Συνάντηση Θραψανιώτη με την Διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Λασιθίου
Ο Βουλευτής Λασιθίου του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ Μανόλης Θραψανιώτης και αντιπροσωπεία της Ν.Ε του κόμματος, αποτελούμενη από τους Γιώργο Καλλιντέρη, Μαρία Καφετζάκη, Μαρία Σαπουτζάκη και Μαρία Στεφανάκη, συναντήθηκε την Δευτέρα 19/4/2021 με τον Πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου Λασιθίου κ. Μανόλη Πεπόνη, μέλη της Διοίκησης του και την κ. Μαρία Φαζού, γραμματέα του Συνδέσμου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Νομού Λασιθίου.
Αντικείμενο της συνάντησης ήταν το αντεργατικό νομοσχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση και τα οξυμένα προβλήματα των εργαζομένων στο Λασίθι εξαιτίας της αναστολής της οικονομικής δραστηριότητας και της κατάρρευσης του τουρισμού.
Ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου αναφέρθηκε στο νομοσχέδιο Χατζηδάκη λέγοντας πως αν επιβεβαιωθούν τα όσα έχουν διαρρεύσει στον τύπο, τότε φαντασιώσεις της εργοδοσίας δεκαετιών γίνονται πράξη. Καταργούνται εργασιακά δικαιώματα τα οποία κατακτήθηκαν με κόπο και αγώνες, όπως η πενθήμερη εργασία και το οκτάωρο, ενώ ανοίγουν πολλά παράθυρα για μείωση μισθών και κατάργηση πληρωμής υπερωριών.
Ειδικά για τους εποχικά εργαζόμενους αυτό είναι μεγάλο πλήγμα, αφού δουλεύοντας υπερωρίες και ρεπό συμπλήρωναν το εισόδημα τους. Η απώλεια αυτού του εισοδήματος θα είναι απώλεια και για όλο τον νομό.
Αναφέρθηκε ακόμα στις διεθνείς εξελίξεις πάνω στα εργασιακά και ότι έχουμε επαναφορά του αποτυχημένου μοντέλου που εφαρμόστηκε στην Ελλάδα των πρώτων μνημονίων.
Στο Λασίθι δεν έχει υπογραφεί η τοπική συλλογική σύμβαση, ενώ η Πανελλήνια συλλογική σύμβαση δεν έχει ακόμα κηρυχθεί υποχρεωτική από το Υπουργείο.
Η κ. Φαζού, αφού ευχαρίστησε τον Μανόλη Θραψανιώτη γιατί πάντα ανταποκρίνεται στην υποστήριξη των αιτημάτων των εργαζομένων, αναφέρθηκε στην απόγνωση των ξενοδοχοϋπαλλήλων που μέσα στην πανδημία αντιμετωπίζουν εργοδοτικές πιέσεις, απολύσεις, διεκδικώντας το αυτονόητο για μια αξιοπρεπή ζωή. Πάρα πολλοί εργαζόμενοι δεν έχουν δουλέψει από τον Οκτώβριο του 2019, σχεδόν 20 μήνες. Η έλλειψη τοπικής συλλογικής σύμβασης δημιουργεί αφενός εργαζόμενους δυο ταχυτήτων, αφού όσες κατηγορίες δεν υπάρχουν στην Πανελλήνια Σύμβαση Ξενοδοχοϋπαλλήλων θα αμείβονται με 650 ευρώ, αφετέρου δείχνει την διάθεση των εργοδοτών να μην υπάρχουν τοπικές εργοδοτικές οργανώσεις. Ο Σύνδεσμος Ξενοδοχοϋπαλλήλων νομού Λασιθίου τους ζητάει να αναλογιστούν τις επιπτώσεις αυτής της απόφασης και να πράξουν τα δέοντα για το καλό του τόπου και των εργαζομένων.
Παίρνοντας τον λόγο ο Βουλευτής, αναφέρθηκε στην κατάργηση των εργασιακών δικαιωμάτων που φέρνει το εργασιακό νομοσχέδιο που θα έρθει για διαβούλευση τις επόμενες μέρες, συνεχίζοντας τη διάλυση που προκάλεσε η κυβέρνηση στην παιδεία, στην υγεία και στον τουρισμό. Αυτό το νομοσχέδιο έρχεται σε συνέχεια των απορυθμίσεων που ξεκίνησαν με την ψήφιση από τον πρώτο νόμο της νέας κυβέρνησης, της απαίτησης του ΣΕΒ για κατάργηση της αιτιολόγησης των απολύσεων. Με το τωρινό νομοσχέδιο οι απολύσεις απελευθερώνονται, αφού ακόμα κι αν δικαστικά δικαιωθεί ο εργαζόμενος δεν υποχρεούται ο εργοδότης σε επαναπρόσληψη. Είναι μια συστηματική προσπάθεια εκμηδενισμού της διαπραγματευτικής θέσης των εργαζομένων με το χτύπημα των συλλογικών συμβάσεων, την προώθηση των ατομικών συμβάσεων, την καταστρατήγηση των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων και τον εκφοβισμό με την αυθαιρεσία των απολύσεων και τελικά την μείωση του εργατικού εισοδήματος.
Ιδιαίτερη συζήτηση έγινε για την ανάγκη όλοι οι τοπικοί φορείς να ασκήσουν τη δική τους πίεση στους ξενοδόχους ώστε να προχωρήσουν στην υπογραφή της τοπικής συλλογικής σύμβασης, που έχει λειτουργήσει πολύ αποδοτικά για δεκαετίες στο Λασίθι.
Κοινή θέση όλων ήταν η ανάγκη να υπάρξει ενωτική και μαζική αντίδραση όλων των εργαζομένων στους αντεργατικούς σχεδιασμούς, με ξεκίνημα την συγκέντρωση των εργαζόμενων Εστίασης – Τουρισμού την Τρίτη 20/4 στο Εργατικό Κέντρο.