Σύμφωνα με τα δεδομένα προηγούμενων μελετών, οι άνθρωποι με ομάδα αίματος Α έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να μολυνθούν από κορονοϊό, ενώ εκείνοι της ομάδας Ο μικρότερη. Μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα, ωστόσο, η μεγαλύτερη του είδους της έως τώρα, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία που να δικαιολογούν ότι η ομάδα αίματος πράγματι επηρεάζει τον κίνδυνο σοβαρής Covid-19, ούτε καν την πιθανότητα λοίμωξης σε πρώτη φάση.
Από τη διενέργεια της έρευνας αυτής σε περίπου 108.000 ανθρώπους που έκαναν τεστ κορονοϊού ή νοσηλεύθηκαν εξαιτίας του σε τρεις αμερικανικές πολιτείες, η οποία δημοσιεύθηκε στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό «JAMA Network Open», σύμφωνα με τη βρετανική «Ντέιλι Μέιλ», δεν βρέθηκε κάποια ουσιαστική συσχέτιση ανάμεσα στην ομάδα αίματος και στη διάγνωση του κορονοϊού μέσω τεστ, στη σοβαρότητα των συμπτωμάτων της νόσου και στην πιθανότητα νοσηλείας ή εισαγωγής σε ΜΕΘ.
Οι βασικές ομάδες αίματος είναι τέσσερις (Α, Β, ΑΒ, Ο) και εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από το γενετικό υπόβαθρο κάθε ανθρώπου. «Δεν βρήκαμε καθόλου συσχετίσεις των ομάδων αίματος είτε με την πιθανότητα λοίμωξης Covid-19 είτε με τη σοβαρότητά της», δήλωσε ο επικεφαλής της νέας μελέτης, δρ Τζέφρι Άντερσον, του Ιατρικού Κέντρου Intermountain στη Σολτ Λέικ της Γιούτα.
«Πιστεύουμε ότι σημαντικές σχέσεις ανάμεσα αφενός στον κορονοϊό και στην Covid-19 αφετέρου στις ομάδες αίματος είναι απίθανες», κατέληξαν οι ερευνητές, οι οποίοι, πάντως, δεν έχουν κάποια ασφαλή εξήγηση για ποιο λόγο προηγούμενες μελέτες κατέληξαν σε διαφορετικό συμπέρασμα.
Οι ίδιοι θεωρούν πιθανό ότι έπαιξαν ρόλο κάποιοι άλλοι παράγοντες, όπως η τύχη, η μεροληψία, οι γενετικές διαφορές στους ανθρώπους των διαφορετικών δειγμάτων πληθυσμού, οι διαφορές στη γεωγραφία, οι παραλλαγές του κορονοϊού κ.ά., με αποτέλεσμα, σύμφωνα με την εκτίμησή τους, να εμφανιστεί κάποια ομάδα αίματος πιο ευάλωτη στον ιό.