Η τοποθέτηση του αν. Τομεάρχη Ανάπτυξης & Επενδύσεων, Βουλευτή Ηρακλείου Χάρη Μαμουλάκη στη Βουλή, στο σ/ν «Εκλογή Δημοτικών και Περιφερειακών Αρχών»
Πραγματοποιήθηκε αργά το μεσημέρι της Τρίτης 01/06 η τοποθέτηση στη Βουλή του αν. Τομεάρχη Ανάπτυξης & Επενδύσεων Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Βουλευτή Ηρακλείου, Χάρη Μαμουλάκη, στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Εσωτερικών για την «Εκλογή Δημοτικών και Περιφερειακών Αρχών».
Ο Χάρης Μαμουλάκης, ο οποίος διαθέτει ιδιαίτερη εμπειρία στο θέμα ως πρώην Αυτοδιοικητικός, χαρακτήρισε το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Εσωτερικών ως τη συνέχεια των αντιδημοκρατικών παρεμβάσεων που είχε ξεκινήσει ο προκάτοχος του Μ. Βορίδη, Τ. Θεοδωρικάκος, τον Αύγουστο του 2019. «Ήδη, από τα τέλη του 2019, ο πρώην Υπουργός Εσωτερικών δεν είχε αφήσει τίποτα όρθιο από τον τρόπο λειτουργίας των Δήμων που προέβλεπε ο Κλεισθένης πέρα από το ίδιο το εκλογικό του σύστημα. Σήμερα, ο κύριος Βορίδης ολοκληρώνει το έργο του εσωκομματικού του ιδεολογικού αντιπάλου, του «κεντροαριστερού» κ. Θεοδωρικάκου, αλλάζοντας το εκλογικό σύστημα και την λειτουργία των Δήμων και των Περιφερειών έτη περαιτέρω» ανέφερε χαρακτηριστικά, τονίζοντας: «Με το παρόν σ/ν καθιερώνεται το πιο αντιδημοκρατικό εκλογικό σύστημα στην Ευρώπη με τον εκλεγμένο δήμαρχο του 43% να εκλέγει σχεδόν το 60% των δημοτικών συμβούλων, ενώ καταργείται η αυτοτέλεια της εκλογικής διαδικασίας στις τοπικές κοινότητες κάνοντας το αποτέλεσμα σε τοπικό επίπεδο να εξαρτάται από τα αποτελέσματα των συνδυασμών για την εκλογή δημάρχου. Παράλληλα, δημιουργεί αποκλεισμούς στην εκπροσώπηση στα όργανα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, με τον αποκλεισμό παρατάξεων που λαμβάνουν κάτω από 3%, με την αύξηση του αριθμού των υποψηφίων και την υποχρέωση παρουσίασης υποψηφίων στο 80% των κοινοτήτων. Το πνεύμα του νομοθέτη είναι ξεκάθαρο και αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα μιας συνολικής επιστροφής της Τοπικής Αυτοδιοίκησης σε ένα άλλο μοντέλο διακυβέρνησης, αυτό του πελατειακού δημοαρχοκεντρικού συστήματος διακυβέρνησης».
Ο Χάρης Μαμουλάκης έθεσε αρκετά ερωτήματα προς την Κυβέρνηση, όπως το γιατί θα πρέπει οι εκλογές στην τοπική αυτοδιοίκηση να είναι εκλογές κομμάτων που «κατεβάζουν» σε επίπεδο δήμου τις τοπικές τους παρατάξεις, γιατί δεν άφησε η Κυβέρνηση να λειτουργήσει το σύστημα της απλής αναλογικής και εάν και όπου χρειαζόταν να προχωρούσαν σε νομοθετικές βελτιώσεις, αλλά και με ποιο από τα δυο συστήματα αντιμετωπίζονται καλύτερα οι «σκοτεινές συνδιαλλαγές» όπως ισχυρίζεται, με το γνωστό μεσοπολεμικό του ύφος, ο Υπουργός Εσωτερικών.
Καταλήγοντας, ο Χάρης Μαμουλάκης ανέφερε ότι βασικό «μέλημα» της ΝΔ είναι να «θωρακίσει» τους Ο.Τ.Α. από την «υπερβολική» Δημοκρατία, λόγω του ότι η μεταρρύθμιση του Κλεισθένη, ο τρόπος υλοποίησης του προηγούμενου ΕΣΠΑ και η τεράστια τομή του προγράμματος ΦιλόΔΗΜΟΣ, δημιούργησαν ρωγμές στο σχέδιο που διαμόρφωνε ο ηγετικός πυρήνας της ΝΔ, με στόχο τη δημιουργία μιας πολιτικής «υγειονομικής» ζώνης γύρω από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σε όλα τα επίπεδα άσκησης εξουσίας. «Αυτή η ακραία ιδέα, όσο και ο εκφραστής της σήμερα στην αίθουσα, απέτυχε. Απέτυχε, γιατί την περίοδο 2015-2019 η απελθούσα κυβέρνηση διατηρούσε λειτουργικές σχέσεις με όλους τους φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, χωρίς αποκλεισμούς, χωρίς αστερίσκους και άτυπα πιστοποιητικά κοινωνικών φρονημάτων. Η Κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη προσπαθεί να εγείρει αυτά τα τείχη αποκλεισμού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης από τους θεσμούς της Αυτοδιοίκησης και για να το πετύχει αυτό, αφήνει εκτός και όλη την κοινωνία. Ως προς το «καρότο» τέλος, για να συναινέσουν οι δήμαρχοι, δίνει στους εκλεγμένους δημάρχους υπερεξουσίες, δυνατότητα εύκολης επανεκλογής και ένα τοίχο αδιαφάνειας στην διαχείριση των κονδυλίων των ΟΤΑ» τόνισε ο Χάρης Μαμουλάκης.