Ο οδηγός… επιτυχίας ενός πραξικοπήματος, παλαιότερα, έλεγε ότι πρέπει να ελέγξεις τις τηλεπικοινωνίες, το ραδιόφωνο και τον Τύπο. Βλέπετε όταν συντάσσονταν τα σχετικά… εγχειρίδια δεν ήταν διαδεδομένη η τηλεόραση και δεν υπήρχε ίντερνετ.
Αυτό το δρόμο ακολούθησαν και οι πραξικοπηματίες τα ξημερώματα της 21ης Απριλίου. Κατέλαβαν τον ΟΤΕ, το ραδιόφωνο του ΕΙΡ στο Ζάππειο, είχαν έτσι κι αλλιώς δικό τους τον ραδιοφωνικό σταθμό των Ενόπλων Δυνάμεων και αμέσως μετά έστειλαν δικούς τους στα πιεστήρια των εφημερίδων για να εμποδίσουν την έκδοσή τους.
Εκείνα το χρόνια υπήρχε σαφής διαχωρισμός πρωινών και απογευματινών εφημερίδων που στην ουσία ήταν μεσημεριάτικες. Οι πρωινές γύρω στις 4 το πρωί άρχιζαν την εκτύπωση. Τα πιεστήρια βρίσκονταν στο κέντρο της Αθήνας κι οι εφημεριδοπώλες έκαναν ουρά έξω από αυτά για να πάρουν τα φρεσκοτυπωμένα φύλλα. Οι συντάκτες των απογευματινών εφημερίδων πήγαιναν νωρίς το πρωί για να προλάβουν τα τελευταία νέα. Τα φύλλα αυτά τυπωνόντουσαν αργά το πρωί. Υπήρχαν φυσικά και οι έκτακτες εκδόσεις.
Λογικό είναι να τυπώθηκαν εκείνο το βράδυ μόνο τα πρωινά φύλλα. Από τις έξι πρωινές εφημερίδες της Αθήνας την είδηση για το πραξικόπημα την είχαν δύο. Η Καθημερινή και η Αυγή.
Οι υπόλοιπες δεν πρόλαβαν να κάνουν αλλαγή στην πρώτη τους σελίδα. Η έκδοση διακόπηκε από αξιωματικούς και φαντάρους που μπήκαν στα τυπογραφία με πιστόλια στα χέρια. Αυτές οι πρώτες εκδόσεις και τα λίγα φύλλα που κυκλοφόρησαν στο κέντρο της Αθήνας με τα χρόνια απέκτησαν συλλεκτική αξία.
Η Καθημερινή πρόλαβε να περιλάβει στην έκδοσή της ένα μονόστηλο για το πραξικόπημα και τη σύλληψη του πρωθυπουργού Παναγιώτη Κανελλόπουλου. Περισσότερα για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες τυπώθηκε το φύλλο διαβάστε εδώ
Η Αυγή πρόλαβε στην πρώτη της σελίδα, πάνω από το λογότυπο να αναφέρει τις συλλήψεις των Μανώλη Γλέζου, Λεωνίδα Κύρκου και Ανδρέα Παπανδρέου που, λογικά, πιάστηκαν από τους πρώτους.
Η Ακρόπολις είχε βασικό θέμα τις (προεκλογικές) παροχές της κυβέρνησης στους αγρότες.
Το Βήμα ασχολήθηκε με την προεκλογική συγκέντρωση του Γεωργίου Παπανδρέου στη Θεσσαλονίκη.
Στο δεύτερο… μισό της πρώτης σελίδας δημοσιεύτηκε μια ακόμα συνέχεια του αναγνώσματος Η αληθινή ιστορία της χούντας, με αναφορές στις ομάδες αξιωματικών που παρέβαιναν τον όρκο τους. Την υπέγραφε ο συνταγματάρχης Δημήτρης Χονδροκούκης. Φυσικά η σειρά δεν ολοκληρώθηκε.
Στη Θεσσαλονίκη η Μακεδονία ασχολείται με την… οικογένεια Παπανδρέου. Αριστερά, ο υιός Ανδρέας και η προοπτική να κληθεί να καταθέσει για την υπόθεση Ασπίδα και δεξιά η αναμενόμενη προεκλογική συγκέντρωση του πατρός στη Θεσσαλονίκη.
Κι εδώ υπάρχει μια καμπάνια που θα διακοπεί. Πρόκειται για το ιστορικό ανάγνωσμα για το Κίνημα της Θεσσαλονίκης. Αφοράτην απόφαση δηλαδή του Ελευθέριου Βενιζέλου να δημιουργήσει ξεχωριστό κράτος στη Βόρεια Ελλάδα για να μετάσχει η Ελλάδα στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Η σειρά που πιθανότατα έγραφε ο μετρ του είδους Σόλων Γρηγοριάδης διακόπηκε στην 70η συνέχεια.
Το πραξικόπημα έγινε ξημερώματα Παρασκευής. Το Σάββατο δεν κυκλοφόρησαν εφημερίδες, ενώ την Κυριακή 23 Απριλίου, των Βαΐων εμφανίστηκαν στα περίπτερα οι πρωινές εφημερίδες. Με λίγες σελίδες και κείμενα που είχαν σταλεί από τους στρατιωτικούς. Από την επομένη αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία των εφημερίδων. Με τιμητικές απουσίες. Πέρα από την Αυγή και τη Δημοκρατική Αλλαγή που εξέφραζαν την αριστερά (ΕΔΑ), δεν κυκλοφόρησε η Μητσοτακική Ελευθερία του Πάνου Κόκκα, η Καθημερινή και Μεσημβρινή της Ελένης Βλάχου που ήταν το ισχυρότερο χτύπημα στο καθεστώς αφού εκπροσωπούσαν την παραδοσιακή δεξιά. Αρχές Μαΐου σταμάτησε να εκδίδεται η Αθηναϊκή του Γιάννη Παπαγεωργίου, αργότερα διέκοψε την κυκλοφορία του το Έθνος (1969), ενώ το 1973 απαγορεύτηκε η έκδοση της Βραδυνής που έπαιζε «κλεφτοπόλεμο» με τη χούντα εκφράζοντας την Καραμανλική παράταξη της δεξιάς.
Πηγή: pasatempo.wordpress.com