Στην Ολομέλεια της Βουλής ολοκληρώθηκε σήμερα η συζήτηση και η ψήφιση το σχέδιο νόμου του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων για την «Παραγωγή, εξαγωγή και διάθεση τελικών προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης του είδους Cannabis Sativa L περιεκτικότητας σε τετραϋδροκανναβινόλη (THC) άνω του 0,2%». Το σχέδιο νόμου φτάνει στη Βουλή με καθυστέρηση 2 ετών καθώς η ΝΔ, που λοιδωρούσε τις αντίστοιχες πρωτοβουλίες της προηγούμενης κυβέρνησης, προσπαθεί να πείσει τους βουλευτές της και κορυφαίους υπουργούς (Βορίδης) να το ψηφίσουν. Μάλιστα, έφτασε πριν από μερικές εβδομάδες ο Άδωνις Γεωργιάδης να δείξει την τεράστια κωλοτούμπα ζητώντας… συγγνώμη από την προηγούμενη κυβέρνηση και από τον Νίκο Καρανίκα.
Κατά την επεξεργασία του σχεδίου νόμου στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου το νομοσχέδιο ψηφίστηκε επί της αρχής από ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΑΝΛ, ενώ καταψηφίστηκε από ΚΚΕ, Ελληνική Λύση και ΜέΡΑ25.
Η κωλοτούμπα της ΝΔ ολοκληρώνεται διστακτικά
Ο εισηγητής της ΝΔ Χρήστος Κέλλας ζήτησε την υπερψήφιση του σχεδίου νόμου καθώς ο στόχος του είναι η βελτίωση της θέσης της ελληνικής παραγωγής στην παγκόσμια αγορά φαρμακευτικής κάνναβης, η οποία αναπτύσσεται με ταχύτητα τα τελευταία χρόνια. Σημείωσε ότι ο ΟΗΕ και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχουν ταχθεί υπέρ της χρήσης φαρμακευτικής κάνναβης για την ανακούφιση ασθενών και χρόνια πασχόντων, ενώ αντίστοιχη θέση έχει λάβει και το ΕΚ προβλέποντας μάλιστα ότι η επένδυση στη συγκεκριμένη βιομηχανία θα έχει σημαντικά οικονομικά οφέλη.
Στην Ελλάδα, είπε ο βουλευτής, εκτιμάται ότι η συμβολή της φαρμακευτικής κάνναβης θα ανέρχεται σε πάνω από 1 δισ. ευρώ μετά από 10 χρόνια. Το επενδυτικό ενδιαφέρον, ανέφερε ο βουλευτής της ΝΔ, έγινε αισθητό τα προηγούμενα χρόνια, αφού υπήρξαν 170 αιτήσεις, εκ των οποίων 110 έλαβαν έγκριση, 94 δημοσιεύτηκαν στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης και άλλα 60 σχέδια βρίσκονται σε διαδικασία αξιολόγησης. Ωστόσο, παρατήρησε πως μόλις 1 επένδυση έχει προχωρήσει και η αιτία είναι ότι υπήρχε ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο, χωρίς γραφειοκρατικά εμπόδια, το οποίο θα ενισχύσει τον εξαγωγικό προσανατολισμό της παραγωγής. Αυτό το πλαίσιο, τόνισε, είναι που δημιουργεί το παρόν σχέδιο νόμου λαμβάνοντας υπόψη καλές διεθνείς πρακτικές, ώστε η ελληνική βιομηχανία κάνναβης να οργανωθεί αποτελεσματικότερα και με ασφάλεια, να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας, να απλοποιηθούν οι εξαγωγές και να διασφαλιστεί η καλή λειτουργία της αγοράς.
Αναλύοντας τις διατάξεις του σχεδίου νόμου, ο εισηγητής της πλειοψηφίας, υπογράμμισε ότι το νομοσχέδιο αυτό “έχει ξεκάθαρα αναπτυξιακή προοπτική. Με σαφή και οργανωμένο τρόπο, η έννομη τάξη εμπλουτίζεται με ένα σύνολο διατάξεων, το οποίο θα συμβάλλει πρακτικά στην εγκαθίδρυση ενός νέου κλάδου, η ανάπτυξη του οποίου θα έχει πολλαπλασιαστικά οφέλη στην οικονομία. Για τον λόγο αυτό, η πλειοψηφία το στηρίζει και το υπερψηφίζει”.
