Βέλτιστες πρακτικές για τη μεταχείριση θυμάτων σεξουαλικής βίας
Το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα RE-TREAT (https://sexualviolencejustice.eu/re-treat-project/) στοχεύει στην προώθηση αλλαγών στις ποινικές διαδικασίες που αφορούν θύματα σεξουαλικών εγκλημάτων στο Σύστημα Ποινικής Δικαιοσύνης της Ισπανίας, της Ιταλίας και της Ελλάδας.
Κατά το πρώτο έτος εργασίας, οι εταίροι του έργου – Universidad Carlos IΙI, Universidad Autonoma de Madrid, το Katholieke Universiteit Leuven, Πανεπιστήμιο του Sassari, Σύνδεσμος Μελών Γυναικείων Σωματείων Ηρακλείου & Ν. Ηρακλείου και Eurocrime – επικεντρώθηκαν στην αντιμετώπιση που λαμβάνουν τα θύματα σεξουαλικών εγκλημάτων στις τρεις Μεσογειακές χώρες.
Χάρη στη συμμετοχή επαγγελματιών του Συστήματος Ποινικής Δικαιοσύνης (αστυνομία, εισαγγελείς, δικαστικό σώμα, δικηγόροι) και υπηρεσιών υποστήριξης θυμάτων (κέντρα και οργανώσεις κατά της βίας), καθώς και της ανάλυσης των καταγγελιών, των δικογραφιών και των δικαστικών αποφάσεων, κατέστη δυνατό να σκιαγραφήσουμε την παρούσα κατάσταση αντιμετώπισης των θυμάτων και να γίνει μια ακριβής ανάλυση των συστημάτων δικαιοσύνης. Παράλληλα, εντοπίστηκαν οι βέλτιστες πρακτικές σχετικά με τη μεταχείριση των θυμάτων σεξουαλικών εγκλημάτων κατά τη διάρκεια ποινικών διαδικασιών, με ιδιαίτερη προσοχή στο Σύστημα Ποινικής Δικαιοσύνης του Βελγίου, το οποίο θεωρείται πρότυπο στον τομέα.
Τα αποτελέσματα συλλέχθηκαν σε μια περιεκτική έκθεση, συμπεριλαμβανομένων των εθνικών αναφορών, προσδιορίζοντας τις βέλτιστες πρακτικές, οδηγίες και συστάσεις που εφαρμόζονται στην Ισπανία, την Ελλάδα και την Ιταλία. Το έγγραφο θα είναι διαθέσιμο για λήψη από την επίσημη σελίδα του έργου προκειμένου να επιτευχθεί η μέγιστη διάδοση του εντός της Ευρωπαϊκής κοινότητας.
Το εν λόγο πρόγραμμα συγχρηματοδοτείται από το πρόγραμμα « Δικαιοσύνη » της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Στο δικαστικό σώμα εργάζονται κυρίως κοπέλες, εισαγγελείς και δικαστίνες. Επειδή τις έχω δει από κοντά, τις έχω απομυθοποιήσει. Είναι κοριτσάκια που με πολύ πολύ κόπο κατάφεραν να διοριστούν, καθαρά για να βιοπορίζονται και οι περισσότερες μισούν τη δουλειά τους και ενδιαφέρονται κυρίως για τα νύχια τους, τα φρύδια τους, τα νυφικά τους, τα μωρά τους. Συγνώμη, αλλά δεν περιμένω από αυτές να μου αποδώσουν το δίκιο μου ή να αποφασίσουν για μένα. Για τους άνδρες που εργάζονται στη δικαιοσύνη δεν έχω γνώμη, δεν τους έχω γνωρίσει.