Το κείμενο που απεστάλη στην πρόεδρο και την αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με τη δολοφονία του Γιώργου Καραϊβάζ, δεν υπέγραψαν οι Άννα-Μισέλ Ασημακοπούλου, Ελίζα Βόζενμπεργκ και Βαγγέλης Μεϊμαράκης αλλά και η πρώην δημοσιογράφος Μαρία Σπυράκη
Τέσσερις ευρωβουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, ανάμεσα στους οποίους και η πρώην δημοσιογράφος Μαρία Σπυράκη, δεν υπέγραψαν το κείμενο που απεστάλη στην πρόεδρο και την αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με τη δολοφονία του Γιώργου Καραϊβάζ, με πρωτοβουλία του ευρωβουλευτή Στέλιου Κυμπουρόπουλου.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι Άννα-Μισέλ Ασημακοπούλου, Ελίζα Βόζενμπεργκ και Βαγγέλης Μεϊμαράκης οι οποίοι επίσης δεν υπέγραψαν. Στον αντίποδα, από τη ΝΔ συνυπέγραψαν το κείμενο οι Γιώργος Κύρτσος και Μανώλης Κεφαλογιάννης αλλά και ακόμη 40 ευρωβουλευτές από πέντε ομάδες.
Στην επιστολή συγκρινόταν η Ελλάδα με τη Μάλτα και τη Σλοβακία, αναφερόταν πως η δολοφονία Καραϊβάζ αποτελεί «απεχθή πράξη, η οποία ακολουθεί τη δολοφονία της Daphne Caruana Galizia στη Μάλτα το 2017 και του Ján Kuciak στη Σλοβακία το 2018». Υπενθυμίζεται πως στις δύο αυτές χώρες οι δολοφονίες δημοσιογράφων προκάλεσαν σοβαρή πολιτική κρίση.
Επισημάνθηκε, δε, πως «πρέπει να τελειώνουμε με το αίσθημα ατιμωρησίας για εγκλήματα κατά δημοσιογράφων», ενώ οι ευρωβουλευτές καλούσαν τις επικεφαλής της Επιτροπής «να χρησιμοποιήσουν όλα τα μέσα που έχουν στη διάθεσή τους για να διασφαλιστεί η ασφάλεια και η φυσική ακεραιότητα των δημοσιογράφων στην ΕΕ».
Επιπρόσθετα την επιστολή που απεστάλη στις 16 Απριλίου συνυπέγραψαν ευρωβουλευτές από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, τους Σοσιαλιστές και Δημοκράτες, τους Πράσινους, την Αριστερά και τους Φιλελεύθεροι.
Σημειώνεται πως την επιστολή υπέγραψαν και όλοι οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.
Αναλυτικά η επιστολή:
Αγαπητή κυρία πρόεδρε Von der Leyen
Αγαπητή κυρία αντιπρόεδρε Jourová,
Σας γράφουμε σχετικά με τη βάναυση δολοφονία του Έλληνα δημοσιογράφου Γιώργου Καραϊβάζ.
Πρόκειται γι’ άλλη μια απεχθή πράξη, η οποία ακολουθεί τη δολοφονία της Daphne Caruana Galizia στη Μάλτα το 2017 και του Ján Kuciak στη Σλοβακία το 2018.
Δυστυχώς, οι φυσικές απειλές και η βία κατά των δημοσιογράφων έχουν αυξηθεί.
Αυτά τα εγκλήματα μπορούν να οδηγήσουν στην αυτο-λογοκρισία των μέσων μαζικής ενημέρωσης και, ως εκ τούτου, έχουν σοβαρές επιπτώσεις στην ελευθερία της έκφρασης, όπως κατοχυρώνεται στο άρθρο 10 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.
Ο Τύπος διαδραματίζει ζωτικό ρόλο στη λειτουργία μιας δημοκρατικής κοινωνίας. Ο ρόλος δε των δημοσιογράφων είναι καθοριστικής σημασίας για μια δημοκρατική κοινωνία, βασισμένη στο κράτος δικαίου. Επιπλέον, διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στη διασφάλιση μιας ανοιχτής και έντονης δημόσιας συζήτησης, ενισχύοντας έτσι την εμπιστοσύνη του κοινού στις δημοκρατικές μας διαδικασίες.
Από αυτήν την άποψη, πρέπει να τελειώνουμε με το αίσθημα ατιμωρησίας για εγκλήματα κατά δημοσιογράφων.
Επομένως, σας καλούμε να χρησιμοποιήσετε όλα τα μέσα που έχετε στη διάθεσή σας για να διασφαλίσετε την ασφάλεια και τη φυσική ακεραιότητα των δημοσιογράφων στην ΕΕ.
Αυτό περιλαμβάνει την ταχεία έγκριση σύστασης για την ασφάλεια των δημοσιογράφων, όπως περιγράφεται στο Σχέδιο Δράσης για την Ευρωπαϊκή Δημοκρατία. Η σύσταση θα πρέπει να εστιάζει στις απειλές εναντίον γυναικών δημοσιογράφων, οι οποίες επίσης υπόκεινται όλο και περισσότερο σε διαδικτυακές και σωματικές απειλές.
Πιστεύουμε ότι θα είναι ένα σημαντικό πρώτο μήνυμα στους δράστες, αλλά, κυρίως, στους συμπολίτες μας ότι η ΕΕ λαμβάνει σοβαρά υπόψη το ζήτημα και δεσμεύεται να διατηρήσει την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης και τη δημοκρατική διαδικασία.