Ανακοίνωση εξέδωσε το Σωματείο Εργαζομένων του ΠΑΓΝΗ, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Νοσηλευτή, η οποία εορτάζεται αύριο.
Όπως αναφέρει αύριο, Τετάρτη, θα προχωρήσει σε στάση εργασίας και σε συγκέντρωση στο σαλόνι του νοσοκομείου, από τη 1 και μισή μέχρι τις 2 και μισή το μεσημέρι.
Στην ανακοίνωση αναφέρεται:
Το ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων ΠαΓΝΗ με αφορμή την 12η Μάη, ΔΙΕΘΝΗ ΗΜΕΡΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΩΝ/ΝΟΣΗΛΕΥΤΡΙΩΝ, απευθύνει ΘΕΡΜΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟ σε όλο το Νοσηλευτικό Προσωπικό του νοσοκομείου μας. Επίσης απευθύνει ΘΕΡΜΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟ και σε όλο το Μαιευτικό Προσωπικό του νοσοκομείου μας με αφορμή την 5η Μαΐου, που έχει καθιερωθεί παγκοσμίως ως ημέρα εορτασμού της ΜΑΙΑΣ και του ΜΑΙΕΥΤΗ. Χαιρετίζουμε την προσπάθεια των συναδέλφων υγειονομικών, παγκόσμια και στη χώρα μας, που εργάζονται εντατικά με αυταπάρνηση σε συνθήκες πανδημίας.
Όμως για τους υγειονομικούς αυτές οι ημέρες δεν είναι γιορτές και δεν θα γίνουν ποτέ γιορτές. Ήταν, είναι και θα είναι μέρες τιμής και αγώνων όλων των μαχόμενων υγειονομικών, που παλεύουν καθημερινά.
Αυτές οι ημέρες βρίσκουν όλους τους υγειονομικούς στα νοσοκομεία σακατεμένους, κουρασμένους από τα εξαντλητικά ωράρια (με ελάχιστα ρεπό) και από τις συνεχείς μετακινήσεις (κυρίως προς τις μονάδες COVID), με κουτσουρεμένα δικαιώματα, με εργασιακές σχέσεις σύγχρονης σκλαβιάς να δίνουν τη μάχη, με χειροκροτήματα από εκείνους που διαχρονικά μας αρνούνταν την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας και την ένταξη στα ΒΑΕ.
Το χρόνιο πρόβλημα υποστελέχωσης των δημόσιων δομών υγείας, διαχρονική πολιτική επιλογή και ευθύνη, παραμένει και επιφέρει την εξουθένωση του προσωπικού από την παράταση του χρόνου εργασίας, τα πολλαπλά καθήκοντα, την αναστολή των αδειών, τη μείωση των ρεπό, τις συνεχείς μετακινήσεις μεταξύ COVID και non-COVID τμημάτων. Οι συμβασιούχοι ορισμένου χρόνου που διορίστηκαν κατά την πανδημία δεν επαρκούν για να καλύψουν τα κενά, ενώ η πλειοψηφία τους θα απολυθεί μέχρι το τέλος του χρόνου. Το ωράριο εργασίας παραβιάζεται συστηματικά. Συχνά καλούμαστε να δουλέψουμε πρωινή και νυχτερινή βάρδια συνεχόμενα και την άλλη μέρα απόγευμα, δηλαδή 24 ώρες σε 2 μέρες. Με τέτοιες βάρδιες, σαφώς και δεν τηρείται η 12ωρη ημερήσια ανάπαυση, όπως ορίζει ο νόμος. Η νυχτερινή εργασία φτάνει μέχρι και τις 10 νυχτερινές βάρδιες τον μήνα. Παίρνουμε το πολύ ένα ρεπό τη βδομάδα, ενώ δεκάδες ρεπό και άδειες προηγούμενων ετών χρωστούνται.
Συνέπεια των ωραρίων-λάστιχο είναι οι νοσηλευτές -και πριν την πανδημία και τώρα- να βρίσκονται στα όρια της επαγγελματικής εξουθένωσης, με τη σωματική κόπωση και την ψυχολογική καταπόνηση να εντείνονται όλο και περισσότερο. Επίσης οι επαγγελματικές ασθένειες και τα επαγγελματικά ατυχήματα πολλαπλασιάζονται, όσο εντατικοποιείται η εργασία και απουσιάζουν τα μέτρα υγείας και ασφάλειας.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η στελέχωση της νέας ΜΕΘ. Πριν την πανδημία, η ΜΕΘ του ΠΑΓΝΗ αποτελούνταν από 12 κλίνες, στελεχωμένες με μόνιμο προσωπικό λιγότερο από το αναγκαίο, με αποτέλεσμα 4 κλίνες να παραμένουν για χρόνια κλειστές. Κατά το δεύτερο κύμα της πανδημίας, προστέθηκαν άλλα 2 κρεβάτια στον υπάρχοντα χώρο και μετατράπηκαν προσωρινά κλίνες της ΜΕΠΚ (Μονάδας Εντατικής Παρακολούθησης Καρδιοπαθών) σε κλίνες ΜΕΘ non-COVID. Πριν λίγες μέρες άνοιξαν άλλες 11 κλίνες ΜΕΘ, των οποίων η κατασκευή δεν έγινε με κρατική χρηματοδότηση, αλλά με δωρεά του Στ. Νιάρχος.
Πλέον οι ΜΕΘ του ΠΑΓΝΗ αποτελούνται από 29 κλίνες, με το μόνιμο προσωπικό (πλην γιατρών) να παραμένει το ίδιο, αφού δεν προκηρύχθηκαν νέες θέσεις μόνιμου νοσηλευτικού και λοιπού παραϊατρικού προσωπικού για τη στελέχωση των νέων κλινών. Η μόνη ενίσχυση που έγινε κατά τη διάρκεια της πανδημίας είναι από επικουρικούς νοσηλευτές με ετήσιες ή διετείς συμβάσεις και από νεοπροσληφθέντες ειδικευόμενους νοσηλευτές, οι οποίοι αποτελούν πλέον πάνω από το 50% του προσωπικού. Η υποστελέχωση έχει ως συνέπεια την αύξηση της εντατικοποίησης της εργασίας, με διπλοβάρδιες (πρωί-νύχτα), χρωστούμενα ρεπό και αναστολή αδειών.
Στην κατάσταση αυτή προστίθενται τα υπόλοιπα προβλήματα που «γεννά» η υποχρηματοδότηση του Νοσοκομείου, οι ελλείψεις σε υποδομές, εξοπλισμό, φάρμακα, υγειονομικό υλικό, μέσα προφύλαξης.
Όσο κι αν αναγνωρίζεται στα λόγια από το κράτος η αυταπάρνηση και οι αντίξοες συνθήκες, υπό τις οποίες καλούνται σήμερα να αντεπεξέλθουν στις αυξημένες ανάγκες, η αναγνώριση αυτή αποτελεί ουσιαστικά “χτύπημα στην πλάτη” και εμπαιγμό, για να συνεχίσουν οι υγειονομικοί εργαζόμενοι να δουλεύουν με σκυμμένο το κεφάλι.
Κανένας εφησυχασμός και συμβιβασμός με την κατάσταση που βιώνουμε
Το ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων ΠαΓΝΗ προκηρύσσει την ΤΕΤΑΡΤΗ 12 ΜΑΗ, 1 ΩΡΑ ΣΤΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, 13:30 ΜΕ 14:30 και ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ στο ΣΑΛΟΝΙ του νοσοκομείου.
Αγωνιζόμαστε για ένα αποκλειστικά δημόσιο δωρεάν σύστημα Υγείας που θα έχει τις κατάλληλες υποδομές και το επαρκές προσωπικό προκειμένου να είναι πάντα έτοιμο να ανταποκριθεί στην πλήρη κάλυψη των αναγκών αξιοποιώντας τις εξελίξεις της επιστήμης. Διεκδικούμε:
- Μαζικές προσλήψεις του αναγκαίου μόνιμου προσωπικού σε όλες τις δημόσιες δομές υγείας.
- Μονιμοποίηση όλων όσων εργάζονται με ελαστικές εργασιακές σχέσεις.
- Πλήρης κρατική χρηματοδότηση των δημόσιων μονάδων Υγείας. Κατάργηση όλων των πληρωμών των ασθενών. Δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των ανασφάλιστων.
- Ένταξη όλων των υγειονομικών στα ΒΑΕ. Μείωση του χρόνου συνταξιοδότησης στα 50 χρόνια για τις γυναίκες και στα 55 για τους άνδρες. Όχι στην κατάργηση του ανθυγιεινού επιδόματος. Ορισμός ως επαγγελματική ασθένεια η νόσηση από COVID-19 λόγω έκθεσης κατά τη διάρκεια της εργασίας.
- Μαζικές προσλήψεις ΜΟΝΙΜΟΥ προσωπικού (νοσηλευτών, βοηθών θαλάμου, τραυματιοφορέων, φυσικοθεραπευτών, καθαριστριών) και κατάλληλη εκπαίδευσή του για την πλήρη στελέχωση της ΜΕΘ. Οι ειδικευόμενοι νοσηλευτές να μην υποκαθιστούν το μόνιμο προσωπικό, να βρίσκονται πάντα υπό την επίβλεψη επαρκούς έμπειρου νοσηλευτικού προσωπικού.
- Προμήθεια όλων των αναγκαίων μέσων ατομικής προστασίας.
- Μέτρα για την προστασία της μητρότητας και του παιδιού. Αύξηση της άδειας τοκετού-λοχείας, ανάπτυξη παιδικών σταθμών, διευκολύνσεις για την εργαζόμενη μητέρα. Απαγόρευση της νυχτερινής εργασίας στις έγκυες και στις μητέρες για όλη τη διάρκεια της προσχολικής ηλικίας του παιδιού. Απαγόρευση της νυχτερινής εργασίας στα μέλη των μονογονεϊκών οικογενειών μέχρι την ηλικία των 12 ετών.
- Ενιαία ανώτατη εκπαίδευση. Διαρκή υποχρεωτική επιμόρφωση – παρακολούθηση εκπαιδευτικών σεμιναρίων με ευθύνη του δημόσιου συστήματος παιδείας και υγείας.