«Η ΝΔ εξακολουθεί να αντιμετωπίζει την φαρμακευτική κάνναβη αμφίθυμα και φοβικά»
«Αν σήμερα μπορούμε να συζητάμε για την αξιοποίηση προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης, για το πώς οι ασθενείς θα έχουν πρόσβαση στο φάρμακό τους, πώς θα παταχθούν οι μηχανισμοί του μαύρου χρήματος και πώς θα προχωρήσουν αναπτυξιακές επενδύσεις και θα παραχθεί εγχώρια αξία, είναι επειδή η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, εγκαίρως και με τόλμη, άνοιξε συντεταγμένα την κουβέντα για ένα αντικείμενο που αποτελούσε μέχρι τότε ταμπού» δήλωσε ο τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων του ΣΥΡΙΖΑ βουλευτής Μεσσηνίας, Αλέξης Χαρίτσης, κατά την πρωτολογία του στην Ολομέλεια της Βουλής.
«Ενώ εσείς λοιδορούσατε και κυριολεκτικά σαμποτάρατε την δημιουργία ευρύτερων συναινέσεων στο βωμό μικροκομματικών συμφερόντων», συνέχισε ο ίδιος, «εμείς δημιουργήσαμε ένα σαφές νομοθετικό πλαίσιο, που έδωσε στην χώρα μας ανταγωνιστικό πλεονέκτημα σε ευρωπαϊκό επίπεδο και δημιούργησε μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον».
Ο τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο για «παγκόσμια πρωτοτυπία στα κοινοβουλευτικά χρονικά» καθώς «σε 4 πολύωρες συνεδριάσεις δεν βρέθηκε ούτε ένας βουλευτής της ΝΔ να υποστηρίξει το κυβερνητικό νομοσχέδιο». «Για το λόγο αυτό, καταθέτουμε αίτημα για ονομαστική ψηφοφορία επί της αρχής στο νομοσχέδιο ώστε όλοι οι βουλευτές να αναλάβουν τις ευθύνες τους» πρόσθεσε, ξεκαθαρίζοντας ότι «εμείς θεωρούμε ότι η Δημοκρατία δεν μπορεί να μπει σε αναστολή».
Ο Αλ. Χαρίτσης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «με την καθυστέρηση δύο ολόκληρων ετών, τις παλινωδίες και την διαχειριστική της ανεπάρκεια», «έφερε την χώρα μας σε δυσχερέστερη θέση στον διεθνή ανταγωνισμό, και ειδικότερα πίσω από τη Πορτογαλία, την Μάλτα και τη Δανία, χώρες που βασίστηκαν στο δικό μας θεσμικό πλαίσιο».
Παράλληλα επισήμανε ότι «το νομοθέτημα που παρουσιάζετε, βασίζεται και αξιοποιεί το νομοθετικό πλαίσιο που διαμόρφωσε ο ΣΥΡΙΖΑ», «προχωράει όμως διστακτικά και μάλιστα μετά από χαρακτηριστική καθυστέρηση δύο ολόκληρων ετών». «Ό,τι δίνετε με το ένα χέρι το παίρνετε με το άλλο, αντιμετωπίζοντας κατ’ ουσίαν την φαρμακευτική κάνναβη με τρόπο αμφίθυμο και φοβικό» σχολίασε χαρακτηριστικά.
«Καταθέσαμε συγκεκριμένες τροπολογίες επί του νομοσχεδίου, με γνώμονα την αξιοποίηση των ανταγωνιστικών μας πλεονεκτημάτων για παραγωγή εγχώριας αξίας» υπογράμμισε ο Αλ. Χαρίτσης, υπογραμμίζοντας: «Αν αυτές οι τροπολογίες γίνονταν αποδεκτές, σήμερα θα μιλούσαμε για μια πολύ πιο ουσιαστική, προωθητική νομοθετική παρέμβαση».
