G7: Ιστορική συμφωνία για φορολόγηση των πολυεθνικών

Οι υπουργοί Οικονομικών της G7, των επτά πιο αναπτυγμένων βιομηχανικά χωρών, συμφώνησαν σήμερα να δεσμευτούν στην επιβολή ελάχιστου εταιρικού φόρου 15% ανά χώρα.

“Δεσμευόμαστε να φτάσουμε σε μια ισότιμη λύση ως προς την κατανομή των δικαιωμάτων φορολόγησης με τις χώρες να αποκτούν δικαιώματα φορολόγησης τουλάχιστον 20% επί του κέρδους που θα ξεπερνάει ένα περιθώριο 10% για τις μεγαλύτερες και πιο κερδοφόρες πολυεθνικές εταιρείες”, αναφέρει μια ανακοίνωση των υπουργών που είδε το Reuters.

“Θα φροντίσουμε για τον απαραίτητο συντονισμό μεταξύ της εφαρμογής των νέων διεθνών φορολογικών κανονισμών και της κατάργησης όλων των φόρων ψηφιακών υπηρεσιών”, τονίζεται.

Χαιρετίζει τη συμφωνία η Ευρωπαϊκή Ένωση

Χαιρετίζουν οι Βρυξέλλες την ιστορική συμφωνία της G7 για ελάχιστο εταιρικό φόρο. Η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε: «Χαιρετίζω αυτά τα θετικά νέα από τη G7 σχετικά με τον ελάχιστο φόρο εταιρειών».

«Η ανακοίνωση της Κομισιόν για τη φορολογία των επιχειρήσεων πιέζει για εκσυγχρονισμό και περισσότερη διεθνή συνεργασία για τη φορολογία των επιχειρήσεων», ανέφερε η πρόεδρος. «Αυτή η συμφωνία είναι ένα μεγάλο βήμα προς τη δικαιοσύνη και τους ισότιμους όρους», τόνισε.

Για «μεγάλο βήμα από τη G7 προς μια άνευ προηγουμένου παγκόσμια συμφωνία για τη φορολογική μεταρρύθμιση», έκανε λόγο και ο αρμόδιος για το θέμα επίτροπος Πάολο Τζεντιλόνι. «Η Κομισιόν θα συμβάλει ενεργά στο να υλοποιηθεί όλο αυτό στη συνεδρίαση της G20 τον επόμενο μήνα στη Βενετία», τόνισε.


Πρόεδρος Eurogroup: Να δούμε τις ευαισθησίες των μικρών χωρών

Αξιωματούχοι ανά τον κόσμο μιλούν για ιστορική συμφωνία όσον αφορά τη μεταρρύθμιση του παγκόσμιου φορολογικού συστήματος, που ουσιαστικά στόχο έχει τις χώρες που λειτουργούν ως φορολογικοί παράδεισοι.

Η συμφωνία έχει δύο βασικούς κανόνες: ο πρώτος ορίζει ότι οι πολυεθνικές εταιρείες θα πρέπει να φορολογούνται παντού με τουλάχιστον 15%. Και ο δεύτερος ότι αφορά όλες τις πολυεθνικές που έχουν τουλάχιστον 10% περιθώριο κέρδους. Αυτές θα δίνουν το 20% των κερδών τους στη χώρα όπου βρίσκονται.

Amazon, Facebook, Google, Apple είναι μερικές μόνο από τις εταιρείες που θα μπορούσαν να επηρεαστούν από την απόφαση της G7. Μέχρι να εφαρμοστεί βέβαια το μέτρο υπάρχει ακόμα δρόμος, γιατί θα πρέπει να συζητηθεί στην G20 και στον ΟΟΣΑ.

Αν τελικά εγκριθεί, θα αποφέρει δισεκατομμύρια δολάρια στις κυβερνήσεις και έτσι θα μπορούν να αποπληρωθούν τα χρέη που προέκυψαν κατά τη διάρκεια της κρίσης του κορονοϊού.

Βέβαια υπάρχουν και σθεναρές αντιδράσεις. Ήδη, ο πρόεδρος του Eurogroup, ο Ιρλανδός υπουργός Οικονομικών Πασκάλ Ντόνοχιου -του οποίου η χώρα φορολογεί με 12,5% τις πολυεθνικές- δήλωσε ότι οποιαδήποτε απόφαση πρέπει να λάβει υπόψη τις ευαισθησίες των μικρότερων χωρών.

Πάντως, η μεγαλύτερη μάχη αναμένεται στον ΟΟΣΑ, όπου γύρω από το τραπέζι θα βρεθούν και πρέπει να συμφωνήσουν 139 χώρες.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί