Η κυβερνητική εκπρόσωπος μίλησε για τις μετακινήσεις εκτός Πάσχα – Τι ανέφερε για το άνοιγμα των σχολείων και του τουρισμού
Η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να γίνουν το απόγευμα της Τετάρτης κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για την πορεία της πανδημίας του κορονοϊού και οι ανακοινώσεις για το Πάσχα. Παράλληλα τόνισε πως η θέση της κυβέρνησης είναι να μην ανοίξουν οι μετακινήσεις από δήμο σε δήμο.
Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, η Αρ. Πελώνη ανέφερε πως ακόμα δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση. «Θα περιμένουμε την εισήγηση της επιτροπής. Η θέση της κυβέρνησης είναι να μην ανοίξουν οι διαπεριφερειακές μετακινήσεις. Να μη ρισκάρουμε να μεταφερθεί ιικό φορτίο από περιοχές που έχουν υψηλό σε άλλες περιοχές της χώρας».
Η κυβερνητική εκπρόσωπος υπογράμμισε πως μια μαζική μετακίνηση από την Αθήνα σε άλλες περιοχές μπορεί να τις επιβάρυνε. Ωστόσο, τόνισε πως «προσβλέπουμε σε ένα πιο ελεύθερο καλοκαίρι».
Παράλληλα, για το Πάσχα ανέφερε πως η κυβέρνηση βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία με την Ιερά Σύνοδο και όπως είπε η κατεύθυνση είναι να γίνει η Ανάσταση σε εξωτερικούς χώρους. Παράλληλα σημείωσε πως η Ανάσταση θα γίνει στις 21:00 το βράδυ και το πιο ασφαλές θα είναι να μαζευτούν έως δύο οικογένειες σε κάθε σπίτι.
Πιθανό άνοιγμα Δημοτικών και Γυμνασίων στις 10 Μαΐου
Οσον αφορά στο άνοιγμα των Γυμνασίων και των Δημοτικών η κυβερνητική εκπρόσωπος σημείωσε πως αυτό αποτελεί προτεραιότητα και θα γίνει με εργαλείο τα self test. Η κυβερνητική εκπρόσωπος έθεσε ως ορόσημο για το άνοιγμα των σχολικών βαθμίδων που παραμένουν κλειστές και λειτουργούν με τηλεκπαίδευση τη Δευτέρα στις 10 Μαΐου.
Με τον ίδιο ακριβώς τρόπο, δηλαδή με self test, θα ανοίξει και ο τουρισμός και η εστίαση στους εξωτερικούς χώρους. Για το άνοιγμα του τουρισμού η Αρ. Πελώνη ανέφερε πως ο στόχος είναι να πραγματοποιηθεί στις 14 Μαΐου.
Για τις συγκεντρώσεις σε πλατείες και τα κορονοπάρτι είπε ότι δεn μπορεί να γίνει μαζική επέμβαση και η Αστυνομία δε μπορεί να υποκαταστήσει την κοινωνική συνείδηση. «Γίνεται, όμως, προσπάθεια να εντοπιστούν οι διοργανωτές», τόνισε.
Σχετικά με το θέμα των τελευταίων ημερών για το αν τις αποφάσεις για την πανδημία τις παίρνει η επιτροπή των λοιμωξιολόγων ή η κυβέρνηση, η Αρ. Πελώνη απάντησε: «Η επιτροπή αξιολογεί τα δεδομένα και εισηγείται στην κυβέρνηση και η κυβέρνηση παίρνει τις αποφάσεις. Χαρακτήρισε, μάλιστα, ως «συνωμοσιολογία που προσβάλλει τους επιστήμονες» τα σχόλια της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Αθηνά Λινού: Μετακίνηση το Πάσχα μόνο με δύο προϋποθέσεις
Σωστά μηνύματα και μέτρα για τη μετακίνηση εκτός νομού το Πάσχα ζητά η Αθηνά Λινού. Τι προτείνει η καθηγήτρια για τη μετάβαση στο χωριό.
