Σε νέα παράταση για την καταβολή μειωμένου ενοικίου από τα κανάλια στην Digea προσανατολίζεται η κυβέρνηση με πρόσχημα τις επιπτώσεις της πανδημίας. Ήδη στο παρελθόν, από τον Απρίλιο του 2020 μέχρι σήμερα, με δύο διαδοχικές κυβερνητικές αποφάσεις, οι τηλεοπτικοί σταθμοί καταβάλλουν μειωμένο τέλος ενοικίου στην Digea κατά 50% για τη μεταφορά του σήματός τους, ενώ την επιβάρυνση για το υπόλοιπο 50% αναλαμβάνει το δημόσιο ταμείο!
Και εάν για τα κανάλια της Περιφέρειας (περί τα 90 στον αριθμό) η μείωση ενοικίου είναι ζήτημα επιβίωσης στις συνθήκες ύφεσης της πανδημίας, δεν ισχύει το ίδιο για τα πανελλαδικής εμβέλειας κανάλια, τα οποία απολαμβάνουν πλήθος προνόμια και επιδοτήσεις τον τελευταίο χρόνο: σύμφωνα με έγκυρες εκτιμήσεις, ο τζίρος των πανελλαδικών καναλιών το 2020 παρέμεινε στα ύψη, όσο δηλαδή ήταν και το 2019! Ποιος άλλος κλάδος της οικονομίας, πλην των σούπερ μάρκετ, είχε σταθερό κύκλο εργασιών το 2020;
Έχουν λοιπόν πραγματικά ανάγκη τα πανελλαδικά κανάλια για επιδότηση του ενοικίου που καταβάλλουν στην Digea; Προφανώς όχι. Όμως η κυβέρνηση, με έναν ακόμη τρόπο, επιλέγει να χρηματοδοτήσει τους… εταίρους της προκειμένου να συνεχίσει να απολαμβάνει τα ανταποδοτικά οφέλη για τη στήριξή της.
Η ένωση των περιφερειακών καναλιών (ΕΕΤΕΠ – Ένωση Ενημερωτικών Τηλεοράσεων Ελληνικής Περιφέρειας) με επιστολή της πριν από ένα μήνα προς τον υφυπουργό για τα ΜΜΕ Θ. Λιβάνιο ζήτησε την παρέμβασή του ώστε να συνεχιστεί το καθεστώς μειωμένοι ενοικίου προς την Digea για όσο συνεχίζουν να ισχύουν οι απαγορεύσεις. Ο κλάδος δύσκολα τα βγάζει πέρα. Είναι όμως χαρακτηριστική η αποστροφή στην επιστολή της, η οποία σημειώνει:
«Η απόφαση για τον τρόπο κάλυψης της σχετικής δαπάνης ανήκει βέβαια στην κυβέρνηση, αλλά επιτρέψτε μας να παρατηρήσουμε ότι η εξασφαλισμένη υπερκερδοφορία της Digea δεν απειλείται από την εφαρμογή ενός τέτοιου μέτρου ώστε να είναι υποχρεωτική η κάλυψή του από τον κρατικό προϋπολογισμό».
Η Digea εισπράττει κάθε χρόνο ενοίκιο από τα περιφερειακά κανάλια, ύψους περί τα 4 εκατ. ευρώ, ενώ από τα πανελλαδικά περί τα 7 εκατ. ευρώ. Συνεπώς το κόστος για το Ελληνικό Δημόσιο είναι γύρω στα 2 εκατ. από τα περιφερειακά και 3,5 εκατ. από τα πανελλαδικά κανάλια.
Πηγή: Αυγή