Δυναμικές κινητοποιήσεις προανήγγειλε ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλης Γιαννάκος από τη Θεσσαλονίκη
«Αιτία πολέμου» αποτελούν για τους εργαζόμενους στα νοσοκομεία τα όσα καταστροφικά προανήγγειλε ο πρωθυπουργός για το δημόσιο σύστημα Υγείας και, σύμφωνα με όσα δήλωσε χθες ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, η απάντηση των υγειονομικών θα είναι δυναμική εάν επιχειρηθούν απολύσεις επικουρικού προσωπικού, περαιτέρω ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ και κλείσιμο ή συγχωνεύσεις νοσοκομείων.
«Η κυβέρνηση ουσιαστικά προανήγγειλε την περαιτέρω ιδιωτικοποίηση του συστήματος, παρότι μέσα στην πανδημία αναδείχθηκε η αναγκαιότητα του δημόσιου τομέα Υγείας και οι ιδιώτες έμειναν ‘αμόλυντοι΄, δεν νοσήλευσαν περιστατικά κορωνοϊού και είδαν μια ακόμη ευκαιρία για να πλουτίσουν» δήλωσε χθες ο Μιχάλης Γιαννάκος από το “Ιπποκράτειο” νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης, όπου πραγματοποιήθηκε ανοιχτή γενική συνέλευση των εργαζόμενων.
Έρχονται απολύσεις εκτάκτων
Στη συνέχεια αναφέρθηκε στις επικείμενες απολύσεις επικουρικών εργαζόμενων, που όλο αυτό το διάστημα της υγειονομικής κρίσης βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή και τώρα η κυβέρνηση ετοιμάζεται να τους «πετάξει» εκτός συστήματος. «Είπε (σ.σ.: ο πρωθυπουργός) ότι μόνο ένα μέρος του έκτακτου προσωπικού θα μονιμοποιηθεί. Όμως η δέσμευση είναι να μονιμοποιηθούν όλοι/λες, διότι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες και δεν είναι δυνατόν να μη μονιμοποιηθούν οι μαχητές της πρώτης γραμμής. Ουσιαστικά δηλαδή προανήγγειλε απολύσεις συμβασιούχων» είπε.
Ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ επισήμανε επίσης ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης προανήγγειλε καταργήσεις και συγχωνεύσεις νοσοκομείων που βρίσκονται σε κοντινή απόσταση μεταξύ τους για να τονίζει ότι «όλα αυτά είναι αιτία πολέμου για μας». Στο πλαίσιο αυτό, κάλεσε την κυβέρνηση να μετουσιώσει σε πράξεις τα «χειροκροτήματα» στους υγειονομικούς, εντάσσοντάς τους στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα, να προχωρήσει στην άμεση μονιμοποίηση όλων των εκτάκτων συμβασιούχων, να ενισχύσει το ΕΣΥ και να χαρακτηριστεί ο θάνατος υγειονομικών από Covid-19 ως εργατικό ατύχημα. «Έχουμε μπροστά μας δυναμικές κινητοποιήσεις» κατέληξε.
Τεράστιες παραμένουν οι ελλείψεις
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος των εργαζομένων στο “Ιπποκράτειο” νοσοκομείο Χρήστος Τζελέπης μίλησε για τις τεράστιες ελλείψεις που υπάρχουν σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, ελλείψεις που θα φανούν ακόμη περισσότερο μόλις το νοσοκομείο επανέλθει στην «κανονικότητά» του και πάψει να είναι νοσοκομείο μιας νόσου. Εξήγησε ότι οι προσλήψεις που επικουρικού προσωπικού που έγιναν δεν αρκούν για να καλύψουν τις τεράστιες ανάγκες που υπάρχουν. «Υπάρχουν συνάδελφοι που δεν παίρνουν καν άδεια και άλλοι τόσοι που έχουν να πάρουν αρκετά ρεπό» ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Μέχρι τώρα δεν λειτουργούσαν και τα χειρουργεία. Φανταστείτε τι θα συμβεί όταν το νοσοκομείο επιστρέψει στο 80% της λειτουργίας του, μαζί με τα χειρουργεία».
Αναφορικά με την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στο «Ιπποκράτειο», όπως υποστηρίζουν οι εργαζόμενοι, «ναι μεν έχει αποσυμπιεστεί αρκετά εξαιτίας της σημαντικής μείωσης του αριθμού των νέων εισαγωγών ασθενών με κορωνοϊό, αλλά στις ΜΕΘ η κατάσταση παραμένει δύσκολη, ενώ συνεχίζει να είναι νοσοκομείο σχεδόν μιας νόσου». Δεν έκρυψαν και την ανησυχία τους για τη μεγάλη χαλάρωση που βλέπουν να υπάρχει στην κοινωνία αναφορικά με τα μέτρα προστασίας από τον κορωνοϊό και εύχονται «να μην έχουμε πισωγύρισμα σε αυτήν την υπόθεση».