Συναγερμός σήμανε στις υγειονομικές Αρχές μετά την εμφάνιση μεταλλαγμένου κρούσματος κορονοϊού, το οποίο βρίσκεται υπό εξέταση και εντοπίστηκε στην Πάτρα.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του OPEN TV, το συγκεκριμένο περιστατικό έχει πολλά κοινά με το ινδικό στέλεχος.
Σύμφωνα με πληροφορίες του OPEN, πρόκειται για ένα κρούσμα που έχει πολλές μεταλλάξεις του ινδικού στελέχους, ωστόσο του λείπει αυτή της διαφυγής από το ανοσοποιητικό σύστημα, η οποία θεωρείται ιδιαίτερα σημαντική.
Σημειώνεται πως συναγερμός έχει σημάνει στη διεθνή επιστημονική κοινότητα για το μεταλλαγμένο ινδικό στέλεχος, καθώς έχει μεγάλη μεταδοτικότητα και οι επιστήμονες εξετάζουν το ενδεχόμενο τα ήδη ανεπτυγμένα εμβόλια κατά του κορονοϊού να είναι λιγότερο αποτελεσματικά.
Τι αναφέρει ο ΕΟΔΥ
Όπως επισημαίνει ο ΕΟΔΥ, στο πλαίσιο του Εθνικού Δικτύου Γονιδιωματικής Επιτήρησης ανιχνεύθηκε θετικό δείγμα για τον ιό SARS-CoV-2 με το στέλεχος Β.1.617 το οποίο αποτελεί το επικρατές στέλεχος στην Ινδία.
Ανήκει σε άνδρα που ζει στην πόλη της Πάτρας, ο οποίος βρέθηκε θετικός σε έλεγχο PCR στις 22 Μαρτίου. Τα συμπτώματα εμφανίστηκαν στον ασθενή από τις 16 Μαρτίου, αναφέρει ο ΕΟΔΥ. Η επιδημιολογική διερεύνηση δεν έδειξε ιστορικό ταξιδιού, ούτε επαφή με κάποιο γνωστό επιβεβαιωμένο κρούσμα.
Το κρούσμα εμφάνισε συμπτώματα χαρακτηριστικά της νόσου χωρίς ανάγκη νοσηλείας. Τα κλινικά συμπτώματα έχουν αποδράμει πλήρως, έχει ολοκληρωθεί η απομόνωσή του και ο ΕΟΔΥ έχει ξεκινήσει την ιχνηλάτηση και βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία μαζί του , τονίζεται σε ανακοίνωση του Οργανισμού.
Το στέλεχος Β.1.617 χαρακτηρίζεται από μια σειρά μεταλλάξεων στο γονίδιο της ακίδας (Spike) του ιού, μεταξύ των οποίων το συνδυασμό E484Q και L452R. Ωστόσο το στέλεχος που ανιχνεύθηκε στη χώρα μας δεν φέρει τη μετάλλαξη Ε484Q, η οποία χαρακτηρίζεται ως μετάλλαξη διαφυγής του ανοσοποιητικού συστήματος.
Τα μέχρι στιγμής δεδομένα από τη φυλογενετική ανάλυση, υποδηλώνουν ότι το στέλεχος Β.1.617 που ανιχνεύθηκε χωρίς τη μετάλλαξη Ε484Q έχει προέλευση από τις Η.Π.Α. και συγκεκριμένα την πολιτεία της Καλιφόρνια.
Από την πλευρά του ο Γκίκας Μαγιορκίνης, ερωτηθείς κατά τη σημερινή ενημέρωση, επισήμανε ότι «ακόμη κοιτάμε να δούμε το αποτέλεσμα των μεταλλάξεων, την μεταδοτικότητα και την παθογένεια. Δεν έχουμε στοιχεία προς το παρόν ότι πρόκειται για κάτι επικίνδυνο».