Οι δυνατοί άνεμοι καθιστούν εξαιρετικά δύσκολη την οριοθέτηση της φωτιάς στον Σχίνο Κορινθίας, αφού είναι συνεχείς οι αναζωπυρώσεις ακόμα και σε τμήματα του πύρινου μετώπου που είχαν προς στιγμή οριοθετηθεί.
Δείτε επίσης: Φωτιά στον Σχίνο Κορινθίας: «Μάχη» των πυροσβεστών – Κάηκαν σπίτια και εκκενώθηκαν οικισμοί (Φώτο-Βίντεο)
Το μέτωπο που κινείται προς τα Μέγαρα είχε σαν αποτέλεσμα να δοθεί εντολή για να εκκενωθούν ακόμα έξι οικισμοί προκειμένου να μην κινδυνεύσουν άνθρωποι. Μάλιστα, λίγη ώρα πριν τις 2 το μεσημέρι οι κάτοικοι των περιοχών Δερβένι, Άνω Πευκενέα, Κάτω Πευκενέα και ορεινό Αλεποχωρίου έλαβαν SMS στα κινητά τους από το 112 για να απομακρυνθούν από την περιοχή με κατεύθυνση προς την πόλη των Μεγάρων για προληπτικούς λόγους.
Λίγο αργότερα αντίστοιχο μήνυμα έλαβαν και όλοι οι πολίτες που βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή του οικισμού Αιγειρούσες – Ντουράκος, καθώς καλούνται να απομακρυνθούν άμεσα μέσω του παραλιακού δρόμου με κατεύθυνση Αλεποχώρι – Μέγαρα για προληπτικούς λόγους.
Είναι χαρακτηριστικό ότι αν και στην περιοχή δίνουν μάχη ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις με πάνω από 200 πυροσβέστες με τη βοήθεια εναέριων μέσων, το μεγάλο πύρινο μέτωπο των 10 χιλιομέτρων καίει ανεξέλεγκτο από το βράδυ της Τετάρτης.
«Βρισκόμαστε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και πολεμικού μετώπου», είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Μεγαρέων Γρηγόρης Σταμούλης. «Δυστυχώς η φωτιά μέσα στο δάσος δεν ελέγχεται, με τους δυνατούς ανέμους γίνεται ανεξέλεγκτη. Εμείς από τις 10 χτες το βράδυ, όταν ξέσπασε η φωτιά στο Σχίνο Λουτρακίου, τεθήκαμε σε επιφυλακή, γιατί ήταν και τέτοιοι οι άνεμοι που δεν απέκλειαν το ενδεχόμενο να φτάσει το μέτωπο στην περιοχή μας. Και από τις 3 τη νύχτα βρισκόμαστε στο πόδι. Κινητοποιήθηκε αμέσως η υπηρεσία της Πολιτικής Προστασίας και όταν κατά τις 12 αναζοπυρώθηκε το μέτωπο, ζητήσαμε άμεση εκκένωση περιοχών για προληπτικούς λόγους, λόγω της δυσμενούς εξελίξεως που έπαιρνε η πυρκαγιά στα Γεράνεια όρη και κατευθυνόταν προς συγκεκριμένους οικισμούς».
«Είναι μια δύσκολη πυρκαγιά». Πολλά σημεία είναι δύσβατα και δεν μπορούν να φτάσουν σε αυτά πυροσβεστικά οχήματα. Κάνουμε ό,τι είναι εφικτό για να περιορίσουμε το μέτωπο της φωτιάς και να την οριοθετήσουμε. Τις προσπάθειές μας δυσχεραίνουν οι δυνατοί άνεμοι. Σημειώστε, ότι αργά το βράδυ έφταναν μέχρι και 10 μποφόρ», είπε μιλώντας στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιστράτηγος Στέφανος Κολοκούρης, που συντονίζει το έργο της κατάσβεσης της πυρκαγιάς.
Εκκενώθηκαν σπίτια στο Αλεποχώρι καθώς και έξι οικισμοί και δυο μονές στην ευρύτερη περιοχή του Σχίνου Λουτρακίου.
Η φωτιά μαίνεται ανεξέλεγκτη σε πολύ μεγάλο μέτωπο ενώ οι πληροφορίες αναφέρουν ότι κατοικίες καταστραφεί. Ο κοινοτάρχης Σχίνου Δημήτρης Λάμπρου, είπε στο OPEN ότι στην περιοχή του Σχίνου υπάρχει ύφεση του μετώπου με τη φωτιά να συνεχίζει να καίει στις Βαμβακιές όπου κάηκαν τρία σπίτια.
Καταστροφή και στη Μαυρολίμνη όπου κάηκαν ένα σπίτι και δυο σκάφη.
Αυτή την ώρα η φωτιά επεκτείνεται και προς Αλεποχώρι και Μέγαρα με τον δήμαρχο της περιοχής να επισημαίνει ότι το μέτωπο είναι μεγάλο και καίει δασική έκταση που η τελευταία φορά που είχε δοκιμαστεί από τις φλόγες ήταν το 1985. Πληροφορίες αναφέρουν ότι εκκενώνονται σπίτια και στο Αλεποχώρι.
Η φωτιά ξεκίνησε από το πανέμορφο δάσος του Σχίνου Λουτρακίου και πήρε γρήγορα μεγάλες διαστάσεις λόγω των ισχυρών ανέμων που έπνεαν στην περιοχή.
Η φωτιά στο Σχίνο Κορινθίας κατεβαίνει προς τον οικισμό. Τα καθεστωτικά λένε για εκκένωση ενώ οι κάτοικοι βρίσκονται ακόμα στα σπίτια τους #φωτιά #Σχίνος pic.twitter.com/zufW2053bP
— emily_strange (@emily_strange93) May 19, 2021
Για προληπτικούς λόγους έχουν εκκενωθεί έξι χωριά και συγκεκριμένα Σχίνος, Αγία Σωτήρα, Βαμβακές , Μαυρολίμνη, Μάζη και Παρασκευά καθώς και οι μονές Αγίου Ιωάννη Μακρινού και Αγίας Παρασκευής.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι, τουλάχιστον, τρεις κατοικίες έχουν υποστεί ζημιές χωρίς να είναι γνωστή μέχρι αυτή την ώρα η έκτασή τους.
Εδώ δείτε τί γίνεται. #Σχινος pic.twitter.com/VpcQnKkLsZ
— idiotypos 🇵🇸 (@idiotypos) May 20, 2021
Στον περιορισμό του πύρινου μετώπου επιχειρούν περίπου 182 πυροσβέστες με 62 οχήματα, επτά πεζοπόρα τμήματα και το μηχανοκίνητο ειδικό τμήμα, ενώ από αέρος πραγματοποιούν ρίψεις νερού πυροσβεστικά αεροπλάνα και ελικόπτερα. Στο έργο της κατάσβεσης συνδράμουν υδροφόρα οχήματα της τοπικής αυτοδιοίκησης καθώς και εθελοντές πυροσβέστες.