Στην παραδοχή πως οι ΗΠΑ χρηματοδότησαν με 600.000 δολάρια το Ινστιτούτο Ιολογίας της Ουχάν επί πέντε χρόνια ώστε να μελετηθεί αν οι κορονοϊοί της νυχτερίδας μπορούν να προσβάλουν τον άνθρωπο, προχώρησε ο επικεφαλής Αμερικανός επιδημιολόγος Άντονι Φάουτσι.
Τα 600.000 δολάρια της δωρεάς της ΝIAID (National Institute of Allergy and Infectious Diseases) δηλαδή της αμερικανικής κρατικής οντότητας που διερευνά και καθορίζει μέτρα για τις μολυσματικές ασθένειες, επικεφαλής της οποίας είναι ο κ. Φάουτσι, διοχετεύθηκαν σε ένα γκρουπ ονόματι EcoHealth Alliance, το οποίο με τη σειρά του πλήρωσε το Ινστιτούτο Ιολογίας της Ουχάν για να εξετάσει το ρίσκο μετάδοσης του κορονοϊού των νυχτερίδων στον άνθρωπο.
«Θα ήταν σχεδόν παράβαση καθήκοντος εάν δεν το μελετούσαμε και ο μόνος τρόπος να διεξαγάγεις τέτοιες έρευνες είναι πας στην πηγή των γεγονότων», είπε ο Φάουτσι αναφερόμενος στην νόσο SARS του 2000 που θεωρείται ότι ξεκίνησε από τις νυχτερίδες.
«Δεν μπορείς να μελετήσεις τις νυχτερίδες στο… Fairfax της Βιρτζίνια, γι’ αυτό είχαμε μία ήπια συνεργασία με πολύ αξιοσέβαστους Κινέζους επιστήμονες που είναι παγκοσμίως ειδήμονες για τον κορωνοϊό και το πράξαμε μέσω μίας δωρεάς προς την EcoHealth», πρόσθεσε.
«Η μεγαλύτερη δωρεά ήταν ύψους 600.000 δολαρίων για περίοδο πέντε ετών. Ήταν ένα μέτριο ποσό. Ο στόχος ήταν να μελετηθεί η αλληλοεπίδραση ανθρώπου και ζώου και να καθοριστεί εάν αυτές οι νυχτερίδες είναι δυνατόν να μολύνουν ανθρώπινα όντα».
H τοποθέτηση Φάουτσι έρχεται λίγες ημέρες μετά από τη δήλωσή του στις 11 Μαΐου σύμφωνα με την οποία ο επικεφαλής επιδημιολόγος ανέφερε: «Δεν είμαι πεπεισμένος ότι η πανδημία της Covid αναπτύχθηκε με φυσικό τρόπο».
Υπενθυμίζεται ότι πριν από ένα χρόνο, η Δρ. Milana Boukhman Trounce, καθηγήτρια και διευθύντρια βιοασφάλειας στο τμήμα έκτακτων αναγκών της ιατρικής σχολής του πανεπιστημίου του Στάντφορντ είχε μιλήσει στο Documento για τη συνεργασία που είχε το εργαστήριο Ιολογίας της Γουχάν με την Αμερική. Συγκεκριμένα, είχε επισημάνει σε συνέντευξή της πως το συγκεκριμένο εργαστήριο έχει στηθεί με την βοήθεια ανθρώπων από την Ιατρική σχολή του Πανεπιστημίου του Τέξας στο Γκάλβεστον όπως επίσης και ανθρώπων από το CDC των ΗΠΑ.
«Το φθινόπωρο του 2019 υπήρξαν κάποιες σοβαρές ανησυχίες από μια ομάδα επιστημόνων και πολιτικών από τις ΗΠΑ που επισκέφθηκαν τις εγκαταστάσεις στη Γουχάν, σχετικά με το πόσο καλά είναι εκπαιδευμένο το προσωπικό και πόσο καλά τηρούν τους κανονισμούς. Συνέστησαν να δοθεί πρόσθετη χρηματοδότηση για περαιτέρω κατάρτιση και βελτίωση των εγκαταστάσεων, αλλά αυτά τα χρήματα δεν δόθηκαν ποτέ από την τρέχουσα διοίκηση των ΗΠΑ» επισημαίνει η Δρ. Trounce η οποία ωστόσο δεν είχε αποκλείσει τότε το ενδεχόμενο ο SARS-CoV-2 να απελευθερώθηκε κατά λάθος από αυτό το εργαστήριο.
Τότε οι ΗΠΑ δεν είχαν προσφέρει επιπλέον χρηματοδότηση στο εργαστήριο, ωστόσο η ίδια υπαινίσσεται πως αυτό είχε συμβεί κατά το παρελθόν.