγησης.
Αναλυτικά στην επερώτηση αναφέρεται:
Προς τον κ. Περιφερειάρχη,
Σε συνέχεια της σχετικής επερώτησης της Λαϊκής Συσπείρωσης Κρήτης που συζητήθηκε στις 22-4-2021, επισημαίνουμε πως μεγαλώνει η αγανάκτηση μικρών επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων χωρίς προσωπικό, που αποκλείστηκαν από το πρόγραμμα της μη επιστρεπτέας επιχορήγησης (πρόγραμμα του ΕΣΠΑ 2014 – 2020 για την περιφέρεια Κρήτης και τις άλλες περιφέρειες).
Αντί να έχουν προτεραιότητα στο πρόγραμμα αυτό οι μικροεπαγγελματίες, ιδιαίτερα εκείνοι που έχουν εισόδημα κάτω από 12.000 ευρώ, έμειναν εκτός επιχορήγησης, αφού ουσιαστικά με τα κριτήρια που ίσχυσαν πετάχτηκαν εκτός του προγράμματος οι πιο μικροί, οι α/α χωρίς προσωπικό και με μικρούς τζίρους. Αυτές δηλ. οι επιχειρήσεις που η θέση τους έχει επιδεινωθεί ως συνέπεια της καπιταλιστικής κρίσης, της συμπίεσης από τα μονοπώλια και από τα μέτρα διαχείρισης της πανδημίας – παλινωδίες της κυβέρνησης.
Επιβεβαιώθηκε, έτσι, για άλλη μια φορά ο φιλομονοπωλιακός χαρακτήρας και οι προτεραιότητες των προγραμμάτων ΕΣΠΑ. Ενώ τα χρήματα του ΕΣΠΑ, προέρχονται από τη σκληρή φορολόγηση των μικροεπαγγελματιών και του εργαζόμενου λαού, συγκεντρώνονται και κατανέμονται στις μεγάλες επιχειρήσεις.
Η περιφερειακή αρχή κάτω από το κλίμα δυσαρέσκειας που δημιουργεί η παραπάνω κατάσταση, υποσχέθηκε ότι θα υπάρξει διεκδίκηση για περαιτέρω πόρους και χρηματοδοτήσεις, ωστόσο μέχρι σήμερα δεν έχει υπάρξει καμία εξέλιξη.
Ζητούμε η περιφέρεια Κρήτης, αν θέλει να στηρίξει τους μικρούς επαγγελματίες και τους εργαζόμενους στους αντίστοιχους κλάδους, να κινηθεί σε δύο άξονες:
1. Να υπάρξει νέο σχετικό πρόγραμμα μη επιστρεπτέας επιχορήγησης για μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, που θα καλύψει μικροεπαγγελματίες που έμειναν εκτός από την έως τώρα εφαρμογή του προγράμματος. Να τροποποιηθούν τα κριτήρια χορήγησης όπως ο τζίρος και ο αριθμός των εργαζομένων, ώστε να έχουν προτεραιότητα οι μικροεπαγγελματίες και οι αυτοαπασχολούμενοι χωρίς προσωπικό.
2. Να στηρίξει τα αιτήματα των φορέων των αυτοαπασχολούμενων μικρών ΕΒΕ, μικρών επιχειρήσεων στην εστίαση, στον τουρισμό και άλλα επαγγέλματα προς την κυβέρνηση:
• Να δοθεί σε όλους τους επαγγελματίες και τις πληττόμενες επιχειρήσεις επίδομα ειδικού σκοπού ύψους 1.000 ευρώ για κάθε μήνα εφαρμογής περιοριστικών μέτρων.
• Να διαγραφεί τμήμα των χρεών προς την εφορία και τις τράπεζες. Να διαγραφούν τόκοι, πρόστιμα και το 30% του κεφαλαίου για τους εν ενεργεία εργαζομένους και αυτοαπασχολούμενους και 50% για όσους είναι άνεργοι.
• Ο τρέχων κύκλος της “επιστρεπτέας προκαταβολής” να μετατραπεί σε μη επιστρεπτέος για όσους έχουν ετήσιο εισόδημα κάτω από 12.000 ευρώ. Άρση των περιορισμών στα κριτήρια, ώστε να ενταχθούν όλοι όσοι έχουν πραγματικά ανάγκη στήριξης.
• Επιστροφή στο αφορολόγητο όριο των 12.000 ευρώ, από το οικονομικό έτος 2019. Την κατάργηση ΕΝΦΙΑ και τέλους επιτηδεύματος. Τη μείωση των έμμεσων φόρων
• Επιδότηση των εισφορών ατομικής ασφάλισης αυτοαπασχολούμενων για όσο διάστημα κρατούν τα μέτρα περιορισμού, χωρίς απώλεια συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων.
• Αναστολή των ρυθμίσεων σε τράπεζες, ΔΕΗ για όσο διάστημα κρατούν τα μέτρα περιορισμού. Φθηνότερο τιμολόγιο σε φως, νερό, τηλέφωνο, χωρίς χαράτσια που έτσι και αλλιώς δεν αφορούν την κατανάλωση.
• Την αναστολή κατασχέσεων και την απαγόρευση πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας. Καθιέρωση ακατάσχετου επιχειρηματικού λογαριασμού για τους αυτοαπασχολούμενους.
• Απαλλαγή από δημοτικά τέλη για 6 μήνες για τις πληττόμενες επιχειρήσεις και γενναία μείωση των δημοτικών τελών για το υπόλοιπο διάστημα, για όλες τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις. Απαλλαγή από τα ενοίκια όσων μισθώνουν δημοτικές ή κρατικές εγκαταστάσεις και παραμένουν κλειστοί με κρατική απόφαση.
• Τη χορήγηση επιδόματος ανεργίας σε όσους έκλεισαν την επιχείρησή τους, χωρίς άλλους όρους και προϋποθέσεις.