Διερρήγνυε τα ιμάτιά του ο υπ. Ναυτιλίας σήμερα, στη συνάντησή του με την Επίτροπο Ιλβα Γιόχανσον, ότι «η Ελλάδα δεν δέχεται υποδείξεις περί προστασίας θεμελιωδών δικαιωμάτων από χώρες που τα παραβιάζουν» (εννοώντας την Τουρκία), και πρόσθεσε ότι «με αφορμή ανυπόστατες καταγγελίες έχει ήδη κινήσει διαδικασία επικαιροποίησης του εσωτερικού μηχανισμού» για τη διερεύνηση των καταγγελιών για επαναπροωθήσεις στο Αιγαίο (χωρίς να τις κατονομάζει)- Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Ν. Μηταράκης, αλλά η Γιόχανσον εξέφρασε «ανησυχία» και ζήτησε μεγαλύτερη προσοχή στη σχετική διερεύνηση.
Στην τουρκική «προπαγάνδα» και σε «προσπάθεια χειραγώγησης της διεθνούς κοινής γνώμης, που εκπορεύεται από συγκεκριμένα κέντρα και ομάδες συμφερόντων» – τις οποίες ωστόσο δεν κατονόμασε – αποδίδει ο υπ. Ναυτιλίας τις επαναλαμβανόμενες καταγγελίες για επαναπροωθήσεις προσφύγων από το ελληνικό λιμενικό στο Αιγαίο, που απασχολούν και τον διεθνή Τύπο (όπως το Spiegel) ενώ έχουν φτάσει και στο Ευρωκοινοβούλιο.
Έτσι, ο Γ. Πλακιωτάκης, στη συνάντηση του με την Επίτροπό Εσωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ίλβα Γιόχανσον, αντί να δώσει συγκεκριμένες απαντήσεις είπε ότι «η Ελλάδα, δεν δέχεται υποδείξεις περί ανθρωπισμού και περί της προστασίας των θεμελιωδών δικαιωμάτων από χώρες που τα παραβιάζουν, καταστρατηγώντας διεθνείς συμβάσεις για εσωτερική κατανάλωση και έπειτα ζητούν βοήθεια από την Ευρώπη για να διαχειριστούν τα μεταναστευτικά κύματα που οι ίδιες συνέβαλλαν να δημιουργηθούν» – «φωτογραφίζοντας» την Τουρκία.
Πάντως, παρά το «ανυπόστατο» των καταγγελιών, ο υπ. Ναυτιλίας έσπευσε να προσθέσει ότι «έχει ήδη κινήσει τη διαδικασία επικαιροποίησης του εσωτερικού μηχανισμού, προκειμένου να διερευνάται πλήρως κάθε περιστατικό» – προσθέτοντας ότι αυτό γίνεται για «να δοθεί τέλος στις προπαγανδιστικές προσπάθειες σπίλωσης της ελληνική τιτάνιας προσπάθειας». Πρόσθεσε δε ότι «η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να αναλάβει όλες τις αναγκαίες ενέργειες, ώστε να αποτύχει η προσπάθεια χειραγώγησης της διεθνούς κοινής γνώμης, που εκπορεύεται από συγκεκριμένα κέντρα και ομάδες συμφερόντων».
Αλλά είχε προηγηθεί «άδειασμα» στην κυβέρνηση από τη Γιόχανσον
Ωστόσο, όλο το αφήγημα περί «ανυπόστατου» των καταγγελιών – που επανέλαβε και στην πρωινή συνέντευξη με την Ευρωπαία Επίτροπο και ο Νότης Μηταράκης – δεν φαίνεται να έχει πείσει ούτε καν την Επίτροπο, καθώς στη συγκεκριμένη συνέντευξη Τύπου η Ιλβα Γιόχανσον είπε συγκεκριμένα:
«Mε ανησυχούν πολύ οι εκθέσεις της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες. Και υπάρχουν κάποιες συγκεκριμένες περιπτώσεις που νομίζω ότι πρέπει να εξεταστούν με μεγαλύτερη προσοχή. Είναι ένα θέμα που το έχω θέσει πολλές φορές στο Νότη [Μηταράκη] και σε κάποιους συναδέλφους του. Νομίζω πως οι ελληνικές αρχές μπορούν να κάνουν περισσότερα για τη διερεύνηση και αποσαφήνιση των καταγγελιών για επαναπροωθήσεις» υπογράμμισε η Ι. Γιόχανσον.
Σχετική αναφορά της Ϊλβα Γιόχανσον στο 60ό λεπτό
Το ερώτημα αφορούσε συγκεκριμένα στις πρόσφατες δηλώσεις της επικεφαλής της Ύπατης Αρμοστείας στην Ελλάδα (Spiegel, Guardian) ότι η Ύπατη Αρμοστεία έχει παραδώσει στις ελληνικές αρχές στοιχεία που συγκέντρωσε η ίδια μέσω πρωτογενούς έρευνας για εκατοντάδες υποθέσεις επαναπροώθησης. Μεταξύ αυτών συμπεριλαμβάνονται στοιχεία που επιβεβαιώνουν την καταγγελία για επαναπροώθηση 13 Αφγανών προσφύγων μέσα από την κρατική δομή στα Μεγάλα Θέρμα.
Πανηγυρισμοί για τη μείωση των ροών και ζητά 16 εκατ. ευρώ
Ας προστεθεί ότι ο Γ. Πλακιωτάκης στη συνάντηση με την Επίτροπο επανέλαβε τα γνωστά κυβερνητικά πανηγύρια για τη «μείωση κατά 85% των μεταναστευτικών ροών προς την Ελλάδα το 2020», ενώ πρόσθεσε ότι «ένα χρόνο τώρα σε 800 και πλέον περιστατικά που διαχειρίστηκε το Λιμενικό Σώμα, δεν υπήρξε ούτε μια ανθρώπινη απώλεια».
Κλείνοντας, ο Γ. Πλακιωτάκης απευθυνόμενος στην Επίτροπο, ζήτησε επί της ουσίας οικονομική ενίσχυση λέγοντας ότι «η ενισχυμένη επιτήρηση για την προστασία των Ελληνικών και Ευρωπαϊκών συνόρων απαιτεί επείγουσα χρηματοδότηση με 15,8 εκατομμύρια ευρώ. Θέλω να λάβετε υπόψη ότι οι επιχειρήσεις στη θάλασσα είναι ένα ιδιαίτερα ακριβό “εγχείρημα” και ο κατάλληλος εξοπλισμός είναι δυσανάλογα ακριβότερος».