Τι λένε τα υπόλοιπα κόμματα
Ο ειδικός αγορητής του ΚΙΝΑΛ Μιχάλης Κατρίνης ανέφερε πως το κόμμα του θα ψηφίσει επί της Αρχής το σχέδιο νόμου και καλωσόρισε… τη ΝΔ και την κυβέρνηση για την έστω και με αρκετά χρόνια αλλαγής στάσης για την φαρμακευτική κάνναβη. Ανέφερε ότι δυστυχώς το σημερινό νομοσχέδιο δεν δημιουργεί ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο, αφού δεν αφήνει περιθώρια και πολύ περισσότερο δεν δίνει κίνητρα για τη δημιουργία τοπικών μηχανισμών επεξεργασίας, συσκευασίας και διακίνησης σε βιομηχανική κλίμακα, ενώ μένει εκτός θεσμοθέτησης η βιομηχανική κάνναβη, που θα μπορούσε να αποτελέσει μια σημαντική νέα καλλιέργεια για τους αγρότες μας. Το νομοσχέδιο, είπε, δεν αναφέρεται στις μεθόδους παραγωγής, τα συστήματα διασφάλισης ποιότητας, αλλά και στη διευκόλυνση χορήγησης φαρμακευτικών σκευασμάτων. Πρόκειται για ένα νομοσχέδιο, που δεν ευνοεί τις συνέργειες με την εγχώρια φαρμακευτική βιομηχανία και τα ερευνητικά ιδρύματα. Εκτίμησε ότι ενώ γίνονται βήματα για την απελευθέρωση της διάθεσης και προμήθειας προϊόντων στο ευρύ κοινό με την είσοδο σε φαρμακεία και ιδιωτικές κλινικές, αλλά φοβούμαστε ότι η πρόσβαση των ασθενών σε ικανοποιητικό εύρος σκευασμάτων στην εγχώρια αγορά θα παραμείνει πολύ περιορισμένη. Χαρακτήρισε σωστή την πρόβλεψη για απαγόρευση τέτοιων εγκαταστάσεων σε γη υψηλής παραγωγικότητας αφού οι καλλιέργειες αυτές της κάνναβης βασίζονται στην υδροπονία και δεν απαιτούν εκτάσεις εύφορης γης. Παρατήρησε όμως ότι με τις μεταβατικές διατάξεις την επέκταση υφιστάμενων μονάδων σε γη υψηλής παραγωγικότητας, καθώς και των εκκρεμών αιτήσεων, στην πράξη αναιρείτε αυτή η κατεύθυνση του νομοσχεδίου.
Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Γιώργος Λαμπρούλης ανέφερε πως το κόμμα του θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο και ζήτησε την απόσυρσή του καθώς δεν έρχεται να εξυπηρετήσει και να λύσει λαϊκά προβλήματα και ανάγκες, αλλά να εξυπηρετήσει και να διευκολύνει τις επενδύσεις και την κερδοφορία επιχειρηματιών και ομίλων, αλλά και επιχειρήσεων που συνδέονται με αυτούς. Εντάσσεται, είπε, στις συνολικότερες προσπάθειες των αστικών κρατών στην Ευρωπαϊκή Ένωση για διευκόλυνση της αγοράς της κάνναβης. Εμείς, τόνισε, διαφωνούμε ακριβώς με αυτή την πολιτική που εφαρμόζουν διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις έως σήμερα, στρώνοντας το χάλι η μία στην άλλη. Είναι μία πολιτική που μεταφράζεται σε κερδοφόρες επενδύσεις για τους επιχειρηματικούς ομίλους, που όμως απαιτεί χαμηλούς μισθούς, ελαστικές εργασιακές σχέσεις, χρήσεις γης που να βολεύουν τις επενδύσεις, ελάχιστη φορολογία στο μεγάλο κεφάλαιο. Ακόμα είπε και το επιχείρημα της εξωστρέφειας στην οικονομία είναι κάλπικο και αποπροσανατολιστικό για το ότι δήθεν θα γίνουν επενδύσεις στην Ελλάδα. Με το νομοσχέδιο αυτό είπε ο βουλευτής του ΚΚΕ “ανοίγετε επικίνδυνους δρόμους για την καλλιέργεια της ναρκοκουλτούρας και την προοπτική αποποινικοποίησης της παραγωγής και χρήσης” και «δίνετε τα ρέστα σας» για να εξυπηρετήσετε τους επιχειρηματίες με διαδικασίες «fast track». Όμως, όταν πρόκειται για μέτρα ανακούφισης και βελτίωσης των αναγκών του λαού, όπως για παράδειγμα στην υγεία, βρίσκετε κωλύματα.
