Επίκαιρη ερώτηση προς τον Υπουργό Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κατέθεσε ο βουλευτής Ηρακλείου του ΚΚΕ, Μανώλης Συντυχάκης, σχετικά με τις καθυστερήσεις έγκρισης των πολεοδομικών σχεδίων στα Δημοτικά Διαμερίσματα Σκαλανίου και Βασιλειών Δήμου Ηρακλείου.
Αναλυτικά η ερώτηση:
Οι προτεραιότητες του κράτους στο χωροταξικό και πολεοδομικό σχεδιασμό δεν καθορίζονται με κριτήριο τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες και το σεβασμό στο περιβάλλον, αλλά με βάση τις ανάγκες και τους σχεδιασμούς των επιχειρηματικών συμφερόντων. Στα πλαίσια αυτά εντάσσεται τόσο η ταχύτητα μεταφοράς αρμοδιοτήτων πολεοδόμησης σε ιδιώτες, όσο και η κωλυσιεργία και η επιβολή ταξικών κριτηρίων διαχρονικά, από κυβερνήσεις και δημοτικές αρχές, στις διαδικασίες έγκρισης σχεδίων πόλης σε περιοχές λαϊκής στέγης. Παίζει ρόλο η υποχρηματοδότηση του κράτους για τον πολεοδομικό σχεδιασμό και η υποστελέχωση των αρμόδιων υπηρεσιών.
Στην ευρύτερη περιοχή Ηρακλείου Κρήτης, που δέχτηκε ένα μεγάλο ρεύμα αστυφιλίας και εσωτερικής μετανάστευσης τις περασμένες δεκαετίες, όπου πολλαπλασιάστηκε ο πληθυσμός, κράτος και δήμος, εγκατέλειψαν την παλιά πόλη στο Σχέδιο του 1926, ενώ ήταν ελάχιστες οι επεκτάσεις των σχεδίων σε νέες περιοχές. Έτσι, υπήρξε έκρηξη της αυθαίρετης δόμησης, με 4 γενιές «αυθαιρέτων» λόγω αδυναμίας νόμιμης δόμησης. Υπήρξε υποβάθμιση της ποιότητας των κατασκευών και του δημόσιου χώρου, επιβάρυνση των λαϊκών στρωμάτων (πρόστιμα αυθαιρέτων, εμπόδια στη δόμηση για μικροϊδιοκτήτες, απαξίωση μικροϊδιοκτησίας, έλλειψη αναγκαίων έργων υποδομής, ελεύθερων και κοινοχρήστων χώρων, χώρων άθλησης κτλ). Χιλιάδες λαϊκές οικογένειες μπήκαν σε ομηρία, ενώ -όπως πάντα σε ανάλογες περιπτώσεις – κερδοσκόπησαν πάνω στο χάος συγκεκριμένα συμφέροντα και το ίδιο το κράτος εισπρακτικά, αλλά και πολιτικά με το «εμπόριο ελπίδας» νομιμοποίησης, τακτοποίησης και διαγραφής των προστίμων.
Οι επεκτάσεις των σχεδίων σε κάποιες συνοικίες δεν έλυσαν τα λαϊκά προβλήματα. Η αναθεώρηση του Σχεδίου του 1926 στην παλιά πόλη του Ηρακλείου, που ξεκίνησε πριν 15 και πάνω χρόνια, έχει παγώσει. Μόνο στη συνοικία της Αγίας Τριάδας ολοκληρώθηκε και περισσότερο κάλυψε σχέδια επιχειρηματικής ανάπλασης, παρά λαϊκές ανάγκες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα καθυστέρησης έγκρισης -με άγνωστη κατάληξη- είναι οι πυκνοδομημένες περιοχές στα Δ.Δ. Σκαλανίου και Βασιλειών του δ. Ηρακλείου, όπου ανατέθηκαν το 1997 πολεοδομικές μελέτες, δεν έχουν ακόμα εγκριθεί και θα πρέπει ενδεχόμενα να επαναπροκηρυχτούν! Σε άλλες δομημένες περιοχές η διαδικασία πολεοδόμησης δεν έχει καν αρχίσει.
Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
- Σε ποιες επείγουσες ενέργειες θα προβεί η κυβέρνηση, για να δρομολογηθούν σχέδια πόλης στα Δ.Δ. Σκαλανίου και Βασιλειών Ηρακλείου που να καλύπτουν το σύνολο λαϊκών αναγκών;
- Πότε θα στελεχωθούν πλήρως, με μόνιμο προσωπικό, οι πολεοδομικές υπηρεσίες της κεντρικής και της τοπικής διοίκησης, για την επιτάχυνση της εξυπηρέτησης των λαϊκών στρωμάτων;