Ξεκίνησε λίγο μετά τις 11 η προ ημερησίας διάταξης συζήτηση στη Βουλή σχετικά με το εθνικό σχέδιο αντιμετώπισης της πανδημίας και των επιπτώσεών της στην οικονομία, κατόπιν αιτήματος της προέδρου του ΚΙΝΑΛ, Φώφης Γεννηματά, σύμφωνα με το άρθρο 143 του Κανονισμού της Βουλής.
Δείτε: Η σύγκρουση των πολιτικών αρχηγών στην βουλή για τη διαχείριση της πανδημίας (Live)
Ο πρωθυπουργός κατά την προ ημερησίας συζήτηση στη Βουλή για την πανδημία εμφανίστηκε ικανοποιημένος για τον αριθμό των νεκρών από τον κορωνοϊό υποστηρίζοντας ότι η Ελλάδα βρίσκεται στην 23η θέση σε απώλειες ανά εκατομμύριο κατοίκων.
Και μάλιστα για να δώσει έμφαση στον μικρό κατά την κρίση του αριθμό των νεκρών έδωσε και ένα άλλο στοιχείο αυτό της πρόσθετης θνησιμότητας. Όπως είπε ο δείκτης πρόσθετης θνησιμότητας, δηλαδή των επιπλέον θανάτων από εκείνους που σημειώνονται κάθε χρόνο, δείχνει αύξηση μόλις 6,6% της θνησιμότητας από κορωνοϊό.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέμεινε μάλιστα στον μικρό αριθμό νεκρών υποστηρίζοντας ότι εάν η Ελλάδα ήταν στον μέσο ευρωπαϊκό χώρο θα είχαμε ακόμα 8.000 νεκρούς.
Ο πρωθυπουργός, μάλιστα, υποστήριξε ότι η εικόνα καταστροφής που προβάλει η αντιπολίτευση είναι ένα ψέμα.
Εστίασε ξανά στην «ατομική ευθύνη» («περισσότερη ελευθερία [από τα νέα μέτρα] σημαίνει και περισσότερη υπευθυνότητα, αν παρατηρήσουμε συνωστισμό θα επανεξετάσουμε τα μέτρα»), επιτέθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ επειδή του ασκεί κριτική, επανέλαβε τους έωλους ισχυρισμούς περί διάδοσης λόγω διαδηλώσεων («που κάποιοι αποδέχονταν το ρίσκο», πρόσθεσε, επαναλαμβάνοντας την ψευδή κατηγορία κατά του Αλ .Τσίπρα) και βεβαίως παρουσίασε «μαγική εικόνα» για ενίσχυση του ΕΣΥ την ώρα που άνθρωποι πεθαίνουν εκτός ΜΕΘ. Χαρακτηριστική και η αναφορά του στο ότι «οι πολίτες κουράστηκαν από τα μέτρα», αλλά «το ίδιο και οι μηχανισμοί επιτήρησης», εννοώντας τους αστυνομικούς, σε προφανή προσπάθεια κωμικοτραγικής δικαιολόγησης των περιστατικών αστυνομικής αυθαιρεσίας.