Εντάλματα και συλλήψεις στη Μιανμάρ, ενώ συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις

Τουλάχιστον 15 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους την Τετάρτη στη Μιανμάρ, όταν οι δυνάμεις ασφαλείας άνοιξαν πυρ κατά διαδηλωτών, ενώ συνεχίζονται οι διώξεις εναντίον ακτιβιστών και γνωστών προσώπων της χώρας που μιλούν ενάντια στη στρατιωτική χούντα. 

Σήμερα Πέμπτη έγινε γνωστό ότι συνελήφθη ο Πάινγκ Τακόν, γνωστός ηθοποιός και μοντέλο στη Μιανμάρ και την Ταϊλάνδη, που πήρε θέση ενάντια στο πραξικόπημα, ενώ έχουν εκδοθεί εκατοντάδες εντάλματα σύλληψης εναντίον αντικαθεστωτικών. Οι πολίτες, στη μνήμη των πάνω από 600 νεκρών του πραξικοπήματος, και σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις δολοφονίες τους, τοποθέτησαν παπούτσια γεμάτα με λουλούδια σε πολλά σημεία στην πόλη Γιανγκόν.

Σύμφωνα με την Ένωση Αρωγής στους Πολιτικούς Κρατουμένους (ΑΑΡΡ), εκτός από τους 600 νεκρούς, πάνω από 2.840 πολίτες έχουν συλληφθεί και κρατούνται από την 1η Φεβρουαρίου, ενώ συνεχίζονται οι συλλήψεις όσων αντιδρούν ή τολμούν να μιλήσουν ενάντια στο πραξικόπημα. Μεταξύ αυτών, καλλιτέχνες, λογοτέχνες και πρόσωπα δημοφιλή στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Επίσης, έγινε γνωστό ότι η πρεσβεία της Μιανμάρ στο Λονδίνο δεν επέτρεψε στον πρέσβη της χώρας, Τσιάου Ζαρ Μιν, να μπει στο κτίριο, καθώς ο αναπληρωτής του τον κλείδωσε απέξω με εντολή των στρατιωτικών και ανέλαβε ο ίδιος τα καθήκοντά του. Ο Τσιάου Ζαρ Μιν είχε κάνει δηλώσει εναντίον της χούντας, ζητώντας παράλληλα την απελευθέρωση της πρωθυπουργού Αούνγκ Σαν Σου Τσι και των άλλων πολιτικών κρατουμένων. «Έζησα το πραξικόπημα στο κέντρο του Λονδίνου. Κατέλαβαν το κτίριό μου», δήλωσε ο Τσιάου Ζαρ Μιν στο Reuters.

Ο πρέσβης της Μιανμάρ στο Λονδίνο, Τσιάου Ζαρ ΜινAP Photo/Kirsty Wigglesworth

Από την άλλη πλευρά, ο επικεφαλής των πραξικοπηματιών, Μιν Αούνγκ Χλάινγκ, κατηγόρησε το κίνημα ανυπακοής στη χούντα ότι παρεμποδίζει την ομαλή λειτουργία των νοσοκομείων, σχολείων, μεταφορών, υπηρεσιών και εργοστασίων, υποστηρίζοντας ότι «θέλουν να καταστρέψουν τη χώρα».

Έρευνα της Fitch Solutions έδειξε ότι η πλειοψηφία των πολιτών εξακολουθεί να στηρίζει την πρωθυπουργό Αούνγκ Σαν Σου Τσι, που κρατείται από τους στρατιωτικούς, ωστόσο εκτίμησε ότι είναι πιθανή η εμφύλια σύγκρουση λόγω του πραξικοπήματος αν οι αντίπαλοί του οπλιστούν και δημιουργήσουν παραστρατιωτικές ομάδες.

Στο μεταξύ, η ειδική απεσταλμένη του ΟΗΕ για τη Μιανμάρ, Κριστίν Σράνερ Μπέργκενερ, ελπίζει να μπορέσει να επισκεφθεί τη χώρα τις επόμενες ημέρες.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί