Η καταγγελία αφορούσε σοβαρό περιστατικό κίνησης τροχοφόρων οχημάτων (μοτοσυκλέτες και τζιπ 4Χ4 μεγάλου κυβισμού) με υψηλές ταχύτητες σε προστατευόμενες παραλίες της Ελαφονήσου, με αποτέλεσμα την υποβάθμιση των ευαίσθητων αμμοθινικών οικοσυστημάτων
Διοικητικό πρόστιμο επέβαλε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου σε βάρος της εταιρείας παραγωγής της τηλεοπτικής εκπομπής «Greece’s Next Top Model (GNTM) 3» του καναλιού STAR, σε συνέχεια καταγγελίας για παραβίαση της περιβαλλοντικής νομοθεσίας σε περιοχές του δικτύου Natura 2000 του Δήμου Ελαφονήσου, στην οποία προχώρησαν 17 Περιβαλλοντικές Οργανώσεις και φορείς τον περασμένο Δεκέμβριο. Η καταγγελία αφορούσε σοβαρό περιστατικό κίνησης τροχοφόρων οχημάτων (μοτοσυκλέτες και τζιπ 4Χ4 μεγάλου κυβισμού) με υψηλές ταχύτητες σε προστατευόμενες παραλίες της Ελαφονήσου, με αποτέλεσμα την υποβάθμιση των ευαίσθητων αμμοθινικών οικοσυστημάτων.
Τα γυρίσματα πραγματοποιήθηκαν σε θέσεις που αποτελούν προστατευόμενους τύπους οικοτόπων, σε μια περιοχή με πλούσια χλωρίδα και πανίδα, η οποία περιλαμβάνει ενδημικά είδη φυτών, εκ των οποίων δύο στενοενδημικά της Ελαφονήσου, ενώ εκεί φωλιάζει και η χελώνα Caretta caretta. Η περιοχή έχει ενταχθεί στο δίκτυο προστατευόμενων περιοχών του Δικτύου Natura 2000 ως Ζώνη Ειδικής Διατήρησης με την ονομασία «Περιοχή Νεάπολης και Νήσος Ελαφόνησος».
Με την καταγγελία τους, οι Περιβαλλοντικές Οργανώσεις και φορείς ζήτησαν από τον εισαγγελέα και τις αρμόδιες υπηρεσίες να πράξουν τα δέοντα στο πλαίσιο των καθηκόντων τους και να μην επιτρέψουν, για την προβολή μερικών λεπτών μίας δημοφιλούς εκπομπής σε ώρα υψηλής τηλεθέασης, να ακυρωθούν 30 χρόνια περιβαλλοντικής πολιτικής και εκπαίδευσης, δημοσιεύσεων, μελετών και επιχειρηματολογίας για την προστασία και διαχείριση των αμμοθινών.
Το πρόστιμο, ύψους τριών χιλιάδων ευρώ (3.000€), επιβλήθηκε καθώς, σύμφωνα με σχετική Εισήγηση του Τμήματος Περιβάλλοντος και Υδροοικονομίας της Περιφερειακής Ενότητας Λακωνίας, η κίνηση τροχοφόρων μέσων στις προστατευόμενες αμμοθίνες της Ελαφονήσου αποτελεί παράβαση σύμφωνα με την παρ. 4 του άρθ. 13 του N. 3937/ 2011, όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει, αφού αυτές αποτελούν οικολογικά ευαίσθητες περιοχές. Με την ίδια απόφαση, ο φάκελος που έχει ανοίξει διαβιβάσθηκε στη Δικαιοσύνη για ενδεχόμενη επιβολή και ποινικών κυρώσεων. Ειδικότερα, με παραγγελία του κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Γυθείου, σχηματίστηκε ποινική δικογραφία που σήμερα βρίσκεται στο στάδιο προκαταρκτικής εξέτασης, προς διερεύνηση διάπραξης παράβασης του άρθ. 28 παρ. 2 του Ν. 1650/1986 «Για την προστασία του περιβάλλοντος».
Η κινητοποίηση των αρμόδιων αρχών, που σε αυτή την περίπτωση δεν αδράνησαν, φέρνει τη συγκεκριμένη εταιρεία προ των ευθυνών της και σηματοδοτεί μια θετική εξέλιξη σε ό,τι αφορά την εφαρμογή της νομοθεσίας για αντίστοιχες περιβαλλοντικές παραβάσεις στη χώρα μας. Το ύψος του προστίμου που ορίζει η νομοθεσία, ωστόσο, εγείρει εύλογα το ερώτημα πόσο τελικά αποτιμάται η προστασία περιβαλλοντικά ευαίσθητων περιοχών στην Ελλάδα και η ζημιά σε σπάνια και απειλούμενα είδη.
Σε κάθε περίπτωση, θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε την υπόθεση και ευχόμαστε η κινητοποίηση των αρμόδιων αρχών προς επιβολή όλων των διοικητικών και ποινικών κυρώσεων που προβλέπονται από την περιβαλλοντική νομοθεσία, σε συνδυασμό με τη δημοσιότητα που έχει λάβει η υπόθεση, να αποτελέσει μέσο αποτροπής παρόμοιων περιστατικών στο μέλλον και ευαισθητοποίησης των πολιτών για τις προστατευόμενες περιοχές της χώρας μας.
Πόσο μάλλον όταν πλήθος φυσικών περιοχών δέχονται μεγάλες πιέσεις, όπως οι παραλίες της Ελαφονήσου που δέχονται αφόρητη τουριστική πίεση κατά τους θερινούς μήνες από τη, συχνά δίχως όριο, παραχώρησή τους για ομπρέλες και ξαπλώστρες, υποβαθμίζοντας την οικολογική τους ακεραιότητα, αλλά και σημαντικοί οικότοποι σε ορεινές περιοχές, όπως υποαλπικά λιβάδια και εποχικά λιμνία, που γίνονται «στίβος» κίνησης οχημάτων 4X4 εκτός δρόμων.