Σε μυστήριο με πλήθος αναπάντητων, μέχρι στιγμής, ερωτημάτων εξελίσσεται η συνθήκη κάτω από την οποία βρήκε τραγικό θάνατο η 27χρονη Κορίνα στη Γαύδο, όταν το αυτοκίνητο στο οποίο επέβαινε βρέθηκε στο γκρεμό. Η υπόθεση έχει δύο σκέλη. Τους ισχυρισμούς του οδηγού, πολλούς από τους οποίους η έρευνα των Αρχών ήδη έχει ανατρέψει και την τραγική, εκ του αποτελέσματος, καθυστέρηση των Αρχών, στην οποία ο ιατροδικαστής Κρήτης, Σταμάτης Μπελιβάνης, απέδωσε τον θάνατο της 27χρονης.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του tvxs.gr και συνομιλώντας με ανθρώπους από το περιβάλλον της Κορίνας αλλά και εμπλεκόμενους στην έρευνα της υπόθεσης, δύο είναι τα κύρια ερωτήματα. Αν λέει ψέματα ο οδηγός, γιατί λέει ψέματα και που οφείλεται, καθώς και ποιος ευθύνεται για την «εγκληματική καθυστέρηση», όπως τη χαρακτηρίζει ο δικηγόρος της οικογένειας, της αεροδιακομιδής και των σωστικών μέσων.
Αυτήν τη στιγμή, όπως εξηγεί ο δικηγόρος της οικογένειας Φίλιππος Σκαμπαρδώνης στο tvxs.gr ο 40χρονος οδηγός του μοιραίου οχήματος που βρέθηκε από την μια στιγμή στην άλλη στο γκρεμό έχει κληθεί ξανά ενώπιον των ανακριτικών αρχών, προκειμένου να δώσει εξηγήσεις για τα ερωτηματικά που προέκυψαν από την έκθεση της τροχαίας. Παράλληλα αναμένονται τα αποτελέσματα των αιματολογικών και τοξικολογικών εξετάσεων, ενώ όπως επισημαίνει αν ασκηθεί δίωξη ο 40χρονος θα αντιμετωπίσει βαριές κατηγορίες.
Τι ισχυρίζεται ο οδηγός
Ο 40χρονος οδηγός του αυτοκινήτου, Πέτρος Γασπαράκης, αποδίδει τον θάνατο της 27χρονης Κορίνας Λαβράνου σε δυστύχημα. Στην δε περιγραφή του για τα όσα συνέβησαν εκείνο το ξημέρωμα, λέει ότι είχαν ερωτικές περιπτύξεις με την κοπέλα, ότι κάποια στιγμή επειδή κρύωναν είχαν βάλει μπροστά την μηχανή του αυτοκινήτου για να λειτουργήσει το καλοριφέρ και να ζεσταθούν και άγνωστο πως λύθηκε το χειρόφρενο, ενώ δεν υπήρχε “κουμπωμένη” η δεύτερη ταχύτητα στο κιβώτιο. Επιμένοντας ότι δεν υπήρχε ταχύτητα στο αυτοκίνητο και πως αυτό ήταν σταματημένο, λέει πως τα καθίσματα ήταν ριγμένα πίσω και δεν μπορούσε να μπει ταχύτητα. Αργότερα υποστήριξε πως την ώρα που το αυτοκίνητο έπεσε στον γκρεμό τότε τα σώματά τους όπως έφυγαν από τα καθίσματα θα μπορούσαν να είχαν βάλει την ταχύτητα.
Σύμφωνα με τον 40χρονο, λίγο πριν από τις 6:00 είχε καταφέρει να βρει το κινητό του, να ανέβει μόνος τον γκρεμό και να καλέσει το 166. Ο ίδιος μεταφέρθηκε στο κέντρο υγείας και στο σημείο έφθασαν άνδρες της Πυροσβεστικής και ένας κάτοικος του νησιού που εθελοντικά κατέβηκε για να βοηθήσει το κορίτσι.
Παράλληλα, ισχυρίζεται ότι ήταν ζευγάρι τους τελευταίους τρεις μήνες με την Κορίνα, υποστηρίζει ότι το θύμα τον έχει συγχωρήσει για αυτό που έγινε, ενώ εκφράζει την επιθυμία να ζητήσει συγγνώμη από την οικογένειά της.
Για τις ναρκωτικές ουσίες που βρέθηκαν στο αίμα του ο 40χρονος ισχυρίζεται ότι είναι εξετάσεις, οι οποίες έγιναν μετά το τροχαίο, όταν τον μετέφεραν στο νοσοκομείο και του είχαν χορηγήσει αγωγή.
Τι δείχνουν τα πρώτα στοιχεία, τι απαντά ο δικηγόρος
Σύμφωνα με τα ευρήματα και την έκθεση της Τροχαίας, τα καθίσματα βρέθηκαν σε όρθια κάθετη θέση, η κοπέλα ήταν πλήρως ντυμένη και αποκλείεται να «λύθηκε» το χειρόφρενο, όπως υποστηρίζει ο οδηγός.
