Συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου (Ε.Κ.Η.), μεταξύ του προέδρου, μελών της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου και εκπροσώπους των Σωματείων της δύναμης του Ε.Κ.Η.. και του βουλευτή Ηρακλείου ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Σωκράτη Βαρδάκη, με τα προβλήματα των εργαζομένων, στο ζενίθ της πανδημίας και ενόψει του ανοίγματος του τουρισμού, να βρίσκονται στο επίκεντρο.
Από την πλευρά της Διοίκησης του Εργατικού Κέντρου συμμετείχαν, ο Πρόεδρος κ. Στέλιος Βοργιάς, η γ.γ. κα Ελένη Μανουσάκη, η Ταμίας κα Σούλα Σαριδάκη, ο Αντιπρόεδρος και Πρόεδρος του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων κ. Νίκος Κοκολάκης, ο έφορος κ. Νεκτάριος Μωϋσάκης, το μέλος και πρόεδρος του Σωματείου Επισιτισμού Τουρισμού κ. Μιχάλης Ριζικιανάκης, και ο Αντιπρόεδρος του Σωματείου Οδηγών Τουριστικών Λεωφορείων Κρήτης «Ερμής» κ. Αβραάμ Παναγιωτάκης.
Ο κ. Βαρδάκης ενημέρωσε τους εκπροσώπους των εργαζομένων, αναφορικά με το νομοσχέδιο για τα εργασιακά, που θα φέρει σε λίγες μέρες στη Βουλή η Κυβέρνηση και συζήτησε μαζί τους, για τις σοβαρές επιπτώσεις που θα επιφέρει στον κόσμο της εργασίας. Σύμφωνα με τον κ. Βαρδάκη, το νομοσχέδιο που απεργάζεται η κυβέρνηση αποτελεί το τελειωτικό χτύπημα στον κόσμο της εργασίας, σε συνέχεια των αντεργατικών και αντικοινωνικών πολιτικών που εφαρμόζει η κυβέρνηση της ΝΔ από την επομένη των εκλογών, σε μια περίοδο μάλιστα βαθιάς οικονομικής και κοινωνικής κρίσης, μείωσης εισοδημάτων, επισφάλειας και ανεργίας. Υπενθύμισε στον αντίποδα, τα τρία εμβληματικά εργασιακά νομοσχέδια που είχε εισηγηθεί ο ίδιος, επί Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, δυνάμει των οποίων δημιουργήθηκε ένα δίχτυ κοινωνικής και εργασιακής προστασίας για τους εργαζόμενους. «Δυστυχώς η Κυβέρνηση Μητσοτάκη, κάθε μέρα που περνά, ξηλώνει ένα – ένα αυτά τα νομοθετήματα, φέρνοντας τον εργασιακό Μεσαίωνα στη χώρα μας. Για μια ακόμα φορά, θα αναδειχθεί με σαφήνεια η διαχωριστική γραμμή με τον νεοφιλελευθερισμό και τη δεξιά πολιτική, καθώς τα εργασιακά αποτελούν μάχη ιδεών και πολιτικών ανάμεσα σε δύο εκ διαμέτρου αντίθετους κόσμους και αντιλήψεις», ανέφερε χαρακτηριστικά ο βουλευτής.
Όπως επισημαίνει ο κ. Βοργιάς, «Αναμφίβολα ζούμε σε μια περίοδο κατά την οποία η ανεργία καλπάζει. Η κυβέρνηση νομοθετεί και λαμβάνει μέτρα τα οποία θίγουν τον εργάτη. Οι υπερωρίες δε θα πληρώνονται, ειδικά στον χώρο των βιομηχανιών. Είναι προκλητική μια τέτοια στάση. Και είναι πιο προκλητική η στάση να δημιουργεί πρόβλημα στις ήδη απορρυθμισμένες σχέσεις εργασίας. Όλοι οι εργαζόμενοι είμαστε σε θέση μάχης για να μην περάσει αυτό το νομοσχέδιο που μας γυρίζει 100 χρόνια πίσω.»
Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων, έθεσαν από την πλευρά τους, τα φλέγοντα ζητήματα, για τα οποία μάλιστα ξεκίνησαν ήδη κινητοποιήσεις, καθώς κατά την περίοδο της πανδημίας έχουν αποκλειστεί από τα μέτρα στήριξης της κυβέρνησης χιλιάδες εργαζόμενοι, κυρίως εποχιακά απασχολούμενοι, ενώ μέσα στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν προστέθηκαν και οι ομαδικές απολύσεις που ξεκίνησαν στον κλάδο των οδηγών τουριστικών λεωφορείων.
Από την πλευρά τους οι εκπρόσωποι των ξενοδοχοϋπαλλήλων, ζήτησαν τη συμβολή του κ. Βαρδάκη για την κήρυξη ως υποχρεωτική, της τοπικής συλλογικής σύμβασης εργασίας, η οποία υπεγράφη πριν λίγες μέρες, ώστε να διασφαλιστούν τα εργασιακά δικαιώματα του κλάδου, τονίζουν ότι όλοι μαζί οι εργαζόμενοι πρέπει να αγωνιστούμε για να μην περάσει το αντεργατικό νομοσχέδιο του Υπουργείου Εργασίας.
Τη χαριστική βολή, μέσα σε όλη αυτή την τραγική κατάσταση που βιώνουν οι εργαζόμενοι, έρχεται να δώσει και το αντεργατικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης, το οποίο, όπως διαπίστωσαν από κοινού και οι δύο πλευρές, θα οδηγήσει τον κόσμο της εργασίας, να ζήσει ξανά την εργασιακή γαλέρα που βίωσε την περίοδο 2009 – 2014.
Ο κ. Βαρδάκης δήλωσε ότι θα συνεχίσει να βρίσκεται στο πλευρό των εργαζομένων, μέχρι την τελική τους νίκη.