“Όλοι ξέρουμε ότι έγιναν πάρα πολλά λάθη. Κυνηγήσαμε την ανθρώπινη δραστηριότητα, όχι το κρούσμα, έπρεπε να γίνει το αντίθετο. Η Ιαπωνία των 120 εκατ. κατοίκων έχει 9.000 θύματα, όσα κι εμείς. Εκεί, κυνήγησαν το κρούσμα”
Μετά από ένα χρόνο λάθος στρατηγικής με «κυνήγι» της ανθρώπινης δραστηριότητας αντί των κρουσμάτων, η συζήτηση αλλάζει, αλλά η Αθήνα βρίσκεται σε τόσο οριακό σημείο που μέχρι το τέλος Απριλίου απαιτείται εξαιρετική προσοχή, προκειμένου να μην υπάρξει έκρηξη κρουσμάτων αντίστοιχη της Θεσσαλονίκης ή και του Μπέργκαμο, είπε στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή του Ant1 ο διευθυντής Β΄ ΜΕΘ του Νοσοκομείου «Παπανικολάου» της Θεσσαλονίκης Νίκος Καπραβέλος.
«Στην Αθήνα δεν έχει γίνει έκρηξη ακόμα, όπως έγινε στη Θεσσαλονίκη. Είναι ηφαίστειο που βράζει, δεν έχει εκραγεί ακόμα … Είναι παρακινδυνευμένο να προχωρήσουν τόσο γρήγορα από τη μία στρατηγική στην άλλη … υπάρχει αλλαγή συζήτησης και στρατηγικής. Όλοι ξέρουμε ότι έγιναν πάρα πολλά λάθη στην προηγούμενη στρατηγική. Κυνηγήσαμε την ανθρώπινη δραστηριότητα, όχι το κρούσμα, έπρεπε να γίνει το αντίθετο. Η Ιαπωνία των 120 εκατ. κατοίκων έχει 9.000 θύματα, όσα κι εμείς. Εκεί, κυνήγησαν το κρούσμα. Έχουν και τις δυνατότητες και το υγειονομικό σύστημα να απομονώσουν έγκαιρα το κρούσμα. Μας έγινε μάθημα … αλλά από τη μία στιγμή στην άλλη … δεν είναι ώρα για πειραματισμούς, γιατί η Αθήνα βράζει, η διασπορά είναι τεράστια», προειδοποίησε ο κ. Καπραβέλος (δείτε συγκριτικά διαγράμματα Ελλάδας-Ιαπωνίας στο τελος του κειμένου).
«Λάθος τακτική θα μπορούσε να οδηγήσει σε έκρηξη του ηφαιστείου, με ανυπολόγιστες συνέπειες … ό,τι είναι να γίνει, πρέπει να γίνει προσεκτικά, σε περιοχές όπου η μόλυνση είναι χαμηλή. Στην Αθήνα, προς Θεού! να πάρουμε μία παράταση, να μην γίνει τίποτα αυτή την στιγμή, παρόλο που είναι λάθος η στρατηγική. Κάποια τελείως αναποτελεσματικά μέτρα μπορούν να αρθούν», όπως προσέθεσε.
Για τα self-test ο κ. Καπραβέλος είπε ότι το θέμα είναι αν με αυτά «μπορούμε να κάνουμε την αλλαγή στρατηγικής. Χρειάζεται ισχυρό σύστημα Υγείας, που δεν το φροντίσαμε. Οποιοδήποτε τεστ είναι πράξη, είναι διάγνωση. Ποιος θα κάνει διαχείριση του κρούσματος; … Θα φτάσουμε τις 15.000, τις 20.000 κρούσματα. Πώς θα γίνει η διαχείριση των κρουσμάτων; … Αφήνουμε το κρούσμα ελεύθερο και προσπαθούμε να περιορίσουμε την ανθρώπινη δραστηριότητα για να μην έρθει σε επαφή μαζί του, ενώ έπρεπε να είναι το αντίθετο. Αν περιορίσουμε το κρούσμα, μπορούμε να απελευθερώσουμε την ανθρώπινη δραστηριότητα. Αλλά αυτή η στρατηγική προϋποθέτει να έχεις ισχυρό σύστημα Υγείας και ειδικά πρωτοβάθμιας περίθαλψης. … Η ευαισθησία των self-test μειώνεται. Αν κάποιος δεν το κάνει και σωστά, μπορεί να είναι ψευδώς αρνητικό, να νομίζει ότι είναι αρνητικός ενώ δεν είναι και να κυκλοφορεί ελεύθερα. Ποιος θα αξιολογήσει το αρνητικό τεστ; Αυτή η στρατηγική θέλει κάποιο χρονο. Είναι η επόμενη μέρα», υπογράμμισε ο ίδιος.
«Κάναμε λάθος τον πρώτο χρόνο και κατ’ αρχάς πρέπει να το παραδεχθούμε, ήταν λάθος η στρατηγική, είχαμε πολλές παράπλευρες απώλειες. Πέραν από τους θανάτους, στην οικονομία, στην ψυχολογία, την εκπαίδευση. Πρέπει να αλλάξουμε στρατηγική με προσοχή … και με προϋπόθεση την ενίσχυση του συστήματος Υγείας, αλλιώς δεν γίνεται», επανέλαβε ο κ. Καπραβέλος. «Εν μέσω θυέλλης, η Αθήνα είναι ηφαίστειο έτοιμο να εκραγεί, δεν είδατε την έκρηξη. Έκρηξη είδαμε εμείς στην Θεσσαλονίκη, δεν μπορούσαμε να κοιμηθούμε, να αντιμετωπίσουμε τίποτα. Αν δεν προσέξουμε, θα γίνει έκρηξη. Θέλει πολύ προσεκτικά βήματα η Αθήνα … είδαμε την έκρηξη στο Μπέργκαμο, την είδαμε στην Θεσσαλονίκη. Είναι κρίμα να την δούμε στην Αθήνα. Στη Θεσσαλονίκη οι εντατικές γεμίζουν, αλλά λόγω της νοσηρότητας, όχι της θνητότητας. Δεν έχουμε τόση θνητότητα … ενώ έχουμε πολλά κρούσματα, τόσους διασωληνωμένους, η θνητότητα είναι χαμηλή. Οι θάνατοι στην Ελλάδα δεν είναι λίγοι, είναι περίπου 750 ανά εκατομμύριο -και δεν έχει γίνει έκρηξη στην Αθήνα. Να προσέξουμε. Η αλλαγή στρατηγικής πρέπει να γίνει προοδευτικά, με μεγάλη προσοχή και με ενίσχυση του συστήματος Υγείας … μέχρι το τέλος Απριλίου η Αθήνα θα πρέπει να προσέξει πάρα πολύ, για οποιοδήποτε άνοιγμα», κατέληξε.
Ακολουθούν η σύγκριση Ελλάδας – Ιαπωνίας σε θανάτους, σε απόλυτους αριθμούς και κατ’ αναλογία πληθυσμού, όπως τις ανέφερε ο κ. Καπραβέλος.