Ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών υποθέσεων προχώρησε στη διενέργεια της διαγωνιστικής διαδικασίας, στο πλαίσιο διαπραγμάτευσης χωρίς δημοσίευση προκήρυξης, για λόγους επείγοντος που συνδέονται με την πανδημία covid-19
Σε μια περίοδο ευθείας σύγκρουσης της κυβέρνησης της ΝΔ με συνδικάτα και εργαζομένους για το αντεργατικό νομοσχέδιο Χατζηδάκη, το Μαξίμου βγάζει από την επικοινωνιακή του φαρέτρα την ψηφιακή… κοσμογονία στο δημόσιο και κυρίως ρίχνει εκατομμύρια ευρώ στην αγορά πληροφοριακών συστημάτων και συμβούλων επιχειρήσεων.
Κονδύλι συνολικού ύψους 12.114.800 ευρώ (9.770.000 ευρώ μη συμπεριλαμβανομένου του Φ.Π.Α ) προβλέπει η σύμβαση, την οποία παρουσιάζει το documentonews.gr, σχετικά με τη δημιουργία του μηχανισμού εφαρμογής του ενιαίου αριθμού του πολίτη για ζητήματα του εργασιακού και ασφαλιστικού βίου, για την καταγραφή δεδομένων και για καταγγελίες.
Δεν είναι χωρίς σημασία ότι ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης τρέχει για να εμφανίσει τις τεχνολογικές εξελίξεις στην καθημερινότητα, σαν κλειδί για τις σχέσεις εργαζόμενου-κράτους. Όμως, είναι κυρίως ο επικοινωνιακός γαλάζιος πολιορκητικός κριός της κυβέρνησης απέναντι στο πολιτικό κόστος από τις επιθέσεις της στον κόσμο της εργασίας. Προχώρησε στη διενέργεια της διαγωνιστικής διαδικασίας, στο πλαίσιο διαπραγμάτευσης χωρίς δημοσίευση προκήρυξης, για λόγους επείγοντος που συνδέονται με την πανδημία covid-19. Κριτήριο κατακύρωσης ετέθη η πλέον συμφέρουσα από οικονομική άποψη προσφορά μόνο βάσει τιμής. Το έργο κατακυρώθηκε με απόφαση του υπουργείου Εργασίας (υπ. αρ. 79/23.04.2021) στην εταιρεία «Deloitte Business Solutions ΑΕ Συμβούλων Επιχειρήσεων».
Η σύμβαση ( Αριθ. Πρωτ. 145/ 21.05.2021), την οποία παραθέτει το documentonews.g , αφορά στον σχεδιασμό, την ανάπτυξη και την εφαρμογή ενός Ενιαίου Αριθμού Εξυπηρέτησης Πολιτών για θέματα αρμοδιότητας του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, καθώς και φορέων που εποπτεύονται από αυτό. Κατά την κυβέρνηση, με τον Ενιαίο Αριθμό, δημιουργούνται συνθήκες «άμεσης, έγκυρης και φιλικής εξυπηρέτησης των πολιτών προωθώντας την επικοινωνία και διαχείριση των αιτημάτων τους», ενώ παράλληλα υψώνεται, «ασπίδα προστασίας έναντι του COVID-19 σε πολίτες και εργαζόμενους».
Είναι αξιοσημείωτο ότι στη σύμβαση τονίζεται η πολυπλοκότητα, το πλήθος και η ποικιλία των εμπλεκομένων και τα περί συντονισμού επιμέρους υποέργων με αλληλεξαρτήσεις επιμέρους συστημάτων. Πάντως, όλα αυτά που αναφέρονται στη σύμβαση φαίνεται ότι καταλήγουν στο διά ταύτα που είναι κονδύλια και μεγάλο οικονομικό κόστος για την κάλυψη των τεχνικών και διαχειριστικών αναγκών της κατασκευής και λειτουργίας του όλου έργου.
Έχει ενδιαφέρον, μεταξύ άλλων, πώς επιμερίζονται οι οικονομικές επιβαρύνσεις στα επιμέρους έργα που οδηγούν στο συνολικό τίμημα αξίας 12.114.800 ευρώ με ΦΠΑ (9.770.000 ευρώ μη συμπεριλαμβανομένου του Φ.Π.Α).:
- Σύμβουλος Διοικητικής και Διαχειριστικής Υποστήριξης Φορέα για το σχεδιασμό και την υλοποίηση του Έργου / 1.760.800 ευρώ με ΦΠΑ ( 1.420.000 ευρώ χωρίς Φ.Π.Α. )
- Τεχνικός Σύμβουλος Σχεδιασμού Διαδικασιών και ροών 576.600 ευρώ με ΦΠΑ (465.000 ευρώ χωρίς ΦΠΑ)
- Μελέτη Εγκατάσταση και Λειτουργία Υποδομής Επικοινωνίας και Υποστήριξης Κοινού -Εκπαίδευση Προσωπικού 5.158.400 ευρώ με ΦΠΑ (4.160.000 ευρώ χωρίς ΦΠΑ)
- Ανάπτυξη και Παραμετροποίηση Πλατφόρμας διασύνδεσης με call centers, ψηφιακή Βελτιστοποίηση 297.600 (240.000 χρίς ΦΠΑ)
- Ανάπτυξη Δυνατοτήτων Ψηφιακής Εξυπηρέτησης 353.400 ευρώ με ΦΠΑ ( 285.000 ευρώ χωρίς ΦΠΑ)
- Ενέργειες Ενημέρωσης και Δημοσιότητας 3.496.800 ευρώ με ΦΠΑ (2.820.000 ευρώ χωρίς ΦΠΑ)
- Έλεγχος Ποιότητας / Ικανοποίησης Κοινού 471.200 ευρώ με ΦΠΑ (380.000 ευρώ χωρίς ΦΠΑ)
Δεν τίθενται μόνο ζητήματα αρχιτεκτονικής συστημάτων, χαρτογράφησης για υφιστάμενες πλατφόρμες , λειτουργικές απαιτήσεις και βέλτιστες πρακτικές. Παράλληλα, καταγράφονται οι προβλέψεις για την τηλεφωνική εξυπηρέτηση σε πανελλαδικό επίπεδο κατά τις εργάσιμες ημέρες. Όπως σημειώνεται στη σύμβαση για τον Ενιαίο Αριθμό του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, ο μέσος όρος των απαντημένων κλήσεων αναμένεται να είναι 351.500 μηνιαίως ενώ μέση διάρκεια κλήσης υπολογίζεται σε 4,5 λεπτά (αφορά σε διαχειριστικό χρόνο/Συνομιλία με τον πολίτη/Ενημέρωση συστημάτων /Αναμονή συνομιλίας για διερεύνηση, συμβουλευτική).