«Ο εγκλεισμός είναι το τελευταίο μέτρο» τόνισε σήμερα η καθηγήτρια Επιδημιολογίας, Αθηνά Λινού, τονίζοντας ότι το lockdown το εφαρμόζεις σε έκτακτη ανάγκη για μικρό χρονικό διάστημα.
«Αυτό που έχουμε κάνει στη χώρα μας είναι ένα μέτρο που διεθνώς η δημόσια υγεία το θεωρεί το τελευταίο αναγκαίο μέτρο, το κάναμε πρώτο. Πρώτο μέτρο κάνουμε εγκλεισμό, lockdown. Δεν μπορεί να λειτουργήσει επί ένα χρόνο. Το παίρνεις σύντομα για μεγάλη ανάγκη. Τα προηγούμενα μέτρα δεν έχουν ληφθεί, και δεν έχουν ληφθεί μέτρα επικοινωνίας επαρκώς, λυπάμαι που το λέω» είπε στον ΑΝΤ1 η Αθ. Λινού. Και πρόσθεσε:
«Το πιο σημαντικό πράγμα είναι ποιο θα είναι το μήνυμα στον πληθυσμό, ποιος θα το δώσει και πώς θα το δώσει. Δεν ξέρουμε τι θα είναι αυτό που θα συγκινήσει τους ανθρώπους για να αλλάξουν συμπεριφορά αλλά τους βάζουμε και από πάνω και επιτίμια που θα έλεγαν και οι εκκλησιαστικοί».
Η καθηγήτρια του ΕΚΠΑ λέει «ναι» στο άνοιγμα της εστίασης σε εξωτερικούς χώρους. «Εγώ το έλεγα και πριν τα Χριστούγεννα για τα τραπεζάκια έξω. Φτάνει να το πετύχουμε επικοινωνιακά» εξήγησε.
Για τα self test, η Αθ. Λινού σημείωσε πως «τα πολλά τεστ βοηθάνε», έθεσε όμως το ερώτημα «έχουμε στήσει μηχανισμό ιχνηλάτησης;».
Για τη μετακίνηση εκτός νομού το Πάσχα, ανέφερε δύο προϋποθέσεις υπό τις οποίες μπορεί να επιτραπεί:
«Η μετάβαση θα βοηθήσει αλλά υπάρχει το ερώτημα “πώς θα πάνε;” Θα συνωστιστούν στα τρένα, στα λεωφορεία, στα καράβια; Πρέπει να έχουμε πρόβλεψη για αρκετά δρομολόγια, να γίνει εγκαίρως, να μπορούν να μην κολλήσουν τον ιό πριν ακόμα φτάσουν στον προορισμό τους.
Όταν φτάσουν εκεί θα πρέπει να έχουμε επικοινωνήσει πολύ σοβαρά με τους ανθρώπους, με καινούρια μηνύματα. Ότι όταν θα πας, ναι να χαρείς την ύπαιθρο, να δεις τους ανθρώπους που αγαπάς στον εξωτερικό χώρο και για όσο χρόνο μπορείς με μάσκα. Και να συναντηθείς σε εσωτερικό χώρο μόνο με μία οικογένεια».
Σύμφωνα με την ίδια, «είναι ένα κατανοητό και πιο εύκολο μέτρο από το να πούμε μείνετε στην πολυκατοικία σας στην Αθήνα».
«Είναι δύσκολο αλλά όπου υπήρξε άνοιγμα με συνέπεια και σύνεση έπεσαν τα κρούσματα και όχι μόνο στην Ελλάδα» επισήμανε.
Βασιλακόπουλος: Μη ρεαλιστική η παράταση των απαγορεύσεων
Ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του ΑΝΤ1 υποστήριξε ότι η παράταση των απαγορεύσεων στις μετακινήσεις και ενόψει του Πάσχα είναι θεωρητικά σωστή, αλλά στην πράξη δεν αποδίδει.
Όπως είπε ο Θ. Βασiλακόπουλος, δεν είναι ρεαλιστική η παράταση των απαγορεύσεων, καθώς ο κόσμος για πολλούς λόγους δεν πειθαρχεί. Συμπλήρωσε δε, πως τα μέτρα πλέον δεν αποδίδουν και είναι αναποτελεσματικά.