Όπως εξηγεί ο κ. Σκαμπαρδώνης, σύμφωνα με το πόρισμα της τροχαίας πέντε διαφορετικούς τρόπους δοκίμασαν οι ειδικοί με το δικό τους αυτοκίνητο και δεν βρέθηκε στο γκρεμό: «Το χειρόφρενο ασφαλίζει και απασφαλίζει με μπουτόν, μόνο του δεν κατεβαίνει ποτέ, χέρι το κατέβασε. Μπροστά υπάρχει υδροφόρος σωλήνας διαμέτρου μεγάλου σωλήνα νερού. Πέντε προσπάθειες – δοκιμές έκαναν οι ειδικοί και κατέληξαν στο συμπέρασμα πως δεν υπερπηδιέται με τίποτα. Λέει ήταν ξυπόλητος και ανέβηκε 120 μέτρα γκρεμό με φερτά υλικά, πέτρες, αγκάθια. Εδώ γυμνασμένοι εκπαιδευμένοι και χωρίς την βοήθεια σχοινιών δεν τα κατάφεραν. Γι αυτό πρέπει να δώσει απαντήσεις».
Επίσης, στο σημείο που εκτυλίχθηκε η τραγωδία, υπάρχει στην άκρη του δρόμου προς τον γκρεμό, ένας ανελαστικός σωλήνας άρδευσης. «Η κλίση προς τον γκρεμό είναι ανεπαίσθητη, μόλις 2-3 μοίρες, ενώ στην άκρη του γκρεμού υπάρχει πλαστικός υδροφόρος σωλήνας διαμέτρου περίπου όσο ένα μεγάλο μπουκάλι νερού. Θα ήταν αδύνατο να καταφέρει ένα αυτοκίνητο χωρίς την απαραίτητη ροπή με γκάζι να περάσει από πάνω του, ώστε να καταλήξει στο γκρεμό. Όλα αυτά καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι το αυτοκίνητο ήταν σε κίνηση και η μηχανή του σε πλήρη λειτουργία κατά τη στιγμή του ατυχήματος» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Σκαμπαρδώνης.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η οικογένεια και το φιλικό περιβάλλον της 27χρονης διαψεύδει κατηγορηματικά ότι η κοπέλα είχε δεσμό με τον 40χρονο.
Τέλος, οι αιματολογικές αναλύσεις του 40χρονου, δείχνουν ότι τελούσε υπό των επήρεια ναρκωτικών ουσιών.
Στην τοπική κοινωνία της Γαύδου, όπως λένε άνθρωποι που γνωρίζουν στο tvxs.gr, το προφίλ του 40χρονου είναι γνωστό, κάποιοι κάνουν λόγο για άνθρωπο που κάνει χρήση ουσιών, ενώ αναφέρουν και προηγούμενο περιστατικό στο οποίο φέρεται να εμπλέκεται με κακοποίηση κοπέλας.
Η καθυστέρηση των Αρχών
Αρκετά είναι και τα ερωτήματα για την καθυστέρηση των σωστικών συνεργείων να φτάσουν στον γκρεμό όπου έπεσε το αυτοκίνητο, δεδομένου ότι η Κορίνα βρισκόταν εκεί ανήμπορη αλλά έξω από το αυτοκίνητο από τις 4 τα ξημερώματα έως τις 10.30 το πρωί.
Όπως προκύπτει από τα στοιχεία, στις 6:15 είχαν ενημερωθεί όλοι οι συναρμόδιοι, ο εντόπιος γιατρός, η εντόπια αστυνομία, η τροχαία Χανίων, η αστυνομία Χανίων, η εντόπια πυροσβεστική, η πυροσβεστική Χανίων, το 166, ωστόσο στις 10:20 η Κορίνα πέθανε αβοήθητη.
Όπως αναφέρει ενδεικτικά αυτόπτης μάρτυρας που έσπευσε να βοηθήσει: «Ήταν 4 πυροσβέστες. Οι δύο ήταν ήδη δίπλα στην κοπέλα. Μου είπαν ότι έχει τις αισθήσεις της κανονικά. Πήγα στο ιατρείο, ενημέρωσα τον γιατρό ότι η κοπέλα ζει και ότι τον χρειάζεται. Ξανά γύρισα πίσω. Δέθηκα και κατέβηκα στο σημείο αυτό. Όταν κατέβηκα κάτω, έχασα επαφή με το τι γίνεται πάνω. Η κοπέλα με αναγνώρισε, χαμογέλασε. Ζητούσε νερό και κάθε 15’ ρωτούσε αν ερχόταν η βοήθεια. Και η βοήθεια δεν ήταν πουθενά. Όσο περνούσε η ώρα, χειροτέρευαν τα πράγματα. Στις 07:30 κατέβηκα κάτω, στις 10:30 πέθανε η κοπέλα…Θα μπορούσε να είχε σωθεί».
Τον κώδωνα του κινδύνου, καταγγέλλοντας επίσης την ολιγωρία της 7ης ΥΠΕ, κρούουν με ανακοίνωση τους οι αγροτικοί γιατροί του Κέντρου Υγείας Κανδάνου, αναδεικνύοντας τα σοβαρά προβλήματα της ελλιπούς όπως σημειώνουν υγειονομικής κάλυψης της Γαύδου.
Όπως αναφέρουν οι γιατροί, μετά το τραγικό περιστατικό με το θάνατο της άτυχης κοπέλας στο ακριτικό νησί, «ξεκίνησε ένα ντόμινο επιθέσεων και δημόσιων τοποθετήσεων κατά του γιατρού του νησιού οδηγώντας τον σε ένα τέλμα».
Σύμφωνα με τον δικηγόρο κ. Σκαμπαρδώνη, «το θέμα είναι πώς θα αξιολογηθεί η κατηγορία γιατί τα αδικήματα και τα εγκλήματα τελούνται όχι μόνο με πράξεις, αλλά δια παραλήψεως. Και εδώ έχουμε τα σωστικά συνεργεία, η παράλειψη των οποίων ήταν εγκληματική. Η κατηγορία θα αξιολογηθεί αρχικά από τον αρμόδιο Εισαγγελέα».