Ανακοίνωση εξέδωσε ο Σύλλογος Ερευνητών/Ερευνητριών και Εργαζομένων στην έρευνα Ηρακλείου σχετικά με τις δηλώσεις του κ. Πατέλη και του κ. Δοξιάδη για τους κατόχους διδακτορικού.
Στην ανακοίνωση αναφέρεται αναλυτικά:
Τις τελευταίες μέρες γινόμαστε μάρτυρες μιας ενορχηστρωμένης συκοφάντησης της εκπόνησης διδακτορικού. Τα λόγια αυτά μάλιστα, έρχονται από τον Οικονομικό σύμβουλο του Πρωθυπουργού, κ Πατέλη, και από τον αντιπρόεδρο του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας, Τεχνολογίας και Καινοτομίας (ΕΣΕΤΕΚ), κ. Δοξιάδη. Σύμφωνα με τα λεγόμενα του πρώτου, ένας κάτοχος διδακτορικού «πιθανώς να είναι κάποιος άνθρωπος που δεν έχει απαραιτήτως όρεξη για δουλειά» ενώ ο δεύτερος κάνοντας ένα «προβοκατόρικο ποστ» επισημαίνει ότι οι μεγιστάνες της τεχνολογίας, όπως ο Bill Gates και ο Mark Zuckerberg, δεν έχουν καν πτυχίο. Μετά τον σάλο που δημιουργήθηκε από τις δηλώσεις του κ. Πατέλη, αναγκάστηκε να ανασκευάσει, χωρίς ωστόσο να καταφέρει να αλλάξει την ουσία της αρχικής του δήλωσης, ότι τα διδακτορικά που θέλουν, να απευθύνονται για τους λίγους, την ελίτ μια κοινωνίας. Σε μία χώρα που οι υποψήφιοι διδάκτορες παλεύουν με την υποχρηματοδότηση κάθε μέρα και σε πολλές περιπτώσεις αναγκάζονται να κάνουν δεύτερη δουλειά παράλληλα με την εκπόνηση του διδακτορικού για να επιβιώσουν, είναι ντροπή, αν μη τι άλλο, να χαρακτηρίζονται ως τεμπέληδες και φυγόπονοι και να ευτελίζεται η προσπάθειά τους αυτή.
Φυσικά, δε μας κάνει εντύπωση αυτή η συντονισμένη επίθεση τόσο στους υποψήφιους διδάκτορες και τους κατόχους διδακτορικού όσο και στην ίδια την επιστημονική έρευνα. Από τη μεριά της η κυβέρνηση έχει κάνει ό,τι μπορεί για να «χτυπήσει» την έρευνα μειώνοντας την κρατική χρηματοδότηση για την έρευνα, αλλάζοντας το όνομα της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας (ΓΓΕΤ) σε Γενική Γραμματεία Έρευνας και Καινοτομίας (ΓΓΕΚ), προωθώντας τα μπλοκάκια και τις συμβάσεις έργου ως σχέσεις εργασίας των συμβασιούχων ερευνητ(ρι)ών κλπ. Δεν προκαλεί λοιπόν εντύπωση, η ισχνή χρηματοδότηση της έρευνας, βασικής και εφαρμοσμένης, κρατικής και ιδιωτικής, με μόνο 140 εκατ. € για 4 χρόνια. Ένα νέο brain drain αναμένεται να ξεκινήσει.
Θα περίμενε όμως κάποιος, ο αντιπρόεδρος του ΕΣΕΤΕΚ να υποστηρίζει περισσότερο τη διαδικασία εκπόνησης διδακτορικής διατριβής. Δυστυχώς, όποιος έχει παρακολουθήσει τα πράγματα, θα ξέρει ότι η παραίτηση του πρώην προέδρου του ΕΣΕΤΕΚ, κ. Δερμιτζάκη, συνοδεύτηκε με ανακοινώσεις περί «μεγάλης έμφασης στην επιχειρηματικότητα, αλλά πολύ μικρής υποστήριξης στην ίδια την έρευνα». Είναι εμφανές ότι η επιστημονική έρευνα για την κυβέρνηση και για το ΕΣΕΤΕΚ έχει ως μόνο στόχο την επιχειρηματικότητα. Πρέπει επομένως να βρεθεί τρόπος υποτίμησης της σημασίας της βασικής έρευνας και ποιος θα ήταν καλύτερος τρόπος επίθεσης από τη συκοφάντησή των ίδιων των εργαζόμενών της. Αποκαλώντας τους «πιθανώς τεμπέληδες», η κυβέρνηση απαξιώνει και το έργο τους, δηλαδή την επιστημονική έρευνα. Αποτέλεσμα τέτοιων δηλώσεων, πέρα από την επίθεση στην επιστημονική έρευνα και τους/τις εργαζόμενους/ες σε αυτήν, είναι και η έλλειψη εμπιστοσύνης του συνόλου του πληθυσμού σε σημαντικά επιτεύγματα, όπως είναι στην παρούσα φάση τα εμβόλια για τον SARS-CoV-2.
Εμείς, ως Σύλλογος Ερευνητών/τριών και Εργαζομένων στην Έρευνα Ηρακλείου δηλώνουμε ότι, ειδικά σε μια περίοδο που η επιστημονική έρευνα και τα αποτελέσματά της, έχουν αποδειχθεί αναγκαία για την υγεία όλης της ανθρωπότητας, δε θα σταματήσουμε να υποστηρίζουμε το πιο πληττόμενο κομμάτι της ερευνητικής διαδικασίας, τους συμβασιούχους (και πολύ συχνά μη αμειβόμενους) ερευνητές και ερευνήτριες: τους υποψήφιους διδάκτορες και τους μεταδιδάκτορες ερευνητές. Και μέσα από αυτή την υποστήριξη, ξέρουμε ότι υποστηρίζουμε και το έργο τους, την παραγωγή νέας γνώσης. Ξέρουμε ότι μέσα απ’ αυτή την εργασία μπορούν να βελτιωθούν άρδην οι συνθήκες διαβίωσης όλων των ανθρώπων και πάνω σ’ αυτήν να στηριχθεί μια κοινωνία όπου χειρωνακτική και διανοητική εργασία θα συνυπάρχουν αρμονικά και θα αλληλοσυμπληρώνονται.