Γερμανία: Εισηγήσεις για σταδιακό άνοιγμα από Μάιο ή Ιούνιο

Υπέρ σκληρότερου lockdown η Ένωση των Ιατρών Επείγουσας και Εντατικής Ιατρικής (DIVI), προειδοποιώντας για κίνδυνο σοβαρής κρίσης στα νοσοκομεία της χώρας

Λαμβάνοντας υπόψη την επιδημιολογική κατάσταση στη Γερμανία και την πορεία του εμβολιαστικού προγράμματος μελέτη του του Ινστιτούτου «Ρόμπερτ Κοχ» προτρέπει για προσεκτική χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων το νωρίτερο από τον Μάιο ή τον Ιούνιο ώστε να αποτραπεί η υπερφόρτωση του συστήματος υγείας.

Ταυτόχρονα υπέρ σκληρότερου lockdown τάσσεται για μία ακόμη φορά και η Ένωση των Ιατρών Επείγουσας και Εντατικής Ιατρικής (DIVI).

Σύμφωνα με την μελέτη του Ινστιτούτου Ρόμπερτ Κοχ «η αποτροπή της υπερφόρτωσης των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας μπορεί να είναι επιτυχής μόνο εφόσον η χαλάρωση των μέτρων περιορισμού πραγματοποιηθεί προσεκτικά και σταδιακά από τον Μάιο ή τον Ιούνιο». Παράλληλα επισημαίνει ότι «ακόμη και αν οι διαπροσωπικές επαφές μειωθούν κατά 50% επί τέσσερις εβδομάδες και έπειτα επανέλθουν, η υπερφόρτωση του συστήματος δεν μπορεί να αποφευχθεί».

Το μοντέλο που ερευνάται από τους ειδικούς του ινστιτούτου έχει ως βασική αδυναμία το γεγονός ότι σε κάποιες παραμέτρους οι υπολογισμοί γίνονται με επαφές σε επίπεδα προ πανδημίας. «Όλα πάντως τα σενάρια αύξησης των επαφών, κατά 20, 40 ή 60%, οδηγούν σε υπέρβαση των ορίων αντοχής του συστήματος υγείας», προειδοποιεί το Ινστιτούτο. Σημειώνεται επίσης ότι δεν έχει συνυπολογιστεί στην έρευνα η αναστολή των εμβολιασμών των ατόμων ηλικίας κάτω των 60 ετών με το εμβόλιο της AstraZeneca που αποφασίστηκε χθες στη Γερμανία.

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει για άλλη μια φορά η Ένωση των Ιατρών Επείγουσας και Εντατικής Ιατρικής (DIVI) τονίζοντας ότι αν συνεχιστεί αυτός ο ρυθμός στις εισαγωγές στις ΜΕΘ, σε λιγότερες από τέσσερις εβδομάδες θα φτάσουν στο όριο τα νοσοκομεία της Γερμανίας.

Όπως σημείωσε ο επιστημονικός διευθυντής της Ένωσης, Κρίστιαν Καραγιαννίδης, «Από τα μέσα Μαρτίου οι ασθενείς με Covid-19 που έφθασαν στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας αυξήθηκαν κατά 1000» ενώ αυτή τη στιγμή υπάρχουν στη Γερμανία 1500 κλίνες ΜΕΘ διαθέσιμες για ασθενείς με covid-19.

Προσθέτοντας ταυτόχρονα ότι «δεν ζωγραφίζουμε εικόνες τρόμου, οι προειδοποιήσεις μας δικαιολογούνται από τους αριθμούς. Υπάρχει τώρα επείγουσα ανάγκη για σκληρό lockdown δύο εβδομάδων, υποχρεωτικά τεστ στα σχολεία τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα και σημαντικά μεγαλύτερη ταχύτητα στους εμβολιασμούς από τους οικογενειακούς γιατρούς».

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί