Για το άνοιγμα της εστίασης, των σχολείων αλλά και τις πολιτικές εμβολιασμού για το εμβόλιο της AstraZeneca και των πατεντών εμβολίων, μίλησε στο Κόκκινο και στην εκπομπή «Ξυπνήστε!» η καθηγήτρια Ιατρικής Αθηνά Λινού.
Ερωτηθείσα για τον κίνδυνο μεταλλάξεων του ιού στον οργανισμό του εμβολιασμένου, εάν αυτός μολυνθεί στις πρώτες ημέρες μετά την πρώτη δόση, ενδεχόμενο στο οποίο αναφέρθηκε ο πνευμονολόγος κ. Βασιλόπουλος, η Αθηνά Λινού σχολίασε πως κάτι τέτοιο δεν έχει έρεισμα στη διεθνή βιβλιογραφία.
Κάλεσε μάλιστα τον κόσμο «να μην τρομοκρατείται», τονίζοντας σε κάθε περίπτωση πως πάντα χρειάζεται προσοχή καθώς η νόσηση με κορωνοϊό είναι πιθανή στο πρώτο διάστημα -ακόμα και μετά από πλήρη εμβολιασμό- εφόσον «θέλουμε έως και δεκαπέντε ημέρες για πλήρη ανοσία».
Για το άνοιγα της εστίασης και τις εικόνες μη τήρησης μέτρων αλλά και συνωστισμού στα μπαρ, η κ. Λινού διαχώρισε το είδος της έκθεσης για τον κίνδυνο μετάδοσης -πολύ μικρότερος σε εξωτερικούς χώρους, πολλαπλάσιος σε εσωτερικούς- υπό τον όρο όμως ότι ακόμα και στην εστίαση σε ανοιχτό χώρο, απαραίτητη είναι η χρήση μάσκας και η τήρηση αποστάσεων.
Η καθηγήτρια ιατρικής απέφυγε να κάνει πρόβλεψη για τα επιδημιολογικά αποτελέσματα της κινητικότητας του Πάσχα και του ανοίγματος της εστίασης που ακολούθησε, λέγοντας ότι έχουμε παράγοντες που πιέζουν ταυτόχρονα και προς αύξηση κρουσμάτων αλλά και προς μείωση, εκφράζοντας όμως μια αίσθηση ότι η εικόνα θα είναι καλύτερη το επόμενο διάστημα.
Προς αυτήν την κατεύθυνση χαρακτήρισε θετικό ότι αυξάνονται οι εμβολιασμοί και η ροή των εμβολίων, ενώ όπως είπε «μέχρι το επόμενο δεκαπενθήμερο θα έχουνε και αντισώματα όσοι εμβολιάστηκαν».
Για το άνοιγμα των σχολείων που για τρίτη φορά ανοίγουν όπως ακριβώς έκλεισαν, η Αθηνά Λινού εξέφρασε την ανησυχία της για το γεγονός ότι δεν βοηθιούνται οι εκπαιδευτικοί με σχετική οδηγία ώστε να εκμεταλλευτούν τον καλό καιρό και να κρατήσουν τους μαθητές περισσότερες ώρες στο ύπαιθρο.
Δίνοντας χαρακτηριστικό παράδειγμα του τι μπορεί να γίνει, η κ. Λινού δήλωσε ότι «θα έβαζε δυο ή τρεις ώρες γυμναστικής ακόμα και μαθήματα στο ύπαιθρο, αφού δυστυχώς δεν κατάφεραν να αραιώσουν τα τμήματα».
Στο σίριαλ με το εμβόλιο της ΑστραΖενεκα, η Αθηνά Λινού χαρακτήρισε «τεράστιο λάθος» να χορηγείται το συγκεκριμένο εμβόλιο στους κάτω των 40 ετών χωρίς έστω να υπάρχει επιλογή εμβολίου σε αυτές τις ηλικίες.
Όπως είπε για το αγγλικό εμβόλιο, εκτός από την ίδια την Αγγλία, και η Κοινοπολιτεία δίνει επιλογή εμβολίου στους κάτω των 40 (Καναδάς- Αυστραλία), οι ΗΠΑ δεν το έχουν εγκρίνει καν προς χρήση ενώ από δημοσιευμένες μελέτες στην Αγγλία, «μια στις 50.000 γυναίκες θα αναπτύξουν θρομβοεμβολικό επεισόδιο και τέσσερεις εξ αυτών θα χάσουν τη ζωή τους».
Για το θέμα κατάργησης της πατέντας των εμβολίων που ζητούν μέχρι και οι ΗΠΑ, η καθηγήτρια Ιατρικής εκτίμησε πως το θέμα θα παραμείνει ανοιχτό καθώς τρία από τα τέσσερα εμβόλια παράγονται στις ΗΠΑ, ενώ 100 νομπελίστες και χιλιάδες ακόμα επιστήμονες, ενισχύουν το αίτημα υπέρ της άρσης πατεντών για εμβόλια κατά του κορωνοϊού.