Η Περιφέρεια Κρήτης τιμά την ιστορική Μάχη της Κρήτης και τους ήρωες της, τόνισε ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, προλογίζοντας το βιβλίο: «Νίκος Κοπάσης 1917-2017. Πτυχές μιας ζωής σε αυτοτελείς ιστορίες», σε εκδήλωση τιμής και μνήμης που πραγματοποιήθηκε με επιτυχία στο Δημοτικό Κινηματογράφο «Κήπος» των Χανίων.
Το βιβλίο, προσωπογραφία-Λεύκωμα, αποτελεί αυτοβιογραφία του αείμνηστου Σφακιανού αντιστασιακού Νίκου Κοπάση, βετεράνου του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και η παρουσίαση του έγινε με τη συνδιοργάνωση της Περιφέρειας Κρήτης, Π.Ε. Χανίων, του Δήμου Χανίων – ΚΕΠΠΕΔΗΧ-ΚΑΜ, παρουσία της οικογένειας Κοπάση, της Εκκλησίας, Αρχών, θεσμικών εκπροσώπων και πολιτών.
Το βιβλίο που εκδόθηκε με την υποστήριξη της Περιφέρειας Κρήτης, μέσα από τις σελίδες του ξεδιπλώνεται η ζωή του Νίκου Κοπάση από το 1917 έως και το 2017, όπως και η αντιστασιακή του δράση τα χρόνια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, μέσω αφηγήσεων του ίδιου, δημοσιευμάτων, εγγράφων και σημειώσεων από το προσωπικό αρχείο του.
Η αντιστασιακή δράση του Νίκου Κοπάση στο Β´ παγκόσμιο πόλεμο, όπως και όλες οι σημειώσεις του, αφηγήσεις και καταγραφές στο βιβλίο, αποτελούν ιστορικές παρακαταθήκες στις νεότερες γενιές, ανάφεραν μεταξύ άλλων στους χαιρετισμούς που απηύθυναν στην εκδήλωση χθες το βράδυ, ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, και οι Νίκος Καλογερής, Αντιπεριφερειάρχης Χανίων, Μανούσος Χιωτάκης, Δήμαρχος Σφακίων, Ανδρέας Μανουσέλης, Πρόεδρος Ένωσης Σφακιανών Χανίων, ενώ αναγνώστηκε ο χαιρετισμός του Μανούσου Παραγιουδάκη, Επίτιμου Αρχηγού ΓΕΕΘΑ.
Στ. Αρναουτάκης: Η Περιφέρεια Κρήτης τιμά την Μάχη της Κρήτης και τους ήρωες της
Στον χαιρετισμό του ο Περιφερειάρχης τόνισε πως, η Περιφέρεια Κρήτης τιμά την Μάχη της Κρήτης, τους ήρωες της Εθνικής αντίστασης, τους Κρητικούς
που απάντησαν στο κάλεσμα της πατρίδας, με γενναιότητα ψυχής και υψηλό φρόνημα, προσθέτοντας:
«Ως Περιφέρεια Κρήτης, 80 χρόνια μετά τη Μάχη της Κρήτης, τιμούμε απόψε τη μνήμη του Νικολάου Κοπάση, που έφυγε από τη ζωή το 2017. Του Κρητικού που δεν δίστασε μπροστά στην υπεροπλία του εχθρού.
Το Χρυσό Αριστείον Ανδρείας, ο Πολεμικός Σταύρος Γ΄ Τάξεως, το Μετάλλιο Εξαίρετων Πράξεων και τόσες άλλες τιμητικές διακρίσεις, που αξιώθηκε εν ζωή, πλέκουν σήμερα το στεφάνι της δόξας και της τιμής που του αξίζει.
Κλείνοντας, να εκφράσω θερμά συγχαρητήρια στο συγγραφέα του βιβλίου, στην οικογένειά του, στους συντελεστές της έκδοσης, καθώς και στους διοργανωτές και συμμετέχοντες ομιλητές στην αποψινή παρουσίαση. Γιατί είναι μια εκδήλωση μνήμης, στην οποία ο ίδιος ο Νίκος Κοπάσης, ως ο μεγάλος απόντας, μας διδάσκει ότι ο άνθρωπος πρέπει να τολμά, να αντικρίζει πρόσωπο με πρόσωπο την αυστηρή μορφή, της ευθύνης, γιατί έτσι θα εκπληρώσει το χρέος του στον τόπο και τις επόμενες γενιές».
Μετά τους χαιρετισμούς ακολούθησαν η ομιλία με τίτλο «Η Μάχη της Κρήτης», από τον Δημοσιογράφο Γιώργο Παπαδάκη, και η ομιλία με τίτλο «Ο Νίκος Κοπάσης στη Μάχη του Σταυρωμένου», από τον Δημήτρη Σκαρτζιλάκη, Συλλέκτη – Ιστοριοδίφη.
Στη συνέχεια έγινε σε κλίμα συγκίνησης, αναφορά στο βιβλίο και ανάγνωση αποσπασμάτων από τις εγγονές του Νίκου Κοπάση την Νικολέτα Θ. Κοπάση και την Νίκη Ελ. Κοπάση. Ο Ευτύχης Κοπασάκης έκανε επίσης ένα σύντομο χαιρετισμό, κλείνοντας με ένα ριζίτικο.
Την επιμέλεια έκδοσης του βιβλίου είχαν τα αδέλφια Θοδωρής και Λευτέρης Κοπάσης. Τα κείμενα, φωτογραφίες, έγγραφα, προέρχονται από το αρχείο του αντιστασιακού Νίκου Κοπάση. Η φωτογραφία εξωφύλλου είναι του Marko Todorovic. Ο Σχεδιασμός εξωφύλλου, σελιδοποίηση, επεξεργασία φωτογραφιών είναι του Γιώργου Φιλοξένη.
Η εκδήλωση έληξε με απονομή Αναμνηστικών Διπλωμάτων σε Σχολεία της Π.Ε Χανιων για τη συμμετοχή τους στον Εορτασμό της 80ης Επετείου της Μάχης με δημιουργίες των μαθητών τους.
Σχετικά Άρθρα
-
“Θέλομεν μεγάλην ευθηνίαν- μεγάλην εξόδευσιν”- Έτσι διαφήμιζαν οι έμποροι του Ηρακλείου τα μαγαζιά τους στις γιορτές του 1892!
Ευθηνία, κομψότης, καλαισθησία. Θέλομεν μεγάλην ευθηνίαν- μεγάλην εξόδευσιν.... -
Σεισμός 4,7 Ρίχτερ στο Θέρμο
Ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 4,7 βαθμών της κλίμακας... -
Ερευνητές: Γιατί δεν πρέπει να πίνουμε πολύ φασκόμηλο, πότε γίνεται τοξικό
Το φασκόμηλο είναι πολύ δημοφιλές στη χώρα μας,...