Επαφές με τη Μόσχα για το ενδεχόμενο αγοράς του ρωσικού εμβολίου Sputnik V θα ξεκινήσει το Βερολίνο, ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας της Γερμανίας, Γενς Σπαν, αμέσως μόλις το εμβόλιο λάβει την έγκριση των ευρωπαϊκών ρυθμιστικών αρχών. Ωστόσο, όπως μεταδίδει από τις Βρυξέλλες η ανταποκρίτρια της efsyn.gr Μαρία Ψαρά, η ανακοίνωση έχει προκαλέσει αντιδράσεις στην Ε.Ε.
Ο Γενς Σπαν, μιλώντας στον περιφερειακό ραδιοφωνικό σταθμό WDR, είπε ότι εξήγησε εκ μέρους της Γερμανίας στο συμβούλιο των υπουργών Υγείας της Ε.Ε. «ότι θα συζητήσουμε διμερώς με τη Ρωσία, αρχικά για να γνωρίζουμε ποιες ποσότητες του εμβολίου και πότε θα μπορούσαν να παραδοθούν».
Μάλιστα, δικαιολόγησε την απόφασή του εξηγώντας ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ανακοινώσει ότι δεν θα διαπραγματευθεί εξ ονόματος των 27 χωρών-μελών για την αγορά του Sputnik V, όπως είχε κάνει με άλλα εμβόλια κατά της Covid-19.
«Οι παραδόσεις του ρωσικού εμβολίου θα πρέπει να πραγματοποιηθούν τους δύο με τέσσερις, πέντε επόμενους μήνες για να μπορέσουν να κάνουν τη διαφορά στην τρέχουσα κατάσταση» σε ό,τι αφορά τον αριθμό των εμβολίων που χορηγούνται, διευκρίνισε ο Σπαν, ο οποίος δέχεται επικρίσεις για τη βραδύτητα της εκστρατείας εμβολιασμού στη Γερμανία.
Πριν από τον Γενς Σπαν, τον δρόμο άνοιξε η Βαυαρία, το μεγαλύτερο κρατίδιο της Γερμανίας, είχε ανακοινώσει χθες, Τετάρτη, ότι θα διαπραγματευθεί «ένα προκαταρκτικό συμβόλαιο» με τη Ρωσία για την αγορά 2,5 εκατομμυρίων δόσεων του Sputnik V, με την προϋπόθεση ότι αυτό θα λάβει την έγκριση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ).
Πρέπει να σημειωθεί ότι το θέμα της χρήσης του ρωσικού εμβολίου διχάζει την Ευρώπη. Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Ζαν-Ιβ Λεντριάν, είχε κατηγορήσει πρόσφατα τη Ρωσία ότι το χρησιμοποιεί ως εργαλείο «προπαγάνδας».
Η Ρωσία, καθώς δεν μπορούσε να παράξει το Sputnik V σε επαρκείς ποσότητες, έδωσε προτεραιότητα στον ρωσικό πληθυσμό και μέχρι τώρα έχει εξαγάγει περιορισμένο αριθμό εμβολίων στο εξωτερικό.
Την ίδια ώρα, Ευρωπαίος διπλωμάτης χαρακτήρισε τη δήλωση Σπαν «κίνηση δυσπιστίας» στον τρόπο με τον οποίο η Επιτροπή χειρίστηκε το πρόγραμμα εμβολιασμού της.
Να σημειωθεί πάντως ότι μέχρι στιγμής, μόνο η Ουγγαρία και η Αυστρία έχουν παραβεί τη συμφωνία που συνήφθη στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ότι η Ε.Ε. θα οργανώσει από κοινού προμήθεια εμβολίων.