Γιατροί και νοσηλευτές στα όρια τους
Κάθε έλεγχο μοιάζει ότι έχει χάσει η κυβέρνηση όσον αφορά στη διαχείριση της πανδημίας. Την ώρα που γιατροί, νοσηλευτές δίνουν την πιο δύσκολη μάχη στην πρώτη γραμμή ενάντια στον κορωνοϊό, την ώρα που «κονβόι» ασθενοφόρων μεταφέρουν άτομα σε σοβαρή κατάσταση στα νοσοκομεία που εφημερεύουν και την ώρα που τα κρούσματα παραμένουν πάνω από τα 3.000 και οι διασωληνωμένοι πλησιάζουν τους 700, το Εθνικό Σύστημα Υγείας στην Αττική, βρίσκεται στα όρια αντοχής.
Επιπλέον, οι εργαζόμενοι στον τομέα της δημόσιας υγείας βρισκόμενοι στα όριά τους καταφεύγουν στη δικαιοσύνη κραυγάζοντας βοήθεια προς μία κυβέρνηση που συνεχίζει να κωφεύει.
Ενδεικτικό, μεταξύ άλλων, της τραγικής κατάστασης στην οποία βρίσκονται τα νοσοκομεία είναι το κλείσιμο της καρδιοθωρακοχειρουργικής κλινικής στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Πάτρας ένα μόλις μήνα μετά τα εγκαίνια που πραγματοποίησε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας και αφού πραγματοποιήθηκε ένα μόλις χειρουργείο από τότε.
Δείτε: Πάτρα: Έκλεισε η καρδιοχειρουργική κλινική που εγκαινίασε πριν ένα μήνα ο Κικίλιας
Παράλληλα, το σωματείο εργαζομένων στο Δρομοκαΐτειο κατέθεσε αναφορά στην Εισαγγελία Πρωτοδικών καταγγέλλοντας ότι έχει χαθεί κάθε έλεγχος στη διασπορά του κορωνοϊού στο νοσοκομείο, καθώς ήδη έχουν εντοπισθεί περίπου 50 ασθενείς θετικοί.
Οι ίδιοι καταγγέλλουν μάλιστα ότι «το νοσοκομείο έχει μετατραπεί σε Γενικό Νοσοκομείο νοσηλείας περιστατικών κορωνοϊού, χωρίς γιατρούς, λοιπό προσωπικό, μέσα ατομικής προστασίας και χωρίς οξυγόνο».
Σημειώνεται ότι τη νομική οδό ακολουθούν και οι νοσοκομειακοί γιατροί καταθέτοντας στην εισαγγελία του Αρείου Πάγου.
Δείτε: Νοσοκομειακοί γιατροί: Αναφορά στον Άρειο Πάγο για τους διασωληνωμένους εκτός ΜΕΘ
Η ΟΕΝΓΕ τονίζει ότι η κυβέρνηση είναι αποκλειστικά υπεύθυνη για τους ασθενείς που νοσηλεύονται εκτός ΜΕΘ. «Είναι αυτή που επιλέγει να νοσηλεύονται εκτός ΜΕΘ διασωληνωμένοι ασθενείς» καταγγέλλουν αναφερόμενοι στην κυβέρνηση οι γιατροί στα νοσοκομεία.
Αξίζει να σημειωθεί ότι κόντρα στο κυβερνητικό αφήγημα ότι το ΕΣΥ διαθέτει περισσότερες από 1.000 ΜΕΘ, την ώρα που οι διασωληνωμένοι είναι 699, όπως καταγγέλλει η ΠΟΕΔΗΝ, ένας 70χρονος ασθενής με covid-19 που είχε διασωληνωθεί πριν από 5 ημέρες και βρισκόταν στο Σισμανόγλειο, την Τρίτη έχασε την μάχη πριν βρεθεί στην εντατική.
Δείτε: Καταγγελία σοκ της ΠΟΕΔΗΝ: Πέθανε 70χρονος διασωληνωμένος πέντε ημέρες εκτός ΜΕΘ!
Κραυγή αγωνίας εκπέμπει και το ΔΣ της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών Πειραιώς, καθώς υπογραμμίζοντας την ανάγκη για βοήθεια από τον ιδιωτικό τομέα και για επίταξη περαιτέρω ιδιωτικών κλινικών για την μάχη ενάντια στην πανδημία, την ώρα που δεκάδες διασωληνωμένοι ασθενείς αναζητούν μάταια κρεβάτι σε ΜΕΘ.
Τέλος με ανακοίνωσή της η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία «βγάζοντας στη σέντρα» το υπουργείο Υγείας εμφανίζεται επιφυλακτική ως προς την χρησιμότητα της επιστράτευσης των ιατρών Πνευμονολόγων, σημειώνοντας ωστόσο ότι κανένας γιατρός δεν περισσεύει στη μάχη απέναντι στον κορωνοϊό.
Οι ίδιοι ζητούν την άμεση πρόσληψη όλων των εν αναμονή ειδικευόμενων γιατρών και άμεση ένταξη στο ΕΣΥ με τρίμηνες συμβάσεις των Πνευμονολόγων – Παθολόγων και Αναισθησιολόγων που έχουν υποβάλλει αιτήσεις στον πρόσφατο διαγωνισμό για θέσεις ΕΣΥ, υπογραμμίζοντας ότι οι εν λόγω προτάσεις υπερκαλύπτουν τον αριθμό των γιατρών που επιχειρεί να επιστρατεύσει το υπουργείο.
«Σε αυτή την κρίσιμη περίοδο και τον σκληρό αγώνα που δίνουμε όλοι κατά της πανδημίας COVID-19, δεν πρέπει να υπάρχουν νικητές και ηττημένοι, ούτε χωρούν αντιπαλότητες και συντεχνιακές αντιλήψεις. Όλη η πνευμονολογική κοινότητα ήταν, είναι και θα συνεχίσει είναι στην 1η γραμμή μάχης με όλες της τις δυνάμεις και ελπίζουμε οι εποικοδομητικές μας προτάσεις να εισακουστούν και να εφαρμοστούν προς όφελος όλων μας» δηλώνει το ΔΣ της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας.