Του Γιώργου Δημητρίου
Μετά την κατάργηση της Βασιλείας, ας έρθει επιτέλους και η κατάργηση των πολιτικών δυναστειών. Απορώ, ένα κόμμα που κηρύττει την ελεύθερη και ανταγωνιστική αγορά, να διατηρεί πολιτικές δυναστείες σαν εκείνες στην Ινδία και στο Πακιστάν.
Δείτε σχετικά: Οικογένεια Μητσοτάκη: Σιτίζεται από το δημόσιο από την εποχή της Τουρκοκρατίας στην Κρήτη!
ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΚΑΝΟΥΝ ΤΗ ΜΕΓΑΛΗ ΖΗΜΙΑ
Πανεπιστήμια και ερευνητές, όπως θα δούμε παρακάτω, λένε:
Σε φτωχά κράτη, πχ Ινδία, Πακιστάν, Φιλιππίνες, αλλά και σε δυτικές δημοκρατίες πχ Ιταλία ενδημούν πολιτικές δυναστείες οι οποίες κάνουν ζημιά στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας.
Στις φτωχές χώρες σαν την Ελλάδα προκαλούν καταστροφή σε όλα τα επίπεδα, οικονομική αποσάθρωση των δομών της αγοράς, οικονομικές ανισότητες, κυρίως όμως διαφθορά.
Ο ΟΡΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΔΥΝΑΣΤΕΙΑΣ
Η οικονομική θεωρία λέει ότι πολιτική δυναστεία ορίζεται με αμφίσημο τρόπο:
A) Εάν οι πολιτικές οικογένειες παραμένουν στα όρια του νομού ή της επαρχιακής περιφέρειας καταγωγής των, θα μπορούσε, υπό προϋποθέσεις, η παρουσία τους να έχει θετικό αντίκτυπο.
Β) Οταν όμως ασχολούνται με την κεντρική πολιτική σκηνή τότε συμπεριφέρονται ώς ”ΣΤΑΣΙΜΟΙ ΛΗΣΤΕΣ” με αρνητική επίδραση στην αγωνιστικότητα της οικονομίας και όχι μόνο.
Δείτε μελέτη της Παγκόσμιας Τράπεζας,τίτλος:”How do political dynasties affect economic” (pubDocs.WorldBank.org)
ΠΩΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΔΥΝΑΣΤΕΙΕΣ
Μπορεί να είναι το ανάλογο των οικογενειακών επιχειρήσεων, λένε οι Burkart,Panunzi, 2003. Κληρονομούν πολιτικό κεφάλαιο, ένα προβεβλημένο όνομα, μια τεράστια περιουσία αμφιβόλου προέλευσης, ένα ισχυρό πολιτικό δίκτυο, και μιά τεράστια μηχανή κοινωνικού ρουσφετιού, αναξιοκρατίας, που εξασφαλίζει στους απογόνους τους το ανταγωνιστικό εκλογικό πλεονέκτημα. Το λέει ο Smith,2012).
Η εκλογική ”μηχανή” που κληρονομούν, όσο μεγαλώνει με τα χρόνια, τόσο πληγώνονται οι θεσμοί.
Διαβάστε τη μελέτη,”Like father,Like Son -The effect of Political Families on economic development” (Scholar.Harvard.edu)
ΤΟ ΠΕΛΑΤΕΙΑΚΟ ΚΡΑΤΟΣ
Οσο φτωχότερο το κράτος, τόσο μεγαλύτερη η ανεργία και η ανάγκη για βοήθειες , εξυπηρετήσεις και ρουσφέτια.
Οι πολίτες που έχουν μεγάλη ανάγκη εργασίας και διατηρούν ιδιαίτερες σχέσεις με πολιτικές δυναστείες, λαμβάνουν με προνομιακό τρόπο θέσεις εργασίας. Οι πιο πιστοί, δουλικοί και τυχοδιώκτες λαμβάνουν πολιτικά αξιώματα χωρίς να έχουν τα ανταγωνιστικά προσόντα, συχνά πρόκειται για ”φαιδρά” πολιτικά πρόσωπα.