Την καταψήφιση του σχεδίου νόμου ανακοίνωσε και ο ειδικός αγορητής του ΜέΡΑ25 Κρίτων Αρσένης λέγοντας πως αυτό αφορά εταιρείες από ΗΠΑ, Ισραήλ και Καναδά που αγοράζουν γη στην Ελλάδα για να καλλιεργήσουν μία καλλιέργεια που απαιτεί πάρα πολύ νερό -πιο πολύ και από το αμαρτωλό βαμβάκι- τεράστια ποσότητα ενέργειας, αφού χρησιμοποιούνται λάμπες για να επιτευχθεί αυτή η τετραπλή παραγωγή κάθε χρόνο και όλα αυτά σε θερμοκήπια με τις γνωστές συνθήκες απασχόλησης και εκμετάλλευσης, για να εξαχθεί μία πρώτη ύλη για φαρμακευτικά προϊόντα που θα παράγονται αλλού και που απαγορεύεται μέχρι στιγμής να χρησιμοποιηθούν από τους Έλληνες ασθενείς που τα έχουν ανάγκη. Αν αυτό, είπε, δεν είναι αποικιοκρατικό, τότε τι είναι; Εμείς, ανέφερε ο Κρίτων Αρσένης ζητάμε την ενίσχυση των προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης για καλλιέργεια εκτός γης υψηλής παραγωγικότητας, για παραγωγή τελικών προϊόντων, που θα είναι προσβάσιμα στους Έλληνες ασθενείς, με ρήτρα εξοικονόμησης νερού και επανάχρησης, ηλεκτροδότησης από ΑΠΕ. Αυστηρούς όρους και ελέγχους για τις συνθήκες εργασίες στα θερμοκήπια. Κάρτα ασθενή που να γνωρίζουμε οργανωμένα ως πολιτεία ποιοι συνάνθρωποί μας χρειάζονται τη χρήση κάνναβης. Έναν οργανισμό κάνναβης που να βάζει τα επιστημονικά κριτήρια και να αποϊδεολογικοποιεί τη συζήτηση για την κάνναβη.
Β. Αποστόλου: Να κερδηθεί ο χρόνος που χάθηκε για τη φαρμακευτική κάνναβη
Στην ομιλία του Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία Ν. Ευβοίας και πρώην Υπουργού Βαγγέλη Αποστόλου τονίστηκαν τα εξής:
Μετά την απελευθέρωση της χρήσης της φαρμακευτικής κάνναβης, το 2017, για ιατρικούς λόγους θεωρήσαμε σκόπιμο με τους συνεργάτες μου στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, μια και είχαμε σχετική εμπειρία και τεχνογνωσία από την καλλιέργεια της βιομηχανικής κάνναβης, να ασχοληθούμε και με την καλλιέργεια της φαρμακευτικής για την παραγωγή τελικών προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης.
Με τη συνεργασία του Υπουργείου Υγείας επεξεργαστήκαμε ένα καινοτόμο νομοσχέδιο γνωρίζοντας καλά ότι θα αποτελούσαμε στόχο πολεμικής, παρότι διασφαλίζαμε απόλυτα τον έλεγχο της παραγωγικής διαδικασίας, από την προμήθεια πρώτων υλών μέχρι το τελικό προϊόν. Γιατί αυτό ήταν το βασικό ζητούμενο για μας και το διασφαλίσαμε.
Όταν το Μάρτιο του 2018 φέραμε το ν/σ στη Βουλή, η Ν.Δ. Δημοκρατία, με το κοινοβουλευτικό της εκπρόσωπο, τον εισηγητή της, αλλά και τους άλλους ομιλητές της, ξεπέρασε κάθε όριο.
