Σε ακόμη μία προσπάθεια να πλήξει τον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία επιδίδεται η κυβέρνηση Μητσοτάκη. Την αρχή έκανε ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης με πρωινές δηλώσεις στο Mega, προαναγγέλλοντας νομοσχέδιο με το οποίο θα αίρονται οι περιορισμοί άσκησης εκλογικού δικαιώματος από κατοίκους του εξωτερικού.
Τη σκυτάλη πήρε η Αριστοτελία Πελώνη κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, επιβεβαιώνοντας ότι πρόκειται για οργανωμένη προσπάθεια του Μεγάρου Μαξίμου να πλήξει την αξιωματική αντιπολίτευση.
Για να μην χάνεται λοιπόν χρόνος, η κυβέρνηση -με απόφαση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη- καταθέτει νομοσχέδιο για την άρση των περιορισμών. Αυτό που προτείνεται προς κατάργηση είναι η προϋπόθεση παραμονής δύο ετών στην Ελλάδα κατά την τελευταία 35ετία και η υποχρέωση υποβολής φορολογικής δήλωσης κατά το τρέχον ή το προηγούμενο έτος.
Ωστόσο, όπως σχολίασε και ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, ο οποίος κατέθεσε τροπολογία σε απάντηση του «πυροτεχνήματος» Βορίδη, η κυβέρνηση γνωρίζει ότι η τροποποίηση του νομοσχεδίου απαιτεί 200 ψήφους και αναδιαμόρφωση της ειδικής πλειοψηφίας που επιτεύχθηκε το 2019. Δεν καταθέτει λοιπόν την τροπολογία για λόγους ουσίας, αλλά για λόγους εντυπώσεων.
Αξίζει να σημειωθεί ότι τον Δεκέμβριο του 2019, η Ολομέλεια της Βουλής υπερψήφισε, επί της αρχής και επί των άρθρων, το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών για την διευκόλυνση άσκησης του εκλογικού δικαιώματος εκλογέων που βρίσκονται εκτός ελληνικής επικρατείας.
Ειδικότερα, επί συνόλου 296 παρόντων βουλευτών, υπέρ της αρχής του νομοσχεδίου ψήφισαν 288.
Ο ΣΥΡΙΖΑ που αριθμεί 86 βουλευτές υπερψήφισε όλα τα άρθρα, ενώ δήλωσε «παρών», μόνο στο άρθρο 4 που αφορά τον τρόπο εγγραφής στους εκλογικούς καταλόγους των Ελλήνων του εξωτερικού.
Οι περιορισμοί που αλλάζουν
Σύμφωνα με το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο, δικαίωμα εγγραφής στους εκλογικούς καταλόγους έχουν οι εκλογείς οι οποίοι τα τελευταία 35 χρόνια έχουν ζήσει δύο χρόνια στην Ελλάδα και έχουν υποβάλει φορολογική δήλωση Ε1 ή Ε2 ή Ε3 ή Ε9 είτε το τρέχον είτε το προηγούμενο φορολογικό έτος.
Όπως ανέφερε ο Μάκης Βορίδης, το σχέδιο νόμου θα προβλέπει κατάργηση των παραπάνω περιορισμών που έχουν τεθεί για την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος του απόδημου Ελληνισμού από τον τόπο κατοικίας του.
Πώς λοιπόν 1,5 χρονό μετά τη ψήφιση του συγκεκριμένου νομοσχεδίου η κυβέρνηση «θυμήθηκε» να φέρει εκ νέου νομοσχέδιο με το οποίο θα αίρονται οι περιορισμοί άσκησης εκλογικού δικαιώματος από κατοίκους του εξωτερικού;
Προφανώς λόγω της μεγάλης δυσαρέσκειας των πολιτών στο εσωτερικό της χώρας, ο κ. Μητσοτάκης αποφάσισε να στραφεί και στο εξωτερικό, μπας και σώσει την παρτίδα…
Μάλιστα, τα παιχνίδια της κυβέρνησης είχαν προαναγγελθεί από τον Κυριάκο Μητσοτάκη στις 22 Μαρτίου στη διάρκεια τηλεδιάσκεψης που είχε με τους εκπροσώπους των ελληνικών κοινοτήτων της Λατινικής Αμερικής.
Όπως είχε τονίσει χαρακτηριστικά: «Δυστυχώς, ένα μεγάλο κομμάτι των Ελλήνων της Λατινικής Αμερικής δεν μπορούν να εκμεταλλευτούν τις πρόνοιες αυτού του νόμου. Δεσμεύομαι όμως, ότι θα επανέλθουμε στο ζήτημα αυτό και μετά την επόμενη εκλογή, στην οποία για πρώτη φορά θα ψηφίσουν Έλληνες που δεν διαμένουν στην Ελλάδα μόνιμα, πιστεύω ότι το επιχείρημα γιατί αυτή η δυνατότητα θα πρέπει να δοθεί σε περισσότερους Έλληνες του εξωτερικού θα είναι ακόμα πιο έντονο. Και πιστεύω ότι θα επανέλθουμε στον νόμο αυτόν, θα τον ενισχύσουμε ώστε να μπορείτε όσοι θέλετε να συμμετέχετε στα κοινά της πατρίδας μας, να το κάνετε συμμετέχοντας στη διαδικασία ανάδειξης της πολιτικής ηγεσίας στη χώρα μας».