Συνάντηση Θραψανιώτη – Γουλιδάκη
Ο Βουλευτής Λασιθίου του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ Μανόλης Θραψανιώτης και αντιπροσωπεία της Ν.Ε του κόμματος, αποτελούμενη από τους Γιώργο Καλλιντέρη και Μαρία Στρατάκη, συναντήθηκε την Τρίτη 20/4/2021 με τον Αντιπεριφερειάρχη Λασιθίου κ. Γιάννη Γουλιδάκη.
Αντικείμενο της συνάντησης ήταν η ενημέρωση του Αντιπεριφερειάρχη Λασιθίου για τις αρνητικές εξελίξεις σχετικά με το μέλλον των Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων στο νομό, ύστερα και από τη συζήτηση της Επίκαιρης Ερώτησης του Μανόλη Θραψανιώτη στη Βουλή και τις απαντήσεις του αρμόδιου Υφυπουργού. Από εκεί προκύπτει και η άρνηση της κυβέρνησης να προχωρήσει στην Ίδρυση των νέων Τμημάτων με επιχειρήματα που αποτελούν δικαιολογίες.
Ο Βουλευτής Λασιθίου τόνισε την ανάγκη ενημέρωσης και κινητοποίησης των Λασιθιωτών για να υπερασπιστούν αυτά που με αγώνες κατέκτησαν τα προηγούμενα χρόνια αλλά και να απαιτήσουν να προχωρήσει ο σχεδιασμός που έχει ψηφιστεί. Με την ίδρυση του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστήμιου (Νόμος 4610/2019) και τη θετική ανταπόκριση της τοπικής κοινωνίας, το Λασίθι απόκτησε σημαντικό αποτύπωμα στον ακαδημαϊκό χάρτη της χώρας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ανάπτυξη της περιοχής.
Πλάι στα τμήματα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας στον Άγιο Νικόλαο και Επιστημών Διατροφής και Διαιτολογίας στη Σητεία, που ήδη λειτουργούσαν και αναβαθμίστηκαν σε Πανεπιστημιακά Τμήματα, έχει προγραμματιστεί η έναρξη λειτουργίας της Σχολής Επιστημών Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού με έδρα τον Άγιο Νικόλαο και το τμήμα Φυσικοθεραπείας με έδρα την Ιεράπετρα. Η αιφνιδιαστική και αναιτιολόγητη αναστολή των τελευταίων, προκάλεσε απογοήτευση και αναστάτωση τόσο στους άμεσα εμπλεκόμενους φορείς, όσο και σε ολόκληρη την κοινωνία.
Παρουσίασε αναλυτικά το ιστορικό και τις συνέπειες της υστέρησης του Λασιθίου στην Πανεπιστημιακή Εκπαίδευση και επεσήμανε ότι παραμένουμε στο ίδιο έργο θεατές για ακόμα μια φορά, παρά την αδιαμφισβήτητη συνεισφορά μας στην εθνική οικονομία. Το Λασίθι τίθεται στο περιθώριο των κυβερνητικών σχεδιασμών, καθώς, ενώ είναι δεδομένο πως τα επαρχιακά πανεπιστήμια συνεισφέρουν σημαντικά στις τοπικές κοινωνίες σε πολλούς τομείς, η περιοχή μας υποβαθμίζεται συστηματικά. Η δημογραφική υποχώρηση του νομού μας από το 1981 και μετά, έχει άμεση σύνδεση με την υστέρηση του, στην κατανομή Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων σε σχέση με το υπόλοιπο νησί.
Ο εξαιρετικός σχεδιασμός των νέων τμημάτων του ΕΛ.ΜΕ.ΠΑ στο Λασίθι αξιοποιεί τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του τόπου και προωθεί την ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας με την εισαγωγή της γνώσης και της έρευνας στην παραγωγική διαδικασία και την αναβάθμιση του ανθρώπινου δυναμικού, ενώ μέσα από το σύγχρονο δίκτυο ακαδημαϊκών συνεργειών, συμβάλει στην περαιτέρω ανάπτυξη και συνεργασία μεταξύ όλων των πόλεων του Νομού και καλύπτει ανάγκες ολόκληρης της Κρήτης. Δημιουργεί συγχρόνως εναλλακτικούς τομείς ανάπτυξης που θα έχουν πολλαπλασιαστικές ευεργετικές συνέπειες για τον τόπο.