Μας πολεμήσατε κυρίες και κύριοι συνάδελφοι της Ν.Δ. λυσσαλέα. Μας αντιμετωπίσατε με χλεύη, ειρωνεία και εξυπνακισμούς, σαν να νομοθετούσαμε για τον Εσκομπάρ, τον Ελ Τσάπο και τους παράνομους τεκέδες.
Αυτή είναι η πρώτη διαπίστωση. Ασφαλώς και δεν μπορώ να αγνοήσω τις θετικές απόψεις που εξέφρασαν τότε η Δημοκρατική Συμπαράταξη, το Ποτάμι και η Ένωση Κεντρώων.
Η δεύτερη διαπίστωση είναι ότι η κοινωνία ήταν πολύ πιο ανοιχτή απ΄ ότι οι συντηρητικές πολιτικές και κομματικές δυνάμεις.
Πόσο μάλλον όταν η ανάγκη, για να δώσουμε στους Έλληνες ασθενείς τη δυνατότητα να προμηθεύονται το συγκεκριμένο φάρμακο χωρίς εμπόδια, ήταν παρούσα και αγωνιώδης.
Και η τρίτη είναι ότι υπήρξε ένα πολύ μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον. Είχαμε συναντήσεις με πολλούς εκπροσώπους ελληνικών και κυρίως ξένων εταιριών, πράγμα που έφερε μέχρι σήμερα τις 94 άδειες εγκατάστασης που χορηγήθηκαν σε 11 περιφέρειες της χώρας και τα επιπλέον 16 αιτήματα που υποβλήθηκαν.
Όμως την επόμενη χρονιά, δηλαδή το 2019 που θα άρχιζε λογικά η υλοποίηση του νόμου, υπήρξε καθυστέρηση. Χάθηκε πολύτιμος χρόνος και άλλες χώρες, από την Πορτογαλία μέχρι την Βόρεια Μακεδονία (ξέρετε εσείς, τη γειτονική χώρα), βγήκαν βήματα μπροστά.
Από την ώρα ειδικά που ήρθε η Ν.Δ. στην Κυβέρνηση, όντας φορτωμένη με αρνητικές προκαταλήψεις, ψαχνόταν.
Αν κρίνατε κ. Υπουργέ ότι χρειάζονταν περαιτέρω ρυθμίσεις γιατί δεν προχωρήσατε στην έκδοση των ΚΥΑ που προβλέπονταν από τις εξουσιοδοτικές διατάξεις του άρθρου 19 του Νόμου μας.
Με τον περιορισμένο βαθμό παρέμβασης, που επιχειρείτε σήμερα βγαίνει αβίαστα το συμπέρασμα ότι είναι απόλυτα επαρκές και επιτυχημένο το υπάρχον πλαίσιο.
Παρότι συμφωνούμε με τις βασικές διατάξεις που θεσμοθετείτε θα σας κρίνουμε γιατί καθυστερήσατε, όταν είχατε όλα τα θεσμικά και νομοθετικά εργαλεία για να προχωρήσουν ταχύτατα οι σχετικές επενδύσεις.
Μπορούσατε να ξεκινήσετε πρώτα ανασύροντας από τα συρτάρια όλα τα αιτήματα που εκκρεμούν και να προχωρήσετε τις διαδικασίες εξέτασης των εγκρίσεων.
Μόνο τότε μπορούσατε να μιλάτε για άνοιγμα εξαγωγών και προσέλκυση επενδυτών.
Ωστόσο δεν είναι αργά. Μπορούμε αν κινηθούμε αποφασιστικά, να κερδίσουμε το όποιο χαμένο έδαφος.
Έχουμε μπροστά μας μια δεύτερη ευκαιρία και πρέπει να πάμε με τόλμη. Τα 30 γραμμάρια που προτείνει τελικά ο ΕΟΦ να γίνουν, γιατί όχι, 60. Να μην καταστρέφεται η ταξιανθία. Να μην ανεβαίνει το κόστος συσκευασίας.
Ας έχουν τα φαρμακεία του εξωτερικού τη δυνατότητα να κάνουν τα σκευάσματά τους όπως η νομοθεσία των αντίστοιχων κρατών προβλέπει.