( Banfield’s,1958,moral,”Η βάση μιας κοινωνίας προς τα πίσω, η επίπτωση της οικογενειοκρατίας παράγει αναξιοκρατία στην διαμόρφωση του κοινωνικού ιστού”).
Η ΔΙΑΦΘΟΡΑ.
Στα περισσότερα κράτη οι πολιτικές οικογένειες δημιουργούν διαφθορά και προσωπικό πλουτισμό. Επηρεάζουν αρνητικά τις αγορές και καθιστούν δύσκολο το έργο της δικαιοσύνης, λένε οι Siddarth Eapen George and Dominic Ponattu (2018, Scholar.Harvard.edu)
Πρός θεού εδώ οι οικογένειες είναι ευεργέτες, καθώς λέει ο Επίσκοπος της ”καρδιάς” μας και του λιμένος. Οι δικές μας δυναστείες πονάνε την πατρίδα, δεν είναι σαν την Ινδία και το Πακιστάν.(Φαίνεται απο τη θέση μας στη λίστα της διαφθοράς.. Από τις ξένες επενδύσεις εμπιστοσύνης και τη ”φτώχια” των πολιτικών δυναστειών…)
Εγώ πάντως στην επιστημονική βιβλιογραφία δεν είδα εξαιρέσεις.
(Στην Τουρκία ο Ερντογάν θέλει να κτίσει την πρώτη δυναστεία πάνω στα δικά μας πρότυπα)
ΥΓ: Δεν υπάρχουν ηθικά και ανήθικα κόμματα.(πλην άκρων) υπάρχουν πράξεις ανθρώπων, πράξεις εναντίον του δημοσίου συμφέροντος.
Οι δυναστείες, οι λειτουργίες των οποίων είναι από τη φύση τους σε πλήρη αντίθεση με τα συμφέροντα της κάθε χώρας όπου αυτές πολιτεύονται.(Βλ. τη βιβλιογραφία)
Μετά από αυτές τις αναφορές κορυφαίων επιστημόνων, ερωτώ: Τι νόημα αλήθεια λαμβάνει η λέξη πατριωτισμός; Μήπως πρέπει να συμφωνήσουμε όλοι ότι πατριωτισμός είναι η μη σπατάλη των δημοσίων πόρων σε κολλητούς και φίλους; Η απόσυρση των πολιτικών από τα αξιώματα ,να συνοδεύεται από πιστοποιητικό μη αύξησης της προσωπικής τους περιουσίας; Ο περιορισμός τους σε δύο 4ετίες θα ήταν μια καλή αρχή για την πορεία μας προς το δυτικό κόσμο.
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ.
1.Bukhart,Mike,Fausto Panunzi and Andrei Shkeider.2003.”Οικογενειακές επιχειρήσεις οικονομικό περιοδικό,58(5):2167-2202.
2 Dal Bo ,Ernesto,Pedro Dal Bo and Jason Snysder.2009.”πολιτικές δυναστείες”,76:115-142.
3.Fiva,Jon and Daniel,M.Smith.2018.”πολιτικές οικογένειες έχουν το πλεονέκτημα του κατεστημένου μέσα στο κόμμα”.
4. Geys,Benny,and Daniel,M.Smith.2017.”πολιτικές δυναστείες στις Δημοκρατίες, αιτίες, συνέπειες ”Economic Journal 127(605).
5.Angelucci M.De Giorgi G.Rangel MA and Rasul ,2010,”Οικογενειακά πολιτικά δίκτυα”.
6.Blanes i Vidal J,Draca M.and C.Fons-Rosen ,2012,”τα λόμπυ των πολιτικών δυναστειών ανοίγουν πόρτες.