Είναι η πρώτη φορά που η πανεπιστημιακή κοινότητα συμφωνεί με τον σχεδιασμό, αφού συνέβαλε με τη συμμετοχή της, αλλά και όλοι οι φορείς και οι κάτοικοι του νομού, αφού είναι δίκαια και αποτελεσματικά κατανεμημένος.
Ταυτόχρονα η αιφνιδιαστική μείωση των εισακτέων θέτει σε κίνδυνο και τη λειτουργία των δυο Τμημάτων που έχουν απομείνει. Η δυσμενής αλλαγή των όρων εισαγωγής στο Πανεπιστήμιο μέσα στην ίδια χρονιά, και μάλιστα σε μια χρονιά που τα παιδιά έχουν υποστεί τεράστια ταλαιπωρία και ψυχολογική πίεση, λόγω της πανδημίας, είναι κάτι που δεν έχει ξανασυμβεί. Είναι κατάφωρα άδικο για παιδιά και γονείς, αλλά απειλεί και τη βιωσιμότητα πολλών επαρχιακών Πανεπιστημιακών Τμημάτων, και αυτών του Λασιθίου. Οι αλλαγές στην εκπαίδευση δεν πρέπει να είναι αιφνιδιαστικές και η εφαρμογή τους θα πρέπει να ανασταλεί για φέτος τουλάχιστον. Για να αντιμετωπίσει αυτή την κρίσιμη κατάσταση το ΕΛ.ΜΕ.ΠΑ. θεσμοθέτησε 10 υποτροφίες για το Τμήμα του Αγίου Νικολάου, για να υποκαταστήσει, όσο είναι δυνατόν, την έλλειψη φοιτητικής μέριμνας, που δρα ανασταλτικά στην επιλογή των υποψηφίων για το νομό. Ο Μανόλης Θραψανιώτης ζήτησε από τον Αντιπεριφερειάρχη να εισηγηθεί στην Περιφέρεια αντίστοιχες πρωτοβουλίες και να ενισχύσει την προσπάθεια του ΕΛ.ΜΕ.ΠΑ.
Ο Αντιπεριφερειάρχης συμφώνησε ότι χρειάζεται να οργανωθεί η αντίδραση σε αυτή την υποβάθμιση του νομού με πανλασιθιώτικη προσέγγιση γιατί δεν αφορά μόνο μια πόλη ή ένα Ίδρυμα αλλά το μέλλον ολόκληρου του τόπου. Περιέγραψε τις προσπάθειες που έγιναν στο παρελθόν και που έμειναν στα λόγια ή σε μικρά αποτελέσματα.
Ο Μανόλης Θραψανιώτης ζήτησε από τον Αντιπεριφερειάρχη να αναλάβει πρωτοβουλία για ένα πρώτο κάλεσμα στους Λασιθιώτικους πολιτικούς, κοινωνικούς και εκπαιδευτικούς φορείς, για να παραμείνει ζωντανό το αίτημα για την ισότιμη συμμετοχή του νομού στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, να μην χαθούν οι προσπάθειες και οι κατακτήσεις των προηγούμενων χρόνων αλλά και το δικαίωμα των παιδιών στη μόρφωση, και να μείνει ενεργός ο σχεδιασμός των νέων Τμημάτων που έχουν την υποστήριξη της τοπικής κοινωνίας και της Πανεπιστημιακής κοινότητας.
Ο κ. Γουλιδάκης συμφώνησε στην ανάγκη αυτής της πρωτοβουλίας και υποσχέθηκε την αμέριστη υποστήριξή του.