Ο υπουργός υποστήριξε ότι «λόγω Κουφοντίνα» αύξησαν στον παρουσιαστή την αστυνομική προστασία. Είπε ψευδώς ότι η ΓΑΔΑ δεν διέψευσε ποτέ τη διάθεση αστυνομικών
Με ψέματα από το βήμα της Βουλής ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης επιχείρησε να καλύψει τις ευθύνες κυβέρνησης και ΕΛΑΣ στην υπόθεση της αστυνομικής φύλαξης του Μένιου Φουρθιώτη. Αφού αναγκάστηκε να παραδεχθεί ότι επί υπουργίας του ήδη από τον Μαΐο του 2020 είχαν διατεθεί αστυνομικοί στον παρουσιαστή, ισχυρίστηκε ότι ποτέ η Αστυνομία δεν διέψευσε τη φύλαξη, «θα ήταν άλλωστε παράλογο» όπως είπε, ενώ η ΓΑΔΑ με ανακοίνωσή της στις 24 Μαρτίου είχε υποστηρίξει ότι «δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα» τα σχετικά δημοσιεύματα στο διαδίκτυο.
Παράλληλα υπερασπίστηκε τη διάθεση αστυνομικής προστασίας στον Μένιο Φουριώτη, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι η αστυνομία στην υπόθεση φύλαξης, αξιολογεί κινδύνους όχι πρόσωπα και χαρακτήρες. «Αλίμονο εάν οι υποκειμενικές κρίσεις για την προσωπικότητα του κάθε αιτούντος προστασία, παρεισφρέουν στην αξιολόγηση του κινδύνου» είπε.
Απαντώντας στο πλαίσιο επίκαιρης ερώτησης του Γιώργου Καμίνη από το ΚΙΝΑΛ για τη φύλαξη «ευπαθών στόχων», ο υπουργός απέφυγε προσεκτικά να αναφέρει έστω και μια φορά το όνομα του Μ. Φουρθιώτη και σημείωσε συγκεκριμένα:
«Τον παρουσιαστή τον φύλαγε 1 άτομο τον Μάιο του 2020, τον Αύγουστο 2020 υπήρξε εμπρησμός έξω από το σπίτι του και η επιτροπή που συνεδριάζει ανά τρίμηνο αποφάσισε τον Νοέμβριο τη διάθεση ενός ακόμη για ένα τρίμηνο.
Στις 13 Ιανουαρίου – μετά από εμπρησμό αυτοκινήτου στο Epsilon TV όπου εργάζεται- διατάχθηκε η διάθεση και τρίτου αστυνομικού, μιας υπηρεσιακής μοτοσικλέτας και η επιτήρηση- όχι φύλαξη της οικίας του. Αυτά τα πρόσθετα μέτρα άργησαν να διατεθούν, δόθηκαν μετά τα μέσα Φεβρουαρίου.
Στα μέσα Μαρτίου υπήρξε συνολική αύξηση των μέτρων προστασίας λόγω θέματος Κουφοντίνα. Υπήρχαν επιθέσεις σε σπίτια βουλευτών και πολλές απειλές σε ΜΜΕ. Τότε αυξήθηκε η συνοδευτική αστυνόμευση με 4ο αστυνομικό, ένα υπηρεσιακό αυτοκίνητο και διατάχθηκε 24ωρη φύλαξη της οικίας του με 4 άτομα».
Έτσι, χωρίς ουσιαστικά να εξηγήσει τους λόγους που ο Μένιος Φουρθιώτης με πλαστή ταυτότητα της ΕΣΗΕΑ δικαιούτο αστυνομική φύλαξη, ο υπουργός έκανε λόγο για «ανεμιστήρα της λάσπης» επειδή όπως είπε «ποτέ δεν υπήρξαν τεθωρακισμένα αυτοκίνητα» και «στους 10 από τους 11 μήνες, δηλαδή στο 90% του χρονικού διαστήματος φύλαξης, είχε ένα ή δύο άτομα χωρίς αυτοκίνητο».
