Οι γελοιότητες της κυβέρνησης Μητσοτάκη συνεχίζονται με τα φιλικά του Μέσα Ενημέρωσης να προσπαθούν να προβάλουν το έργο-απραξία της κυβέρνησης Μητσοτάκη.
Αυτή τη φορά αρκετά πετσοταϊσμένα ΜΜΕ είχαν σε απευθείας μετάδοση το ότι οι κύριοι Δένδιας και Τσαβούσογλου -με την γραβατωμένη συνοδεία τους- περπάτησαν από το Μέγαρο Μαξίμου ως το υπουργείο Εξωτερικών.
Μάθαμε επίσης ότι η συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου ήταν σε καλό κλίμα. Να φανταστούμε πως δεν έπαιξαν μπουνιές και δεν συμβαίνει αυτό που όλοι φανταζόμαστε…
Αγνοούμε γιατί το περπάτημά τους ήταν τόσο σημαντικό… ώστε να το «χαρούμε» σε ζωντανή μετάδοση.
Και τον σχολιαστή- δημοσιογράφο να λέει πως «όλα δείχνουν πως ήταν καλό το κλίμα»
Λες και δεν ξέρουμε εδώ και δεκαετίες την Τουρκία αλλά και την προσπάθεια της συγκεκριμένης κυβέρνησης να μην αντιδράσει σε τίποτα απέναντι στην Τουρκία για συγκεκριμένους λόγους, αφού θέλει να προωθήσει κρυφές ατζέντες.
Αλλά όλα αυτά επισκιάστηκαν ίσως από την απόφασή τους να κόψουν όλη τη κυκλοφορία στον άξονα Ηρώδου του Αττικού και Βασιλίσσης Σοφίας για την ασφάλεια του Τούρκου ΥΠΕΞ.
Όσον αφορά την ασφάλεια, να συμφωνήσουμε αλλά μια απλή ερώτηση:
Πρέπει να παραλύσει ακόμα περισσότερο η πόλη για την προπαγάνδα και τις ζωντανές συνδέσεις των καναλιών;
Κατά τα άλλα τα τουρκικά κόβουν βόλτες στο Αιγαίο αλλά αυτά το χαβά τους!
Τσαβούσογλου: Αμοιβαία βούληση για προώθηση θετικής ατζέντας
Η Αθήνα προσέρχεται στις συναντήσεις με την ελπίδα βελτίωσης των ελληνοτουρικών σχέσεων, με απαραίτητη προϋπόθεση τον σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας, καθώς και τον τερματισμό των τουρκικών προκλήσεων
«Σε θετικό κλίμα» πραγματοποιήθηκε σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές η συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στο Μέγαρο Μαξίμου. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές “διαπιστώθηκε η αμοιβαία βούληση για την προώθηση μιας θετικής ατζέντας”.
Σύμφωνα με το πρόγραμμα ο κ.Τσαβούσογλου συναντάται με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια, και στη συνέχεια θα ακολουθήσουν διευρυμένες συνομιλίες, ενώ περίπου στις 13:15 θα πραγματοποιηθούν κοινές δηλώσεις.
Η συνάντηση πραγματοποιείται ενόψει της επερχόμενης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ του Ιουνίου, κατά την οποία θα επανεξεταστεί ενδελεχώς η συμπεριφορά της Τουρκίας με βάση τη διττή προσέγγιση όσον αφορά τις ευρω-τουρκικές σχέσεις.
Τα μηνύματα Αθήνας – Βρυξελλών
Σύμφωνα με ανάλυση του ΑΠΕ – ΜΠΕ, η Αθήνα προσέρχεται στις συναντήσεις με την ελπίδα βελτίωσης των ελληνοτουρικών σχέσεων, με απαραίτητη προϋπόθεση τον σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας, καθώς και τον τερματισμό των τουρκικών προκλήσεων.