Να δοθεί η δυνατότητα στις ελληνικές βιομηχανίες φαρμάκων και καλλυντικών να αγοράζουν πρώτη ύλη σε λάδι και ξηρό ανθό.
Τόσο για τα φάρμακα των ασθενών όσο και για προϊόντα περιποίησης. Βέβαια αυτό απαιτεί τη στήριξη μέσα από την έρευνα.
Να γίνει εύκολη η πρόσβαση στην αγορά των φαρμάκων από κάνναβη στους Έλληνες ασθενείς και να μην παριστάνουμε τον Έλληνα κουτοπόνηρο, στη λογική «απεταξάμην το κακό», εμείς το στέλνουμε έξω, και έχουμε τη συνείδησή μας ήσυχη.
Δεν υπάρχει κακό. Πρέπει να δείξουμε τόλμη σε ένα αγαθό που θα βοηθήσει στην υγεία των ανθρώπων.
Εμείς συνάδελφοι της Ν.Δ. θα βοηθήσουμε. Γι αυτό όχι μόνο ψηφίσαμε το νομοσχέδιό σας, αλλά και καταθέσαμε τροπολογίες βάζοντας ψηλά τον πήχη, όχι μόνο των προσδοκιών αλλά και των αποτελεσμάτων.
Καλώς ήλθατε λοιπόν στη πραγματικότητα. Θα έχετε κι άλλες ευκαιρίες για να το ξανακάνετε.”
Κ. Μάρκου: Ακούστε τον ΣΥΡΙΖΑ και εξαλείψτε τα ανταγωνιστικά μειονεκτήματα
Ο Βουλευτής Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Καθηγητής κ. Κώστας Μάρκου κατά τη σημερινή ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής υπενθύμισε τις ανεύθυνες αντιπολιτευτικές κραυγές που ακούστηκαν στην αίθουσα του Κοινοβουλίου το 2018, όταν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είχε εισάγει για συζήτηση το δικό της -πρωτοποριακό κοινωνικά- νομοσχέδιο.
Με την ιδιότητα του γιατρού επανέλαβε την απαραίτητη φαρμακευτική παρουσία της κάνναβης σε πλήθος ασθενειών όπως διάφορες μορφές καρκίνου, σε περιπτώσεις επιληψίας, Πάρκινσον και Αλτσχάιμερ, στις νόσους Huntington και Crohn, σε καρδιακές επιπλοκές, στη σκλήρυνση κατά πλάκας, στη ρευματική αρθρίτιδα, τη φλεγμονή του εντέρου, τον διαβήτη, αλλά και τη ναυτία, έμετο, απώλεια όρεξης, απώλεια βάρους και αδυναμία, που προκαλείται από τις χημειοθεραπείες ή ακτινοθεραπείες, την ηπατίτιδα C, σε ασθενείς με HIV.
Ο κ. Μάρκου συνέχισε την ομιλία του κάνοντας μια σύντομη αναφορά στον άνθρωπο που η ΝΔ διέβαλλε και συκοφάντησε περισσότερο ίσως από κάθε άλλον την περίοδο της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Το Νίκο Καρανίκα.
Συνέχισε δε ζητώντας από το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων να μελετήσει σοβαρά και να λάβει υπόψη του τις προτάσεις που κατατέθηκαν από τον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, έτσι ώστε να εξαλειφθούν τα ανταγωνιστικά μειονεκτήματα που θα προκύψουν από διάφορες διατάξεις του σχεδίου νόμου.
Κλείνοντας ο Βουλευτής υπογράμμισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ υπερψηφίζει το σχέδιο νόμου, παρά τα σοβαρά ελλείμματά του, διότι ανταποκρίνεται, κατά πρώτον, σε ένα κοινωνικό αίτημα, που αφορά το μεγαλύτερο αγαθό για τους πολίτες µας, την υγεία και δεύτερον, διότι συμβάλλει θετικά στις προοπτικές, που διανοίγονται στην οικονομία και στην απασχόληση, αφού οι επενδύσεις και οι εργαζόμενοι που θα απασχοληθούν σε αυτές θα αποτελέσουν μια ανάσα για την οικονομία µας.