“Αδειάζει” τη στάση που κράτησε το ΚΙΝΑΛ και στελέχη του όπως ο Ανδρέας Λοβέρδος και ο Βασίλης Κεγκέρογλου, ο Ξενοφώντας Κοντιάδης με άρθρο του στα “Νέα” με τίτλο “Ζήτημα πολιτικής ευθύνης”
Υπενθυμίζεται ότι το ΚΙΝΑΛ υπερψήφισε την πρόταση της ΝΔ για σύσταση Προανακριτικής για το Νίκο Παππά, μαζί με την Ελληνική Λύση του Κυρ. Βελόπουλου, ο Ανδρέας Λοβέρδος είναι δικηγόρος του Χρ. Καλογρίτσα στους ισχυρισμούς του οποίου “πατάει” η πρόταση της ΝΔ (αφού πλέον δεν είναι αναξιόπιστος και “κόκκινος καναλάρχης” αλλά έγκυρος μάρτυρας…) ενώ ο Βασ. Κεγκέρογλου είχε πει μεταξύ άλλων στη Βουλή πριν την ψηφοφορία για την Επιτροπή ότι «υπάρχουν παραπάνω από ενδείξεις για την τέλεση αξιόποινων πράξεων από τον πρώην υπουργό».
Ο Ξ. Κοντιάδης, καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου και πρόεδρος του Ιδρύματος Τσάτσου, στέλεχος του ΚΙΝΑΛ και συνεργάτης της προέδρου του Φώφης Γεννηματά εκφράζει αφενός επιφυλάξεις για τη χρονική στιγμή που η ΝΔ επιλέγει να προκαλέσει Προανακριτική για το Νίκο Παππά και την υπόθεση των τηλεοπτικών αδειών, εν μέσω πανδημίας δηλαδή και τη στιγμή που “το ζητούμενο είναι η πολιτική συναίνεση και όχι η κομματική όξυνση ώστε να αντιμετωπιστεί ένας κίνδυνος εθνικών διαστάσεων” και αφετέρου εκτιμά ότι είναι αμφίβολο κατά πόσο υπάρχουν στοιχεία για την ποινική έκβαση της υπόθεσης που πλέον καλείται να “ερευνήσει” η Προανακριτική Επιτροπή.
“Η υπόθεση που τίθεται προς διερεύνηση στην Προανακριτική Επιτροπή, ανεξάρτητα από την ποινική της έκβαση για την οποία μέχρι στιγμής αμφισβητείται αν υπάρχουν επαρκή στοιχεία, αφορά ένα μείζον ζήτημα λειτουργίας της δημοκρατίας, του κράτους δικαίου και των κέντρων επικοινωνιακής ισχύος. Άρα αναφύονται ζητήματα πολιτικής ευθύνης” σημειώνει.
“Ισχυρή αμφισβήτηση που έχει δεχτεί τα τελευταία χρόνια από τον πολιτικό και νομικό κόσμο η συνταγματικά προβλεπόμενη διαδικασία της ποινικής δίωξης αυτή καθαυτήν. Είναι ορθό να ασκεί η Βουλή εισαγγελικά και προανακριτικά καθήκοντα; Τι εξυπηρετεί η ειδική μεταχείριση των μελών της κυβέρνησης σε σχέση με τους άλλους πολίτες κατά την άσκηση δίωξης σε βάρος τους; Μήπως τελικά αυτή η κοινοβουλευτική διαδικασία τείνει από τη φύση της να εκτρέπεται σε ένα πολιτικό θέαμα που ενίοτε πλήττει την αξιοπιστία του πολιτικού συστήματος” επισημαίνει επίσης χαρακτηριστικά ο Ξ. Κοντιάδης.
Πηγή: thefaq.gr