«Ο μόνος τρόπος για να υπάρξει ουσιαστική προσέγγιση με την Άγκυρα, την οποία επιζητούμε και επιθυμούμε, είναι να τερματιστούν οι προκλήσεις, οι παράνομες κινήσεις και η επιθετική ρητορική. Για να το πω διαφορετικά, μόνο τα δικά της συνετά βήματα είναι εκείνα που θα επιταχύνουν και τα ευρωπαϊκά βήματα. Αυτό είναι και το κλίμα που θα οδηγήσει σε ένα διάλογο για το ζήτημα των θαλάσσιων ζωνών, πάντα με οδηγό το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας» διαμήνυσε την Παρασκευή ο Κυρ. Μητσοτάκης σε κοινές δηλώσεις με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ. Επιπροσθέτως, υπογράμμισε πως «αυτή είναι και η λογική της διττής προσέγγισης, το dual track approach, το οποίο συναποφασίσαμε στα πρόσφατα Ευρωπαϊκά Συμβούλια και ειδικά στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Μαρτίου».
Σημειώνεται πως η διττή προσέγγιση της ΕΕ όσον αφορά τις ευρωτουρκικές σχέσεις, που υιοθετήθηκε στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 25-26ης Μαρτίου, αναφέρεται σε αφενός θετική ατζέντα και αφετέρου στην προοπτική λήψης μέτρων, εφόσον η Άγκυρα επαναλάβει την παραβατική συμπεριφορά.
Δίνοντας το στίγμα της ευρωπαϊκής στάσης έναντι της Άγκυρας στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής του Ιουνίου, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σε συνέντευξή του στο «Βήμα της Κυριακής» έστειλε το μήνυμα πως όλα εξαρτώνται από την Τουρκία και προσέθεσε ότι η ατζέντα θα είναι αναλογική, αναστρέψιμη και υπό όρους. Εξήγησε ότι υπάρχουν τρία πολύ σημαντικά στοιχεία: πρώτον, οι ελληνοτουρκικές σχέσεις και η πιθανότητα βελτίωσής τους. Δεύτερον, η διευθέτηση του Κυπριακού και τρίτον, η κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία.
Προετοιμασία για συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν
Επίσης, αναμένεται κατά τις σημερινές συναντήσεις να ιχνηλατηθεί το έδαφος μιας ενδεχόμενης συνάντησης του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, στις 14 Ιουνίου, στις Βρυξέλλες. «Οι συναντήσεις μου θα συμβάλουν στην προετοιμασία του εδάφους για μια συνάντηση μεταξύ των ηγετών μας στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ» δήλωσε χαρακτηριστικά σε συνέντευξή του στο «Βήμα της Κυριακής» ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου.
Η επίσκεψη πραγματοποιείται στον απόηχο των καταγγελιών του Τούρκου μαφιόζου Σεντάτ Πεκέρ κατά της τουρκικής κυβέρνησης για ανοιχτές διασυνδέσεις με τρομοκρατικές οργανώσεις και παρεμπόριο και τις προειδοποιήσεις του εναντίον του Ερντογάν ότι θα προχωρήσει σε νέες αποκαλύψεις, αλλά και των διεθνών επικρίσεων κατά της Τουρκίας για μη τήρηση των θεμελιωδών δικαιωμάτων. «Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είπε πολύ ξεκάθαρα ότι δεν βλέπουμε καμία προσπάθεια υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των θεμελιωδών ελευθεριών στην Τουρκία», είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Νταβίντ Σασόλι σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ. «Ζητούμε από την Τουρκία να αλλάξει την πολιτική της και να σεβαστεί τα θεμελιώδη δικαιώματα. Εάν αυτή η προϋπόθεση δεν υπάρχει, η ύπαρξη διαλόγου είναι πολύ δύσκολη» επισήμανε περαιτέρω.
Αναλυτικότερα, στις 11:00, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας θα συναντηθεί στο υπουργείο Εξωτερικών με τον Τούρκο ομόλογό του σε σχήμα περιορισμένης σύνθεσης. Στη συνέχεια θα ακολουθήσουν διευρυμένες συνομιλίες. Οι συνομιλίες θα εστιαστούν στις διμερείς σχέσεις, καθώς και στις περιφερειακές και διεθνείς εξελίξεις. Οι δηλώσεις στον Τύπο αναμένεται να λάβουν χώρα γύρω στις 13:15.