Ο Θ. Βασιλακόπουλος ζήτησε να επιτραπούν οι μετακινήσεις στα χωριά από τα αστικά κέντρα για το Πάσχα και είπε ότι οι κίνδυνοι θα μπορούσαν να ελαχιστοποιηθούν εφόσον υπάρξει «μια έντιμη συμφωνία», ανάμεσα στο κράτος και τους πολίτες, οι οποίοι για να μετακινηθούν θα κάνουν self test και θα είναι ειλικρινείς με τα αποτελέσματα.
Παυλάκης: Δεν πρέπει να πάει ο ιός σε κάθε εκκλησία
Για το Πάσχα και το αν θα έπρεπε να γίνει κάποιο άνοιγμα, ο καθηγητής Ιατρικής, Γιώργος Παυλάκης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, είπε ότι «με το Πάσχα πάει να γίνει κάτι σωστό στην Ελλάδα. Δεν πρέπει να πάει ο ιός σε κάθε εκκλησία. Θα γίνουν πολύ χειρότερα τα πράγματα αν ανοίξουν τα ταξίδια».
Επίσης, για τις συναντήσεις στα σπίτια είπε ότι, αν ο καθένας κρατήσει μια μικρή παρέα και δεν μαζευτούν 50 άτομα, δεν θα δώσουμε χώρο στον ιό.
Δερμιτζάκης: Να φύγει ο κόσμος, να διασπαρεί στην Ελλάδα
«Νομίζω ότι βρισκόμαστε σε ένα δίκοπο μαχαίρι. Υπάρχει ένα ρίσκο να γίνει μια μαζική έξοδος από τα αστικά κέντρα και να πάει ο κόσμος στα χωριά του, αλλά είναι και ρίσκο τα μεγάλα αστικά κέντρα να μείνουν όπως είναι, με μεγάλη πυκνότητα πολιτών, που θα ψάξουν τρόπους για να βρεθούν μαζί. Δεν ξέρω αν θα είναι διαθέσιμα τα self-tests για όλους, ώστε να κάνουν τεστ για να κανονίσουν συναντήσεις. Δεν είναι σίγουρο ότι η μία λύση είναι καλύτερη από την άλλη. Προσωπικά θα προτιμούσα να φύγει ο κόσμος, να διασπαρεί στην Ελλάδα, ώστε να μην υπάρχει συνωστισμός στα αστικά κέντρα», είπε, μιλώντας στο Mega, ο ο καθηγητής Ιατρικής του πανεπιστημίου της Γενεύης, Μανώλης Δερμιτζάκης για την απαγόρευση μετακινήσεων εκτός νομού για το Πάσχα.
Απαντώντας στο αν θα έπρεπε οι εμβολιασμένοι να μπορούν να κινηθούν διαφορετικά από τους υπόλοιπους, ο ίδιος είπε ότι «Πρέπει να υπάρχει προσοχή στο τι ελευθερίες δίνουμε στους εμβολιασμένους, σε σχέση με τους μη εμβολιασμένους, γιατί αυτό δημιουργεί κοινωνικές αδικίες. Δεν έχουν εμβολιαστεί όλες οι ηλικίες».
«Νομίζω ότι η Ελλάδα διάλεξε να ακολουθήσει ένα μοντέλο περιορισμού και απαγόρευσης σε όλη τη διάρκεια της πανδημίας. Στο πρώτο στάδιο ήταν λογικό. Αυτό που δεν κάναμε μετά, και δεν το έκανε και το μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης, είναι να βάλουμε τον κόσμο στη διαδικασία να μάθει πώς να λειτουργεί με συστάσεις και όχι με απαγορεύσεις, και να κάνει τις επιλογές του ώστε να μειωθεί η μετάδοση. Επειδή δεν υπήρχε η λογική της σύστασης, χάθηκε η δυνατότητα της έντονης ατομικής ευθύνης», σημείωσε ο Μ. Δερμιτζάκης.
Με πληροφορίες από SKAI, Real, iEidiseis, Ethnos