Επιχειρεί να εκτονώσει τη δυσφορία της μεσαίας τάξης τάζοντας «επαναφορά της οικονομίας και της κοινωνίας σε κανονικούς ρυθμούς»
Το επικοινωνιακό αφήγημα με πυρήνα «την επαναφορά της οικονομίας και της κοινωνίας σε σχεδόν κανονικούς ρυθμούς, με παράλληλους υγειονομικούς κανόνες» σέρβιρε προχθές -κατά τη διάρκεια του υπουργικού συμβουλίου- ο Κυριάκος Μητσοτάκης, πραγματοποιώντας ασκήσεις δημιουργικής λογιστικής για την εξέλιξη του εμβολιαστικού προγράμματος. «Είναι ένα στοίχημα που είμαι σίγουρος ότι θα το κερδίσουμε» δήλωσε, με βασικό πρόταγμα να εκτονώσει τη δυσφορία της πληττόμενης από τις κυβερνητικές παλινωδίες μεσαίας τάξης. Επικαλούμενος μάλιστα τις αναιμικές φορολογικές ελαφρύνσεις που ανακοίνωσε πρόσφατα, δεν δίστασε να ισχυριστεί ότι «αποδίδουμε πίσω στη μεσαία τάξη όσα της στέρησε η προηγούμενη κυβέρνηση. Και ταυτόχρονα με τον σχεδιασμό τού αύριο, διορθώνουμε και τις αδικίες τού χθες»!
Όπως γράφει ο Κώστας Σαββόπουλος για την Αυγή, δεν έγινε καμία αναφορά από τον πρωθυπουργό στο αίτημα πολιτικών κομμάτων και παραγωγικών φορέων για κούρεμα του ιδιωτικού χρέους. Αντιθέτως, αυτοεπαινούμενος, υποστήριξε ότι «η τελευταία αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της πατρίδας μας αποδεικνύει, πιστεύω, ότι είμαστε στον σωστό δρόμο». Επιπλέον μίλησε για την «ολοκλήρωση μιας πολύ μεγάλης προσπάθειας» με αφορμή την κατάθεση, σήμερα, στις Βρυξέλλες, του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης, αποφεύγοντας να αναφερθεί στην πτυχή που αφορά την αποδιάρθρωση των εργασιακών σχέσεων.
Έταξε 5 εκατ. εμβολιασμούς μέχρι τα τέλη Μαΐου
Δεν πέρασε απαρατήρητη η στόχευση του Κ. Μητσοτάκη να αφήσει στην άκρη το επικοινωνιακό υπερόπλο των self tests και να ποντάρει στην αριθμολογία του εμβολιαστικού προγράμματος «Ελευθερία». “Φτάνουμε τους 3.000.000 εμβολιασμούς. Και αν τηρήσουμε το σχέδιό μας, στα τέλη Μαΐου μπορούμε να πλησιάσουμε τα 5.000.000» υποστήριξε σε βαρύγδουπους τόνους και ενώ μέχρι χθες είχαν εμβολιαστεί περίπου 817 χιλιάδες πολίτες!
Ο πρωθυπουργός δεν έκανε νύξη για το γεγονός ότι έσπασε το φράγμα των 10.000 απωλειών στη χώρα μας λόγω Covid. Τουναντίον, ο στενός του συνεργάτης Άκης Σκέρτσος σημείωσε, σε πανηγυρικούς τόνους, στο πλαίσιο της συνεδρίασης, ότι «ο περιφερειακός διευθυντής Ευρώπης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας απένειμε στη χώρα τα εύσημα για την επιτυχή διεξαγωγή του προγράμματος εμβολιασμών, αλλά και γενικότερα για τη διαχείριση της πανδημίας». Ο αρμόδιος για τον συντονισμό του κυβερνητικού έργου ανέμισε γραφήματα, σύμφωνα με τα οποία «τα συνολικά κρούσματα Covid-19 ανά εκατομμύριο πληθυσμού κατατάσσουν την Ελλάδα στην 26η θέση στην Ε.Ε., ενώ οι θάνατοι ανά εκατομμύριο πληθυσμού κατατάσσουν την Ελλάδα στην 22η θέση στη Ε.Ε. των 27»… Το σόου κυνισμού είχε ξεκινήσει νωρίτερα ο Μάκης Βορίδης, λέγοντας ότι η «αποτίμηση της πανδημίας δεν μπορεί να γίνει με τις απόλυτες τιμές των νεκρών”…
Ατομική ευθύνη για αποφυγή ακορντεόν
«Το καλύτερο εμβόλιο είναι το πιο γρήγορο εμβόλιο», σύμφωνα με την απλουστευτική πρωθυπουργική αντίληψη, καλώντας «όλους, και κυρίως τους μεγαλύτερους, να το κάνουν όσο πιο γρήγορα γίνεται» Προκειμένου δε «ό,τι ανοίγει στη χώρα να μη χρειαστεί να ξανακλείσει», αναθέρμανε το δόγμα της ατομικής ευθύνης επισημαίνοντας «ότι κάθε νέο βήμα μας πρέπει να γίνεται με ασφάλεια, δηλαδή με συνεχή self tests, με αποστάσεις, με μάσκα, με ατομική υγιεινή». Δεν παρέλειψε μάλιστα να εξάρει την «ωριμότητα και την πειθαρχία των πολιτών έναντι του σταδιακού ανοίγματος ορισμένων οικονομικών δραστηριοτήτων». Στη σκιά της ματαίωσης των προσδοκιών για έξοδο από τα αστικά κέντρα τις ημέρες του Πάσχα, έσπευσε να ισχυριστεί ότι «οι περισσότεροι συμπολίτες μας δείχνουν να καταλαβαίνουν τη σημασία της αποφυγής των πασχαλινών μετακινήσεων»…
Τέλος, κάποιοι υπουργοί έθεσαν στη συνεδρίαση τις αντιδράσεις που παρατηρούνται στους κόλπους της κυβερνητικής παράταξης με επίκεντρο την εξαίρεση των καφέ – μπαρ από το άνοιγμα της εστίασης.
Υπενθυμίζεται ότι, σε δήλωσή του, ο βουλευτής Θεσσαλονίκης της Ν.Δ. Στράτος Σιμόπουλος αφήνει αιχμές κατά των αρμόδιων υπουργών, τονίζοντας ότι «σίγουρα, εκ παραδρομής, στους ΚΑΔ για το άνοιγμα της εστίασης εξαιρέθηκαν τα καφέ – μπαρ, με σκοπό να μη λειτουργήσουν τα κέντρα διασκέδασης. Έτσι όμως γίνεται υπαρκτός ο κίνδυνος το 80% της εστίασης να μην επαναλειτουργήσει και, παράλληλα, να νοθευτεί ο ανταγωνισμός». Ορισμένα μέλη του υπουργικού συμβουλίου σημείωσαν δε ότι «πρέπει να επιτευχθεί και ο σκοπός της κυβέρνησης και να επαναλειτουργήσει το σύνολο της εστίασης»…