Επίσης, ισχυρίστηκε ότι δεν υπήρξε καμία αντίφαση στην εντολή που έδωσε να συνεδριάσει εκτάκτως η αρμόδια επιτροπή, πριν το καθορισμένο τρίμηνο, για να επανεξετάσει την αναγκαιότητα των μέτρων φύλαξης για τον συγκεκριμένο, με την ανακοίνωση της ΓΑΔΑ. «Και η έρευνα που διέταξα για να δούμε τι έγινε σε κάθε στάδιο της διαδικασίας, είναι όχι μόνο για να ελεγχθούν τυχόν παρατυπίες, αλλά κυρίως για να χρησιμοποιηθεί η ανάλυση αυτής της περίπτωσης στις νομοθετικές βελτιώσεις που θα προτείνουμε» υποστήριξε.
Πήγε να βγει και από πάνω
Μάλιστα, επιχείρησε να βγει και από πάνω «κουνώντας το δάχτυλο» σε όσους αποκάλυψαν την υπόθεση. «Να είναι πολύ προσεκτικοί κάποιοι διαπρύσιοι ηθικοπλάστες. Η Αστυνομία στην υπόθεση φύλαξης, αξιολογεί κινδύνους όχι πρόσωπα και χαρακτήρες. Αλίμονο εάν οι υποκειμενικές κρίσεις για την προσωπικότητα του κάθε αιτούντος προστασία, παρεισφρέουν στην αξιολόγηση του κινδύνου» είπε. «Έχουμε κράτος δικαίου, δεν στιγματίζουμε, δεν λυντσάρουμε, είναι βαθιά αντιδημοκρατικό, είναι αδιανόητο να βγαίνουν έντυπα με τίτλους “μας κυβερνούν αυτοί που έδωσαν προστασία στον τάδε”».
Κάνοντας λόγο για «αντιαισθητικές ανορθογραφίες» που εμφανίζονται στη δημοσιότητα για το θέμα φύλαξης, ο Μ. Χρυσοχοΐδης υποστήριξε ότι «δεν έχουν να κάνουν με υποτιθέμενα σκάνδαλα και εύνοιες» καθώς «όλα γίνονται με απέραντη τυπική νομιμότητα». Για το λόγο αυτό, προανήγγειλε ότι θα φέρει το επόμενο διάστημα σχέδιο νόμου για την εκπαίδευση των αστυνομικών και την αλλαγή οργάνωσης του Σώματος και του Υπουργείου, στο οποίο θα περιλαμβάνονται διατάξεις και για τη φύλαξη δημόσιων προσώπων. Προανήγγειλε δε μικτό σώμα φύλαξης από δυνάμεις της ΕΛΑΣ και ιδιωτικές εταιρείες.
Παράλληλα, ο υπουργός απάντησε με αοριστολογίες για το πόσοι είναι συνολικά οι αστυνομικοί που απασχολούνται στη φύλαξη «ευπαθών στόχων». Όπως είπε, «το σύνολο του απασχολούμενου αστυνομικού προσωπικού στη φύλαξη δεν ξεπερνά μικρό μονοψήφιο ποσοστό του συνόλου των αστυνομικών δυνάμεων της χώρας», με την κατανομή να είναι 60% σε πολιτικούς, 30% σε άλλους κρατικούς αξιωματούχους και ιδιώτες, 10% σε διπλωμάτες. «Ειδικότερα σε δημοσιογράφους-εκδότες διατίθεται λιγότερο από το 2% του συνόλου των δυνάμεων, δηλαδή μερικές μικρές δεκάδες αστυνομικού προσωπικού» είπε.
Τέλος, για άλλη μια φορά ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης εμφανίστηκε ως συνήγορος της ΕΛΑΣ κάνοντας λόγο για «κάλπικη επίθεση κατά της αστυνομίας», «καραμέλες της αστυνομικής βίας» και «τζάμπα δικαστές του Twitter».
«Η Ελλάδα και ο κόσμος όλος καταπιέζονται αφόρητα περισσότερο από ένα χρόνο από την πανδημία. Όχι από την Αστυνομία» ισχυρίστηκε δικαιολογώντας τα «παρατράγουδα» όπως τα χαρακτήρισε από το ότι ειδικές επιχειρησιακές μονάδες, όπως η ΔΙΑΣ, η ΔΡΑΣΗ και η ΟΠΚΕ «αναγκάζονται να τρέχουν και με τα μπλοκάκια για πρόστιμα ή συνετισμό στις πλατείες».
Προανήγγειλε τέλος ότι οι αστυνομικοί θα βάλουν διακριτικά, τα οποία «θα έρθουν σε λίγες εβδομάδες», καθώς και κάμερες οι οποίες θα εφαρμοστούν «στο σύνολο της χώρας σε ένα χρόνο».