Η απάντηση του ελληνικού ΥΠΕΞ στα περί «τουρκικής μειονότητας»
Το βράδυ της Κυριακής ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών παρέθεσε στον Τούρκο ομόλογό του ανεπίσημο δείπνο σε εστιατόριο της Αθήνας με θέα την Ακρόπολη, στο οποίο παρακάθισαν, επίσης, οι υφυπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών Κώστας Φραγκογιάννης και Σεντάτ Ονάλ, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών Θεμιστοκλής Δεμίρης και ο πρεσβευτής της Τουρκίας στην Ελλάδα Μπουράκ Οζουγκέργκιν.
Νωρίτερα την Κυριακή, ο Μ. Τσαβούσογλου πραγματοποίησε ιδιωτική επίσκεψη στη Θράκη. Απαντώντας άμεσα και έντονα στις προκλητικές δηλώσεις του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Αλέξανδρος Παπαϊωάννου κατέστησε σαφές πως «η Ελλάδα εφαρμόζει πλήρως τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τη Συνθήκη της Λωζάννης, η οποία αναφέρεται ρητά και ξεκάθαρα σε μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη». Διαμήνυσε πως οι συνεχείς προσπάθειες διαστρέβλωσης της πραγματικότητας αυτής από την Τουρκία, καθώς και οι αιτιάσεις περί δήθεν μη προστασίας των δικαιωμάτων των πολιτών αυτών ή περί δήθεν διακριτικής μεταχείρισης είναι αβάσιμες και απορρίπτονται στο σύνολό τους. Κάλεσε μάλιστα την Τουρκία να σεβαστεί το Διεθνές Δίκαιο, συμπεριλαμβανομένης της Συνθήκης της Λωζάννης, την οποία επίσης υπέγραψε και έχει την υποχρέωση να εφαρμόζει.
Εξηγήσεις για αποκλεισμό δημοσιογράφων ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ
Σε παρέμβασή του για το θέμα ο ΣΥΡΙΖΑ σχολίασε πως «κάθε Τούρκος αξιωματούχος που επισκέπτεται τη Θράκη, οφείλει να σέβεται τη Συνθήκη της Λωζάννης». «Αν μη τι άλλο οφείλει να θυμάται τη θέση που διατύπωσε σαφώς ο Πρόεδρος της Τουρκίας κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα τον Δεκέμβριο 2017, ότι: “Στη Δυτική Θράκη υπάρχει μουσουλμανική μειονότητα τουρκικής, πομακικής και ρομά προέλευσης.”».
«Από εκεί και πέρα οι αναγκαίες δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις στην Θράκη αφορούν υποχρεώσεις του Ελληνικού κράτους έναντι Ελλήνων πολιτών και όχι τον ελληνοτουρκικό διάλογο» σημείωσε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ζητώντας παράλληλα «ενημέρωση από την κυβέρνηση αναφορικά με τις καταγγελίες για αποκλεισμό Ελλήνων δημοσιογράφων και ποιος ευθύνεται για αυτό».
Ίδια η ατζέντα του Τούρκου ΥΠ.ΕΞ.
Από την πλευρά του ο Τούρκος ΥΠΕΞ έχει την ίδια ατζέντα της συνάντησης της 15ης Απριλίου στην Άγκυρα, που είχε φέρει την ανοιχτή αντιπαράθεση με τον Έλληνα ομόλογό του, αλλά μιλώντας σε δημοσιογράφους μέσα στο αεροπλάνο ισχυρίστηκε πως τότε είχε επιφυλάξει «στον Έλληνα υπουργό μια θετική υποδοχή και περιμένουμε την ίδια ανταπόκριση».
Ωστόσο, είχαν συγκρουστεί σε ζωντανή μετάδοση, στην κοινή συνέντευξη Τύπου, όπου έγινε σαφές ότι υπάρχει πλήρης διάσταση σε όλα τα ζητήματα που χωρίζουν τα δύο κράτη: από τις έρευνες και τις εξορύξεις στον Αιγαίο και τις παραβιάσεις στον εναέριο χώρο, μέχρι τη Συνθήκη της Λωζάννης και την αποστρατιωτικοποίηση των ελληνικών νησιών.
Έλα Μεβλούτ, Μεβλούτ, μη δαγκώνεις… Καλό σκυλάκι…